ديپلماسي ايراني: ليبياييها قصد دارند تجربه تازهاي را در عرصه سياسي خود رقم بزنند. كشوري كه از بدو استقلال در ديكتاتوري بوده و پس از آن نزديك به 42 سال حكومت خشن و به شدت پليسي معمر قذافي را از سر گذرانده است، اكنون قصد دارد نخستين تجربه دموكراتيك خود را محك بزند. اين روزها ليبي روزهاي سختي را ميگذراند.
اين روزها ليبي روزهاي سختي را ميگذراند. كشور تقريبا ش ميليون و چهارصدهزار نفري ليبي كه ثروت خدادادي نفت باعث شده تا وضعيتي استراتژيك در قاره آفريقا و جنوب درياي مديترانه داشته باشد، از ناآراميها و درگيريهاي شديد قبيلهاي به شدت رنج ميبرد و بيثباتي و عدم استقرار باعث شده تا مردم در تنگناهاي شديد امنيتي، سياسي و اقتصادي قرار بگيرند. براي همين همه نگاهها به روز 7 جولاي دوخته شده است تا شايد انتخابات بتواند وضعيت كشور را از اين نابهساماني نجات دهد. مضافا بر آن كه اولين انتخابات دموكراتيك شعف بسياري نزدم مردم ليبي ايجاد كرده است. كارشناسان انتظار دارند كه انتخابات 8 روز ديگر ليبي بتواند كشور را از مرحله ناآرامي و بيثبات فعلي به آرامش و ثبات انتقال دهد.
شبكه خبري الجزيره در وبسايت خود به تحليل وضعيت سياسي جاري ليبي حدود يك قبل از برگزاري انتخابات در آن پرداخته و مينويسد: مردم ليبي و احزاب سياسي اين كشور ميخواهند در روز 7 جولاي يك اتفاق بزرگ تاريخي در نيم قرن اخير كشورشان رقم بزنند. انتخابات ليبي در حالي برگزار ميشود كه مشكلات امنيتي و سياسي بزرگي در كشور به وجود آمده و درگيريهاي خونين متعددي در شهرهاي مختلف و مناطق گوناگون ليبي ميان قبايل مختلف در جنوب و جنوب غربي اين كشور در جريان است. در موضوع تنشهاي سياسي نيز طرابلسيها، اهالي بنغازي و سياسيون اهل فزان اختلافهاي شديدي پيدا كردهاند و هر كدام سهم بيشتري از كيك سياسي كشور ميخواهند.
در حال حاضر براي انتخابات مجلس ليبي 60 كرسي براي بنغازي، 40 كرسي براي فزان و يكصد كرسي براي طرابلس، به عنوان پايتخت كشور در نظر گرفته شده كه اين مساله تنشهاي سياسي شديدي را موجب شده است. اهالي بنغازي و فزان خواستار در نظر گرفتن كرسيهاي يكسان براي اين سه شهر در پارلمان شدهاند.
اين در حالي است كه اهالي بنغازي نيز خواستار اعمال فدراليسم هستند و مرز ايالت خود را نيز تا مرزهاي استان برقه، غرب مناطق اطراف شهر سرت موسوم به دره سرخ اعلام كردهاند. موضوعي كه اختلافهاي سنگيني را نزد ليبياييها ايجاد كرده است.
الجزيره همچنين گزارش ميدهد كه در شهر سرت كه بگرديد به روشني ميبينيد كه مردم بنغازي تا چه اندازه از مخالفت با خواستههايشان خشمگين هستند. از اين شهر 258 نفر نامزد شدهاند در حالي كه پوسترهاي تبليغاتي بسياري از آنها توسط مردم خشمگين پاره شده است.
مصطفي عبدالجليل، رئيس شوراي ملي انتقالي گفته است كه محال است كه بتوان كرسيهاي پارلمان را به طور يكسان براي شهرهاي مختلف توزيع كرد.
در مقابل خالد السائح، عضو مجلس شوراي انتقالي در پاسخ ميگويد: «چارهاي نيست خشونتها در حال افزايش است و مخالفتها هر روز رنگ و بوي تندتري به خود ميگيرند و شوراي انتقالي چارهاي ندارد جز اين كه كرسيها را به تعداد مساوي ميان شهرها تقسيم كند.»
سائح انتظار دارد كه مردم از انتخابات حمايت قاطع كنند و فرايند حركت سياسي در كشور با موفقيت دنبال شود.
وي درباره چگونگي تعامل با مخالفان نيز ميگويد: «راه آن رويارويي امنيتي نيست. فقط بايد پشت ميز مذاكره بنشينيم. بايد با كميته تحقيق و همچنين مخالفان انتخابات براي رسيدن به يك راه حال توافقي كه بتواند مواد قانون اساسي را كه در اوت 2011 صادر شده، گفتوگو كنيم تا تعديلهاي لازم صورت بگيرد. بايد كاري كرد كه كميته تعيين شده براي قانون اساسي واقعا يك كميته منتخب باشد. در اين صورت مخالفان نيز راضي خواهند شد كه در انتخابات شركت كنند و آن را تحريم نكنند.»
احمد القماطي، رئيس فهرست جريان جوانان ليبي نيز در اين باره ميگويد: «همه جريانهاي سياسي بايد مسئوليت موفق برگزار شدن انتخابات را بر عهده بگيرند.»
وي درباره ناآراميهاي جاري در كشورش نيز ميگويد: «مسئوليت همه اين حوادث در سراسر كشور بر عهده حكومت انتقالي است. شوراي انتقالي بايد به هوش باشد كه سياستهايي اتخاذ نكند كه كشور به آيندهاي غير قابل پيشبيني سوق يابد. ملت ليبي تصميم به ساخت كشوري با حكومت منتخب گرفته و با ثبت نام سه ميليون رايدهنده خواسته است كه انتخابات با موفقيت برگزار شود. اما تاسيس چنين كشوري امكانپذير نيست مگر با برقراري عدالتي كه بابت آن انقلاب 17 فوريه انجام شد.»
بر اساس نظرسنجيها و اطلاعات ميداني شبكه خبري الجزيره مردم ليبي از برگزاري اين انتخابات بسيار خوشحال هستند. يك كاربر اينترنتي در نظرسنجي سايت الجزيره نوشته است: من از اين كه ميبينم به جاي عكسهاي قذافي عكس نامزدهاي انتخاباتي كشورم در خيابان هاي شهر هستند بسيار خوشحالم و اميدوارم با اين انتخابات كشورم به يك ثبات در خور شان برسد.
احمد بوعمود البرغثي كه يك آموزگار است نيز در اين باره ميگويد: «انتخابات آينده تنها راه حل براي مشكلات موجود در كشورم است. انتظار دارم كه ليبي با اين انتخابات بتواند به سمت يك كشور موفق هدايت شود و الا كشور وارد يك جنگ داخلي ناتمام خواهد شد.»
در همين رابطه خانم سميره يحي، مدير مركز انتخابات در طرابلس، پايتخت ليبي در اين باره ميگويد: «رايدهندگان براي انتخات نامزد مورد حمايتشان سر در گم هستند. ولي من از طرابلس، بنغازي و زواره خبر دارم كه مردم از اين كه قرار است در انتخابات شركت كنند و به نامزدهاي مورد علاقهشان راي دهند بسيار خوشحالند. خانوادههاي بسياري براي شركت در انتخابات لحظهشماري ميكنند و منتظرند كه هر چه سريعتر موعد انتخابات برسد تا پاي صندوقهاي راي بروند.»