مصر

كاردار سابق ايران در تونس با بررسي تحولات مصر پس از سرنگوني مبارك گفت: در فضاي كنوني عمر سليمان به عنوان مهره اي در سايه براي غرب و ارتش محسوب مي شود كه نقشي اساسي ...

علي اكبر سيبويه كاردار سابق ايران در تونس در گفت‌وگو با خبرنگار بين الملل «خبرگزاري دانشجو»، در ارتباط با تحولات اخير مصر و نقش اخوان المسلمين گفت: حركت مردم مصر را نمي‌توان انقلاب ناميد زيرا ساختار حكومتي زمان مبارك همچنان در اين كشور پابرجاست و شاهد آنيم كه شوراي نظامي همچنان به مانند پنجاه سال گذشته به عنوان قدرت برتر محسوب مي‌شود.

سيبويه اقدامات ارتش مانند انحلال پارلمان و صلاحيت برخي كانديدها را دليلي براي اثبات سخنانش ذكر كرد و گفت: علي‌رغم روي كارآمدن محمد المرسي ارتش از اين توانايي برخوردار است كه به تضعيف رئيس جمهور و فراهم نمودن شرايط براي بركناري او اقدام كند.

اين استاد دانشگاه در ادامه با اشاره به نقش پررنگ ارتش در تحولات 5 دهه اخير مصر گفت: شوراي نظامي در روند برگزاري انتخابات به همراه آمريكايي‌ها به گونه‌اي كاملاً زيركانه رفتار نموده‌اند آنها علي‌رغم اينكه ابتدا به نظر مي‌رسيد عمر موسي كانديداي مورد تاييدشان مي‌باشد با پنجم اعلام كردن وي تلاش كردند اينگونه وانمود كنن كه هيچگونه دخالتي در روند برگزاري انتخابات نداشته‌اند اين در حالي است كه با بالاآوردن احمد شفيق به دنبال خظ نشان كشيدن براي انقلابيون بودند.

عضو هيئت علمي داشگاه تهران به تاخير افتادن زمان قطعي نتايج انتخابات رياست جمهوري را امري كاملاً حساب شده دانست و گفت: ارتش و آمريكايي‌ها با كش دادن اعلام نتايج، به دنبال ارتباط گيري با محمدالمرسي و جريان اخوان المسلمين بودند و قطعاً طي اين مدت توافقاتي را نيز با المرسي داشته‌اند به همين دليل است كه وي اكنون به عنون رئيس جمهور تعيين شده است.

سيبويه گفت: ارتش طي مدت برگزاري انتخابات تلاش كرد نزد المرسي اينگونه وانمود كند كه شفيق راهمواره به عنوان يك آلترناتيو محسوب كند.

وي گفت: نتايج اعلام شده از سوي كميته انتخابات حاكي از پيروزي ضعيف المرسي بر شفيق است كه اين سياست كاملاً هدفمند است آنها به دنبال تفهيم اين نكته براي المرسي بودند كه بگويند وي توانسته با تفاوت اندكي بر شفيق پيروز شده تا در فرصت مناسب در صورت عدم هماهنگي سياست‌هاي المرسي با ارتش و آمريكا شرايط را براي جايگزيني وي با فردي مانند احمد شفيق فراهم نمايند.

به گفته‌اي سيبويه نتايج اعلام شده از سوي كميته انتخابات غيرواقعي به نظر مي‌رسد زيرا تصور همگان بر پيروزي مرسي با كسب بيش از 70 تا 80 درصد آراء بود.

عمر سليمان مهره پشت پرده

وي در ادامه به بررسي چهره پشت پرده عمر سليمان رئيس سابق دستگاه‌هاي امنيتي مبارك اشاره كرد و گفت: اينگونه به نظر مي‌رسد كه سليمان به عنوان يك مهره كليدي در پشت تحولات اخير مصر قرار دارد.

كاردار سابق ايران در تونس ادامه داد: آمريكايي‌ها و ارتش علي‌رغم برخورد با مبارك و اطرافيان وي، سليمان را به عنوان مهره‌اي كليدي حفظ كرده‌اند تا در زمان لازم از او استفاده كنند.

سيبويه نقش عمر سليمان را در حوادث اخير مصر پررنگ مي‌بيند و مي‌گويد: علي رغم در سايه ماندن وي، سليمان نقش مهمي را در اقدامات ارتش و عناصر وابسته به رژيم سابق ايفا مي‌كند به واقع عمر سليمان عنصري است كه غرب و صهيونيست‌ها بيشترين اعتماد را به وي دارند.

اهميت مصر در استراتژي غرب

كاردار سابق ايران در تونس در ادامه گفت: اهميت مصر براي غرب بسيار حياتي است از اين رو آنها به هيچ عنوان مايل به تغيير سياست‌هاي كلان مصر با روي كارآمدن المرسي نيستند و در اين راستا از هيچ كوششي دريغ نمي‌كنند سيبويه با اشاره به روي كارامدن اسلامگرايان درالجزاير در دهه 80 ميلادي گفت: اگرچه اهميت مصر بسيار بيشتر از الجزاير است، اما در همان جا هم غرب و به خصوص فرانسه نتوانست پيروزي اسلام‌گرايان را تحمل نمايد از اين رو اقدام به سركوب و كودتا نمودند.

به گفته سيبويه اگر در انتخابات شفيق راي مي‌آورد، شايد فضا براي دستيابي به آرمان‌هاي انقلاب بهتر مهيا مي‌شد، زيرا انقلابيون حاضر در التحرير به ادامه اعتراضات خويش آن هم به شكلي خشن‌تر ادامه مي‌داده و در نتيجه منجر به ساقط شدن ارتش به عنوان ريشه مشكلات مي‌شدند اما در فضاي فعلي و با پيروزي المرسي، ارتش به نقش كليدي خود جهت ممانعت از انقلابيون به دستيابي با برخي از اهداف ادامه خواهند داد.

سيبويه در ادامه به برسي نقش اخوان المسلمين در قيام مردم مصر پرداخت و گفت: به واقع جريان اخوان هم اكنون به عنوان پرنفوذ‌ترين جريان در فضاي فعلي مصر محسوب مي‌شود اما بايستي ذكر كرد اين گروه در مصر داراي اكثريت آراء نيست و گروه‌هاي متعددي در اين كشر در تلاش براي دستيابي به اهداف انقلابند.

وي قيام مردم مصر را حركتي كاملاً مردمي دانست كه در آن هيچ گروه و جرياني به شكل سازماندهي شده در آن حضور نداشتند بلكه اين قاطبه مردم بودند كه به دنبال سرنگوني حكومت مبارك اقدام كردند.

به گفته‌اي سيبويه با وقوع قيام، بسياري از چهره‌هاي ارشد اخوان خواهان عدم شركت اين جريان در به دست آوردن مناصب سياسي بودند، اما چهره‌هاي جوان‌تر و تحصيلكرده عدم شركت اخوان را به خيانت به انقلاب مي‌ناميدند از ديد اين جوانان با شركت نكردن اخوان در فعاليت‌هاي سياسي فضا براي كسب اين مناصب از سوي وابستگان به رژيم سابق مهيا مي‌شود از اين رو آنها خيرت الشاط را به عنوان نامزد اصلي و محمدالمرسي را به عنوان نامزد ذخيره معرفي كردند.

مشكلات آتي در مصر

به گفته‌ اين ديپلمات سابق يكي از دلايل به سرانجام نرسيدن قيام در مصر عدم يكپارچگي ميان گروه‌هاي مختلف و فقدان رهبري واحد و كاريزما بوده.

سيبويه با مقايسه انقلاب ايران و قيام مردم مصر گفت: نبود چهره‌اي به مانند امام يك خلاء بسيار حياتي براي دستيابي انقلابيون مصري به اهداف خويش است.

وي گفت: ارتش و غرب نيز از چنين فضايي بهره برداري كرده و با وجود تشتت و با استفاده از ظرفيت‌هاي قانوني كه براي خويش ايجاد كرده به قلع و قمع مخالفين پرداختند.

كاردار سابق ايران در تونس ادامه داد: رد صلاحيت محمدالبرادعي، خيرت الشاطر و برخي ديگر از افراد به بهانه‌هاي گوناگون در راستاي همين سياست بود، آنها اكنون نيز در تلاش‌اند با استفاده از برخي فضاسازي‌ها مانند خطر روي كارآمدن اسلامگرايان براي جريان‌هاي مسيحي در روند دولت تشكيل شده از سوي اخوان المسلمين سنگ اندازي نمايند.

به گفته كاردار سابق ايران در تونس، اخوان المسلمين مسير سختي‌ها درادامه پيش‌روي خود خواهد داشت، اگر اين جريان برخواسته‌هاي خويش تاكيد نمايد مسلماً از سوي غرب و ارتش تحت فشار قرار خواهد گرفت به گونه‌اي است كه با عدم رفع مشكلات داخلي در مصر، اخوان المسلمين را به عنوان مسبب اين مشكلات جلوه مي‌كند.

سيبويه وجود جريان‌هاي متفاوت در مصر با خواسته‌هاي متفاوت، وضعيت اقتصادي اين كشور و ساختار فساد برجاي مانده از زمان مبارك را از جمله مشكلات پيش روي دولت اسلامگرايي مصر دانست و گفت: المرسي ناچار است جهت رفع برخي مشكلات از برخي مواضع خويش عدول كند به طور مثال علي رغم علاقه قلبي جريان اخوان به لغو معاهده كمپ ديويد و كنار نيامدن رهبران اين گروه با چنين توافقنامه‌ اي، المرسي مجبور است به شكل موقتي جهت فرونشاندن بلواها در مصر در اين باره سكوت كند.

وي افزود: اين در حالي است كه در طرف مقابل بسياري از جوانان مصري كه حتي پس از پيروزي المرسي به تجمعات خويش در ميدان تحرير ادامه مي‌دهند خواستار لغو اين عهدنامه هستند، از اين مي‌توان گفت فضاي فعلي حاكم بر مصر، آينده‌اي تيره و تار را براي اين كشور نويد مي‌دهد.

به گفته اين استاد دانشگاه بسياري از انقلابيون، نسبت به مواضع رهبران اخوان در پذيرش انحلال پارلمان از سوي ارتش و اعلام نتايج انتخابات معترض‌اند و آن را نوعي انفعال قلمداد مي‌كنند.

وي در ادامه به اعمال فشارهاي آمريكا و كشورهاي عربي حاشيه خليج فارس بر دولت اسلامگراي المرسي اشاره كرد و گفت: كمك‌هاي مالي آمريكا كه عمدتاً از سوي مثلث عربستان سعودي، امارات و كويت تامين مي‌شود به عنوان ابزاري جهت فشار بر المرسي جهت حركت وي در مسير تعيين شده از سوي غرب استفاده خواهد شد.

سيبويه در پايان گفت: از ديد من چشم‌انداز و افق روشني حداقل در كوتاه‌مدت براي آينده مصر متصور نيستيم و اميد چنداني به موفقت دولت آتي مصر با وجود مشكلات فرا روي آن نداريم.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران