عبدالباري عطوان سردبير روزنامه القدس العربي در مقالهاي تحت عنوان توطئهها و چالشهاي فراروي رئيس جمهور منتخب مصر نوشت: سخنراني محمد مرسي رئيس جمهور منتخب مصر نه تنها قوي و چالشي بود بلكه مملو از پيام براي طرفهاي مختلف بود:
پيام اول خطاب به رژيم صهيونيستي بود و با وجود اينكه مرسي از اين رژيم نامي نبرد ولي اعلام كرد كه نه تنها به پشتوانه مردم مصر به هر گونه تجاوز عليه مصر پاسخ خواهد داد بلكه از به وجود آمدن چنين تجاوزاتي جلوگيري خواهد كرد. پيام دوم مرسي خطاب به امريكا بود و وي به صراحت اعلام كرد مصر از اين به بعد يك كشور مستقل و آزاد است و از هيچ كشور ديگري تبعيت نخواهد كرد.
سومين پيام خطاب به شوراي نظامي بود و مرسي گفت كه قدرت و مشروعيت برخاسته از مردم است و هيچ قدرت يا مشروعيت ديگري بالاتر از آن وجود دارد. عطوان تصريح كرد: مرسي با سه چالش خطرناك مواجه است، نخستين چالش در چگونگي اطاعت نيروهاي نظامي مصر از رئيس جمهور مانند زمان همه رئيس جمهورهاي سابق اين كشور ميباشد.
دومين چالش كنترل و پاكسازي دستگاه نظامي است كه همچنان با انديشههاي نظام سابق با مردم برخورد ميكند. سومين چالش، نجات دادن اقتصاد و ايجاد ميليونها فرصت شغلي و بهبود سطح معيشتي مردم است.
گروه بينالملل محمد مرسي با اداي سوگند در مقر ديوان عالي قانون اساسي مصر بهطور رسمي رئيسجمهور اين كشور شد. وي روز جمعه نيز در ميدان التحرير قاهره مقابل انقلابيون مصري سوگند رياست جمهوري خود را ادا كرده بود.
به گزارش اسكاي نيوز، در ابتداي مراسم سوگند مرسي، فاروق السلطان، رئيس دادگاه قانون اساسي مصر با تاريخي خواندن اين روز گفت: امروز روزي تاريخي براي مصر است چرا كه ملت مصر با خون خود توانست صفحه جديدي از كرامت و شرافت را براي خود رقم بزند. وي خطاب به محمد مرسي گفت: شما نخستين رئيسجمهوري منتخب مصر هستيد و حضور شما در مقر دادگاه عالي قانون اساسي نشاندهنده توجه و اهتمام به قانون در كشور است. بعد از سخنان رئيس دادگاه عالي قانون اساسي مصر محمد مرسي با ايراد متن سوگند نامه رياست جمهوري مصر بهطور رسمي سوگند خورد و رئيسجمهوري قانوني مصر شد. وي در سوگند نامه خود گفت: به خدا سوگند ميخورم كه از نظام جمهوري و قانون اساسي محافظت كنم و به دنبال برآورده كردن خواستههاي ملت مصر باشم و استقلال و تماميت ارضي مصر را حفظ كنم. مرسي پس از اعلام پيروزي در انتخابات، از تمام سمتهاي خود در اخوانالمسلمين كنارهگيري كرد. او سپس براي تحويل قدرت از نظاميان به يك پايگاه ارتش رفت.
محمد مرسي در حالي كار خود را آغاز كرد كه تا پيش از اين قدرت اصلي را نظاميان در اختيار داشتند و اين رويداد را ميتوان آغازگر دورهاي از همزيستي حساس با نظاميان مصري به شمار آورد.
وي ديروز همچنين به دانشگاه قاهره رفت تا تحليف خود را جشن بگيرد و براي مردم سخنراني كند.
به گزارش شبكه خبري اسكاي نيوز عربي، در مراسم دانشگاه قاهره، محمد حسين طنطاوي رئيس شوراي عالي نيروهاي مسلح مصر و سامي عنان رئيس ستاد مشترك نيروهاي مسلح اين كشور و معاون طنطاوي، كمال الجنزوري نخستوزير دولت موقت مصر، يوسف القرضاوي رئيس اتحاديه جهاني علماي مسلمين، عمرو موسي دبيركل سابق اتحاديه عرب و برخي نمايندگان پارلمان مصر حضور يافتند.
محمد مرسي در ميان تشويق حاضران و شعارهاي «مرسي، مرسي» خطاب به مردم مصر و حاضران گفت: ما با هم مرحله جديدي از تاريخ مصر را آغاز ميكنيم. صفحه تاريكي را ورق ميزنيم و صفحه روشني را آغاز ميكنيم. رئيس جمهور منتخب مصر تأكيد كرد: نهادهاي منتخب فعاليت خود را از سر خواهند گرفت و نيروهاي مسلح نيز بايد به امور خود بپردازند. قسم ميخورم كه از ارتش حمايت كنم تا قدرتمندتر از قبل باشد و ملت در همه زمينهها با آن همراهي كند. به شما وعده ميدهم كه استقلال سيستم قضايي را حفظ كنم و قانون اساسي تعيين كننده باشد و همه شهروندان مصر از حق خود برخوردار باشند.
محمد مرسي افزود: نظام گذشته باعث شد نقش منطقهاي و بينالمللي مصر افول كند. من قول ميدهم كه تلاش كنيم با قدرتهاي سخت و نرم كشور مصر را به نقش خود در منطقه برگردانيم. ما پيام صلح و حق و عدالت براي جهانيان داريم. به همه تعهدات بينالمللي خود پايبند هستيم، از اينجا نيز اعلام ميكنم مصر با ملت فلسطين همراهي خواهد كرد تا به حقوق خود دست يابد و تلاش خواهيم كرد كه آشتي ملي فلسطين را به سرانجام برسانيم تا ملت فلسطين براي بازگرداندن سرزمين خود متحد باشند. وي اظهار داشت: ما از جهان عرب و اسلام جدا نخواهيم شد. همواره اعلام خواهيم كرد كه از ملتها براي دستيابي به آزادي و دموكراسي حمايت خواهيم كرد.
مرسي كه وابسته به جماعت اخوانالمسلمين است، نخستين اسلامگرايي است كه به بالاترين مقام در مصر ميرسد و نخستين رئيسجمهوري مصر خواهد بود كه برآمده از ارتش نيست. با اين حال او بايد با شوراي عالي نظامي مصر كه حسني مبارك، ديكتاتور سابق اين كشور هنگام كنارهگيري از قدرت تحت فشار قيام مردمي 11 فوريه 2011 قدرت را به آن واگذار كرد و اختيارات گستردهاي براي خود حتي پس از انتقال رسمي قدرت حفظ كرده است، مصالحه كند. شوراي عالي نظامي مصر در واقع به تازگي پس از منحل كردن پارلمان در اواسط ماه ژوئن در پي حكم ابطال انتخابات توسط دادگاه عالي قانون اساسي، براي خود حق قانونگذاري قائل شد. اكثريت اين پارلمان را اسلامگرايان در اختيار داشتند. وي خطاب به مردم گفت: «شما منشأ قدرت و مشروعيت هستيد. اراده مردمي بالاتر از همه چيز است. هيچ فرد يا نهادي نميتواند بالاتر از اين اراده قرار بگيرد.»