نيويورك - دبيركل عفو بين الملل در گفت وگو با خبرنگار ايرنا ضمن مرگبار خواندن تجارت جهاني تسليحات، از عملكرد سازمان پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) در ليبي كه كشته و زخمي شدن هزاران غيرنظامي را در پي داشت نيز به شدت انتقاد كرد.
'سليل شتي' روز دوشنبه به وقت محلي در حاشيه تجمع گروه هاي مخالف گسترش نظامي گري و تجارت اسلحه مقابل سازمان ملل در نيويورك، در مصاحبه اختصاصي با خبرنگار ايرنا، گفت: تجارت اسلحه يكي از عوامل اصلي ادامه بحران و درگيري هاي خونين در ليبي است و انتظار مي رود، مجامع جهاني با تجارت مرگبار تسليحات به صورت جدي مقابله كند.
وي افزود: متاسفانه اكنون گسترش و فروش بي سابقه انواع سلاح مرگبار توسط شركت هاي بزرگ اسلحه سازي، عامل مهمي براي كشتارهاي خونين در بحران هاي منطقه اي و بين المللي شده است.
شتي با انتقاد از سكوت نهادها و مجامع بين المللي در اين زمينه، تصريح كرد: ضعف در ساختار و قوانين بين المللي براي مبارزه با صادرت بي رويه اسلحه به يك بحران و دغدغه بزرگ جهاني تبديل شده است.
وي با بيان اينكه ساليانه بيش از 500 هزار نفر قرباني خشونت هاي مسلحانه مي شوند، اظهار داشت: براساس آمارهاي رسمي در جريان درگيري ها، بيش از 43 ميليون نفر در سراسر جهان بي خانمان شده اند.
دبيركل عفو بين الملل همچنين گفت: بر اثر خشونت هاي نظامي در اقصي نقاط جهان هر دقيقه يك نفر جان خود را از دست مي دهد.
وي با اشاره به درگيري هاي خونين در مناطق مختلف جهان از جمله آفريقا، آمريكاي مركزي و آسيا، اظهار داشت: اكنون زمان تاريخي و حساسي است تا سازمان ملل با تصويب قوانين مستحكم و اهتمام ويژه براي اجرا، اجازه ندهد، اسلحه و تجهيزات نظامي خطرناك به دست گروه هاي ناقص حقوق بشر برسد.
وي در بخش ديگري از گفت وگوي خود به ارتباط صادرات بي رويه انواع اسلحه به كشور ليبي اشاره كرد و گفت: عفو بين الملل نخستين نهاد مطرح كننده تحريم تسليحاتي ليبي و ارسال پرونده مقام هاي وقت آن كشور به دادگاه بين المللي لاهه بود.
شتي ضمن انتقاد شديد از كشتار بي رحمانه غير نظاميان ليبيايي توسط نيروهاي ناتو گفت: ما خواستار تحقيق درباره بمباران ليبي و خسارت وارده بر مردم توسط ناتو هستيم.
وي با بيان اينكه بمباران هاي ليبي توسط ناتو،ْ كشته و زخمي شدن شمار زيادي از غير نظاميان را در پي داشت، گفت: اين موضوع تاسفبار است كه ناتو حتي حاضر نمي شود آمار كشته شدگان ليبيايي حملات هوايي خود را اعلام كند.
دبيركل عفو بين الملل همچنين خواستار تحقيقات كامل درباره جزييات كامل حمله هوايي ناتو در ليبي و ميزان تلفات شد و گفت: تا انجام بررسي هاي كامل در اين زمينه به تلاش هاي خود ادامه مي دهيم.
روز دوشنبه به وقت محلي در آستانه برگزاري نشست سازمان ملل درباره بررسي آينده پيمان تجارت اسحله، مخالفان اين تجارت مرگبار با تشكيل ائتلاف جهاني متشكل از 25 سازمان مدني از 125 كشور جهان با تجمع مقابل مقر اصلي اين سازمان در نيويورك، خواستار تدوين قوانين سختگيرانه بين المللي براي مبارزه با گسترش و صادرات انواع سلاح ها شدند.
در اين تجمع، آمريكا و رژيم صهيونيستي به عنوان مركز فعاليت صدها شركت هاي اسلحه سازي، عامل تجارت مرگ در درگيري ها و بحران هاي منطقه اي معرفي شده اند.
قدرت و نفوذ شركت هاي اسلحه سازي در آمريكا بگونه اي است كه درانتخابات رياست جمهوري و كنگره، حمايت هاي مالي آنان نقش تعيين كننده اي در نتايج انتخابات دارد.
تجمع كنندگان با حمل شعار نوشته هاي مختلفي از جمله 'پايان فروش اسلحه را مي خواهيم' و 'سازمان ملل با شركت هاي اسلحه سازي مقابله كند'، تشديد قوانين بين المللي و نظارت كامل در اين زمينه را خواستار شدند.