تهران - سقوط شمال كشور 'مالي' بدست سازمان القاعده آن را به يك امارت تبديل كرده و بخشي از تحركات اين سازمان است كه به برخي كشورهاي منطقه ساحل وصحرا از جمله كشورهاي عربي در شمال آفريقا امتداد يافته است.
به گزارش ايرنا به نقل از پايگاه اطلاع رساني ' عرب آنلاين'، منطقه اي كه در زمان هاي طولاني در مقابل تلاش هاي خارجي براي دخالت مستقيم در آن مقاومت كرده بوده به نظر مي رسد امروز بدليل اقدامات سازمان تندرو القاعده زمينه براي دخالت خارجي در آن فراهم شده است.
شمال كشور مالي بطور ناخواسته تحت سيطره امارت سازمان القاعده در آمده است و جنگجويان اين سازمان بعداز پيروزي بر شورشيان طوارق قوانين و آموزه هاي خود را بر آنها تحميل مي كنند و از جمله آنها تخريب زيارتگاه هايي كه بخشي از ميراث كمياب بشري است و همچنين ممنوعيت استعمال دخانيات مي باشد.
آنچه در مالي مي گذرد بخشي از پديده حركت هماهنگ گروه هاي سازمان القاعده است كه در اغلب كشورهاي حوزه درياي مديترانه شامل ليبي ، تونس ، الجزاير، نيجر، موريتاني و حتي نيجريه جريان دارد.
انفجارهايي كه بوقوع پيوسته است نشانه هايي را از بازگشت القاعده به الجزاير دارد و اينها كشور تونس را مجبور كرده تا منطقه صحراي خود را يك منطقه نظامي بسته اعلام كند.
حركت سازمان القاعده در منطقه يك فرايند اساسي است كه شامل انتقال انواع سلاح پيشرفته از ليبي به منطقه است و درگيري هاي ماههاي گذشته بين انقلابيون و گردان هاي قذافي به بحران سلاح در اين كشور بعداز گشوده شدن درهاي انبارهاي پر از سلاح هاي مختلف منجر شد ، سلاح هايي كه چندين دهه بخش زيادي از پول هاي نفتي ليبي براي خريد و انباشت آنها هزينه شده است.
تحركات جديد و اساسي سازمان القاعده در كشورهاي مغرب عربي در يك 'مثلث صحرايي ' صورت مي گيرد كه شامل بخشي از مناطق صحرايي ليبي ، تونس و الجزاير مي شود.
القاعده تلاش دارد تا با سوء استفاده از وضعيت امنيتي ليبي و سرگرم بودن نيروهاي مسلح تونس به برخي رخدادهاي داخلي ، جنوب تونس را به گذرگاهي براي انتقال سلاح به مالي تبديل كند و همچنين به الجزاير، كه در سالهاي اخير از تنگناهايي شديد در انتقال سلاح به آن كشور روبه رو بوده است .
سازماني كه نام خود را ' جنبش وحدت و جهاد در غرب آفريقا' گذاشته ، يك سازمان تندرو است كه بر شمال مالي سيطره يافته و مسئوليت حمله خونين جمعه گذشته به پايگاه ژاندارمري در جنوب الجزاير را برعهده گرفته است.
وزارت دفاع الجزاير اعلام كرد ، در اين حمله كه با خودروي بمب گذاري شده به مقر فرماندهي منطقه اي ژاندارمري در مركز شهر ورقله صورت گرفت ، يك نيروي ژاندارمري كشته و سه تن ديگر زخمي شدند.
سخنگوي سازمان ياد شده اين حمله را به آنچه در مالي مي گذرد ، مرتبط دانست و الجزاير را متهم كرد كه شورشيان جنبش ملي آزاديبخش را وادار كرده تا وارد جنگ با القاعده شوند.
در همين حال تونس كه دولت آن تحت رهبري اسلام گراها قرار دارد بطور شفاف از تهديدهاي تروريستي در اين كشور خبر داده و اعلام كرده است كه القاعده تلاش دارد اين كشور را به گذرگاه انتقال سلاح تبديل كند.
برهمين اساس، ارتش تونس ، منطقه صحراي اين كشور را منطقه نظامي بسته اعلام كرده است.
خبرگزاري رسمي تونس(وات) به نقل از سخنگوي رسمي وزارت دفاع تونس گزارش داد كه ' صحراي تونس يك منطقه بسته نظامي است و هركس كه قصد ورود به آن را دارد تنها مي تواند از 5 گذرگاهي كه ارتش در آنجا مستقر است، استفاده كند و داراي برگه ترد مخصوص باشد.'
سرتيپ ' مختار بن نصر' گفت: برگه مخصوص تردد به گردشگران خارجي و كارگراني كه قصد ورود به منطقه صحرا را دارند، اعطا مي شود و در اين صورت ارتش آنها را مورد حمايت قرار مي دهد.
وي افزود: ارتش تونس بر وضعيت امنيتي صحرا و تحركات اقتصادي كنترل دارد و نگراني در باره چاه هاي نفت وجود ندارد.
سخنگوي وزارت دفاع تونس اين ادعا را كه صحراي جنوب اين كشور به گذرگاهي براي انتقال سلاح تبديل شده است ، رد كرد.
بخش تونس اين مثلث صحرايي شاهد سه مرحله درگيري مسلحانه بين ارتش تونس و گروه هاي مسلح وابسته به سازمان القاعده در مغرب اسلامي بود و آخرين درگيري در ماه ژوئن گذشته ( خرداد ) صورت گرفت.
براساس اعلام منابع خبري، گروه هاي مسلح از سلاح هاي برد متوسط و ضدهوايي در درگيري با يگان هاي ارتش تونس كه جنگنده ها را بخدمت گرفته بود، استفاده كردند و در اين درگيري سه خودروي گروه هاي مسلح نابود شد.
سرتيپ مختار بن نصر گفت: 6 تروريستي كه جنگنده هاي تونسي خودروهاي آنها را اخيرا در عمق صحراي اين كشور نابود كردند به ليبي گريخته اند.
در حاليكه نشانه هايي از احتمال دخالت هاي خارجي در منطقه به بهانه مقابله با القاعده مانند آنچه در يمن جريان دارد، مشاهده مي شود، خبرهاي تاييد نشده اي حاكي از درخواست ارتش تونس از ناوگان ششم آمريكا حاضر در درياي مديترانه براي حمله به ستون هاي القاعده است .
' گوردون گراي' سفير آمريكا در تونس اين خبرها را تكذيب كرده است.
رفتارهاي نيروهاي القاعده در مالي شبيه تحركات گروه طالبان در افغانستان است كه به اشغال اين كشور توسط آمريكا منجر شد.
نيروهاي القاعده بعداز نابود كردن جنگجويان طوارق در قتل عام و بي خانمان كردن و در تنگنا قرار دادن باقي مانده هاي آنان زياده روي و به بهانه مبارزه با شرك زيارتگاه هاي تاريخي در شمال مالي را تخريب كردند.