مصر

خبرگزاری دانشجو- سيبويه با تحليل تحولات اخير مصر گفت: از تمامي رسانه‌ها به عنوان يك ضرورت مي‌خواهم، شرايط كنوني مصر را درك كرده و از اقدامات شتابزده...

علي اكبر سيبويه كارشناس مسائل سياسي در گفت‌وگو با خبرنگار بين الملل «خبرگزاري دانشجو»، در ارتباط با تحولات اخير مصر و نقش اخوان المسلمين گفت: حركت مردم مصر را نمي‌توان يك انقلاب كامل ناميد زيرا ساختار حكومتي زمان مبارك همچنان در اين كشور پابرجاست و شاهد آنيم كه شوراي نظامي همچنان به مانند پنجاه سال گذشته به عنوان قدرت برتر محسوب مي‌شود.

سيبويه اقدامات ارتش مانند انحلال پارلمان و رد صلاحيت برخي كانديدها را دليلي براي اثبات سخنانش ذكر كرد و گفت: علي‌رغم روي كارآمدن محمد المرسي نبض كشور همچنان در دست نظاميان است.

اين استاد دانشگاه در ادامه با اشاره به نقش پررنگ ارتش در تحولات 5 دهه اخير مصر گفت: شوراي نظامي در روند برگزاري انتخابات به همراه غربي ‌ها به گونه‌اي كاملاً زيركانه رفتار نموده‌ آنها علي‌رغم اينكه ابتدا به نظر مي‌رسيد عمر موسي كانديداي مورد تاييدشان مي‌باشد با پنجم اعلام كردن وي تلاش كردند اينگونه وانمود كنن كه هيچگونه دخالتي در روند برگزاري انتخابات نداشته‌اند اين در حالي است كه با بالاآوردن احمد شفيق به دنبال خظ نشان كشيدن براي انقلابيون بودند.

استاد دانشگاه تهران به تاخير افتادن زمان قطعي نتايج انتخابات رياست جمهوري را امري كاملاً حساب شده دانست و گفت: ارتش و غربي ‌ها با كش دادن اعلام نتايج، به دنبال برقراري برخي ارتباطات بودند.

به گفته‌ي سيبويه نتايج اعلام شده از سوي كميته انتخابات غيرواقعي به نظر مي‌رسد زيرا تصور همگان بر پيروزي مرسي با كسب بيش از 70 تا 80 درصد آراء در مرحله دوم انتخابات بود.

عمر سليمان مهره پشت پرده

وي در ادامه به بررسي چهره پشت پرده عمر سليمان رئيس سابق دستگاه‌هاي امنيتي مبارك اشاره كرد و گفت: اينگونه به نظر مي‌رسد كه سليمان به عنوان يك مهره كليدي در پشت تحولات اخير مصر همچنان به ايفاي نقش مي پردازد.

سيبويه ادامه داد: غربي ‌ها و ارتش علي‌رغم برخورد با مبارك و اطرافيان وي، سليمان را به عنوان مهره‌اي كليدي حفظ كرده‌اند تا در زمان لازم از او استفاده كنند.

سيبويه نقش عمر سليمان را در حوادث اخير مصر پر رنگ مي‌بيند و مي‌گويد: علي رغم در سايه ماندن وي، سليمان نقش مهمي را در اقدامات ارتش و عناصر وابسته به رژيم سابق ايفا مي‌كند به واقع عمر سليمان عنصري است كه غرب و صهيونيست‌ها بيشترين اعتماد را به وي دارند.

اهميت مصر در استراتژي غرب

اين كارشناس مسائل سياسي در ادامه گفت: اهميت مصر براي غرب بسيار حياتي است از اين رو آنها به هيچ عنوان مايل به تغيير سياست‌هاي كلان مصر با روي كارآمدن المرسي نيستند و در اين راستا از هيچ كوششي دريغ نمي‌كنند سيبويه با اشاره به روي كارامدن اسلامگرايان در الجزاير در دهه 80 ميلادي گفت: اگرچه اهميت مصر به عنوان محوريت جهان عرب بسيار بيشتر از الجزاير است، اما در همان جا هم غرب و به خصوص فرانسه نتوانست پيروزي اسلام‌گرايان را تحمل نمايد از اين رو اقدام به سركوب آنان نمودند.

سيبويه در ادامه به برسي نقش اخوان المسلمين در قيام مردم مصر پرداخت و گفت: به واقع جريان اخوان هم اكنون به عنوان پرنفوذ‌ترين جريان در فضاي فعلي مصر محسوب مي‌شود

وي قيام مردم مصر را حركتي كاملاً مردمي دانست كه در آن هيچ گروه و جرياني به شكل سازماندهي شده در آن حضور نداشت بلكه اين قاطبه مردم بودند كه به دنبال سرنگوني حكومت مبارك تا به امروز همچنان در صحنه حضور دارند.

به گفته‌ ي سيبويه با وقوع قيام، بسياري از چهره‌هاي ارشد اخوان خواهان عدم شركت اين جريان در به دست آوردن مناصب سياسي بودند، اما چهره‌هاي جوان‌تر و تحصيلكرده عدم شركت اخوان را كار درستي ندانستند. از ديد اين جوانان با شركت نكردن اخوان در فعاليت‌هاي سياسي فضا براي كسب اين مناصب از سوي وابستگان به رژيم سابق مهيا مي‌شود.

مشكلات آتي در مصر

به گفته‌ اين استاد دانشگاه يكي از دلايل به سرانجام نرسيدن قيام در مصر عدم يكپارچگي ميان گروه‌هاي مختلف و فقدان رهبري واحد و كاريزما بوده.

سيبويه با مقايسه انقلاب ايران و قيام مردم مصر گفت: نبود چهره‌اي به مانند امام (ره) يك خلاء بسيار حياتي براي دستيابي انقلابيون مصري به اهداف خويش ويكسره كردن كار محسوب مي گردد.

وي گفت: ارتش و غرب نيز از چنين فضايي بهره برداري كرده و با وجود تشتت و دوگانگي اهداف و با استفاده از ظرفيت‌هاي قانوني كه براي خويش ايجاد كرده به قلع و قمع مخالفين پرداختند.

اين كارشناس مسائل سياسي افزود: رد صلاحيت محمدالبرادعي، خيرت الشاطر و برخي ديگر از افراد به بهانه‌هاي گوناگون در راستاي همين سياست بود، آنها اكنون نيز در تلاش‌اند با استفاده از برخي فضاسازي‌ها مانند گوشزد نمودن خطر روي كارآمدن اسلامگرايان براي جريان‌هاي مسيحي در روند دولت تشكيل شده از سوي اخوان المسلمين در صورت مقتضي سنگ اندازي نمايند.

سيبويه وجود جريان‌هاي متفاوت در مصر با خواسته‌هاي متفاوت، وضعيت نابسامان اقتصادي اين كشور و ساختار فساد برجاي مانده از زمان مبارك را از جمله مشكلات پيش روي دولت اسلامگراي مصر دانست و گفت چه بسا المرسي ناچار است جهت رفع برخي مشكلات از برخي مواضع خويش تا حدودي عدول نمايد.

به گفته اين استاد دانشگاه بسياري از انقلابيون، نسبت به مواضع رهبران اخوان در پذيرش انحلال پارلمان از سوي ارتش و اعلام نتايج انتخابات معترض‌اند و آن را نوعي انفعال قلمداد مي‌كنند.

تاريخچه روابط ايران و مصر

دكتر علي‌اكبر سيبويه به بررسي روابط ايران و مصر در پي وقوع قيام مردمي در مصر نيز پرداخت و گفت: نگاهي به تاريخ نشان از رابطه عميق ميان دو ملت ايران و مصر دارد؛ به واقع آغاز اين ارتباط به هجرت امام رضا (ع) به ايران بر مي‌گردد كه طي آن خواهر ايشان، نفيسه خاتون جهت آمدن به ايران از سرزمين مصر عبور كردند؛ خواهر امام رضا (ع) به دليل كسالت، مدتي را در مصر ماندند و در همان جا نيز رحلت كردند.

به گفته اين كارشناس سياسي نفيسه خاتون در مدتي كه در مصر اقامت داشتند، رابطه‌اي بسيار صميمي را با مردم اين كشور برقرار مي‌كنند؛ ايشان در طول اقامت خويش در مصر صاحب كرامات عديده اي بودند و بسياري از زائران مصري را كه عمدتاً جزو اهل سنت بودند، شفا مي‌دهند و بسياري از نابيناها توسط ايشان بينا مي شوند، از اين رو ملت مصر ارادت ويژه‌اي به اهل بيت (ع) پيامبر دارند.

سيبويه به سفرهاي خويش به مصر اشاره كرد و گفت: اكنون نيز شاهد استقبال و زيارت هزاران شهروند مصري از اين بارگاه مقدس هستيم؛ بسياري از زوج هاي مصري اعم از شهروندان غني و فقير خطبه عقد خويش را در اين مكان متبرك مي‌خوانند و لحظه‌اي را نمي‌توان ديد كه اين بارگاه شاهد حضور هزاران مصري نباشد كه براي زيارت و دعا به اين مكان مراجعه كرده اند.

سيبويه وجود اين بارگاه در كنار مكان راس‌الحسين (ع) و مرقد حضرت زينب (س) را به عنوان سه مكاني برشمرد كه به نزديكي آداب و سنن فرهنگي خاصه ي ميان شيعيان و مصري‌ها كمك كرده است.

به گفته وي برخلاف سني بودن غالب مصري‌ها، بسياري از هنجارهاي موجود در آن فرهنگ، شباهت بسيار نزديكي با فرهنگ ايرانيان دارند.

استاد دانشگاه تهران گفت: بسياري از روايات از وجود مرقد حضرت زينب (س) در مصر حكايت دارد و اين روايات معتبرتر از رواياتي است كه براساس آن، مرقد ايشان را در دمشق مي‌دانند.

سيبويه در ادامه به تاريخچه معاصر روابط في‌مابين اشاره كرد و گفت: با مرگ ناصر در مصر محمدرضا پهلوي، شاه مخلوع ايران تلاش زيادي براي برقراري رابطه با مصر كرد و از آن طريق، واسطه‌اي ميان برقراري رابطه دو كشور متخاصم اسرائيل و مصر شد.

به گفته سيبويه شاه مخلوع ايران نقش كليدي جهت زمينه سازي گفت و گو ميان اسرائيل و رژيم سادات را ايفا كرد و آن را افتخار بزرگي براي خود مي دانست. از اين رو بود كه ورود سادات به اسرائيل را مستقيما پخش ماهواره اي كردكه اين امر اعتراضات گسترده اي را در داخل ايران من جمله در سطح حوزه علميه قم در بر داشت.

سيبويه دو كشور ايران و مصر را دو بال جهان اسلام ناميد و گفت: آينده روابط دو كشور به نيرومندي و اقتدار بيش از پيش جهان اسلام منجر خواهد شد. و آمريكا نخواهد توانست مسير حركت مردم را متوقف كند. بر خلاف رژيم مبارك، ارتقاي سطح روابط ميان تهران و قاهره در حال حاضر در دستور كار دولت جديد اين كشور قرار دارد.لازم به ذكر است در حال حاضر تمامي تحولات منطقه حكايت از افول روز افزون رژيم صهيونيستي و سير قهقرهايي آن دارد. فروپاشي غرب بسان اتحاد جماهير شوروي سابق كه افق آن چندان دور نخواهد بود خود مقدمه اي بر شكست اضمحلال و يكسره شدن كار صهيونيست ها در فلسطين اشغالي خواهد بود.

اين استاد دانشگاه با نگاهي به روابط آتي ايران و مصر پس از قيام مردم اين كشور گفت: برخلاف موانع موجود داخلي و خارجي جهت عدم نزديكي روابط دو طرف، از نظر من آينده اين دو كشور بسيار روشن است، اما تا مساعد شدن شرايط در مصر بايد ملاحظاتي را ملحوظ داشت.

وي گفت: تصاوير و پلاكاردهايي با مضامين «ما خواهان برقراري رابطه با انقلاب اسلامي هستيم»، در جريان قيام مردم مصر به راحتي قابل مشاهده بود؛ تصاويري كه توسط ملت مصر و نه جرياني خاصي حمل مي‌شد، از اين رو ملت مصر علاقه قلبي جهت برقراري رابطه با جمهوري اسلامي دارد.

سيبويه بيان داشت: البته ملاحظاتي نيز بايد از جانب ما جهت برقراري رابطه رعايت شود و از گفتن هر گونه اظهارنظري كه منجر به تنش در روابط يا تحت فشار قرار دادن مسئولان مصري جهت‌ موضع‌گيري عليه ايران پرهيز كرد.

وي گفت: فضاي فعلي مصر همچنان غبارآلوده است، بنابراين بايد اندكي صبر پيشه كنيم تا اين غبار فرو نشيند و آرامش در اين كشور حكمفرما شود؛ در آن شرايط است كه مي‌توان به ارتقاي روابط دو طرف همت گماشت.

وي گفت: از تمامي رسانه‌ها به عنوان يك ضرورت مي‌خواهم، شرايط كنوني مصر را درك كرده و از اقدامات شتابزده در اين باره پرهيز كنند.

دكتر علي‌اكبر سيبويه در ادامه به بررسي تحولات اخير در منطقه‌ و تاريخچه برخي روابط دول منطقه پرداخت.

سابقه فشار بر سوريه

دكتر سيبويه سابقه فشارها بر خاندان اسد جهت عدول از مواضعش را مختص به زمان فعلي ندانست و گفت: پيشتر نيز برخي حكام منطقه به دنبال تطميع اسد بودند تا در قبال آن دمشق دست از حمايت از مقاومت و نزديكي با ايران بردارد.

اين استاد دانشگاه گفت: با روي كار آمدن حافظ اسد، دولت‌هاي عربي ساليانه مبلغ هفتصد ميليون دلار به وي كمك اعطا مي‌كردند. آنها در اواسط دهه اول ميلادي بارها سوريه را به برقراري روابط با رژيم صهيونيستي ترغيب مي‌كردند در نهايت به دليل پافشاري اسد بر مواضعش من جمله رابطه با ايران و حمايت از مقاومت حزب الله و حماس آنها اقدام به قطع اين كمك‌ها نمودند كمك‌هايي كه براي دولت اسد به دليل برنامه هاي توسعه و كاستن فقر موجود در اين كشور حياتي بود.

به باور سيبويه اكنون اخراج سوريه از اتحاديه عرب و اعمال فشارها از جمله تحميل جنگ داخلي بر اين كشور در ادامه آن سياست سابق است.

عكس سيد حسن نصرالله در رم

سيبويه‌ي به بيان خاطره‌اي از يكي از سفرهاي خود به ايتاليا اشاره كرد و گفت:‌در رم در حال عبور از خياباني بوديم كه فردي را ديديم كه مشغول فروش عكس هنرمندان بود، لابه‌لاي عكس هنرمندان ناگهان عكس سيد حسن نصرالله را مشاهده كردم كه توسط آن دست فروش در حال فروختن بود با ديدن عكس سيد به عمق نفوذ او حتي در رم پي بردم.

وي سپس گفت: روزي نيز در كشور مغرب در يك پاساژ بودم به ناگهان همه مغازه‌ها شبكه تلويزيوني خود را به المنار تغيير دادند در آن لحظه متوجه شدم كه سيد حسن نصرالله شروع به سخنراني كرده است، و مردم حاضر در بازار به جاي خريد ترجيح دادند به نطق ايشان گوش فرا دهند. توجه اينچنيني مردم جهان عرب به سيد نشان از نفوذ بالا و محبوبيت وي ميان امت عرب دارد.

سيبويه نقش سيد حسن نصرالله را در ترويج انديشه‌هاي انقلاب اسلامي و امام بسيار پررنگ دانست و گفت: اقدامات و سخنان سيد بسيار تاثيرگذارتر از بسياري از نهادهايي است كه تا كنون در اين وادي قدم نهاده اند.

اين كارشناس مسائل سياسي به نقش رسانه‌ها در اين زمينه اشاره كرد و گفت: رسانه‌هاي كشورمان بايستي تلاش بيشتري جهت جذب مخاطب يا پخش برنامه‌هايي حرفه‌اي‌تر اقدام كنند.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران