مصر

خبرگزاري فارس: به نظر مي‌رسد با به قدرت رسيدن محمد مرسي به رياست جمهوري مصر بايد شاهد تغيير و تحولات شگرفي در عرصه روابط تهران‌-‌قاهره باشيم، موضوعي كه به شدت نگراني سعودي‌ها را برانگيخته است.

به گزارش فارس پايگاه خبري عربي پرس، در مقاله‌اي به بررسي پيروزي "محمد مرسي" در انتخابات رياست جمهوري مصر و تاثير آن بر رابطه با ايران و بيم هراس رژيم سعودي از اين نزديكي مي‌پردازد و بازتاب اين بيم و هراس‌ها را در رسانه‌هاي سعودي بررسي مي‌كند.

عربي پرس در اين ارتباط مي‌نويسد:

تمام تلاش‌هاي رسانه‌هاي سعودي در انجام حملات تبليغاتي و رسانه‌اي در دور دوم انتخابات رياست جمهوري مصر در حمايت از "احمد شفيق"، آخرين نخست وزير حسني مبارك و رقيب انتخاباتي "محمد مرسي"، نامزد اسلامگراي اين انتخابات با شكست مواجه شد و هنگامي كه نتايج رسمي انتخابات مبني بر پيروزي محمد مرسي اعلام شد،‌ ضربه بزرگي به حاكمان سعودي و مطبوعات و رسانه‌هاي آنها وارد شد كه به هيچ عنوان خواهان چنين نتيجه‌اي نبودند.

نتيجه آن شد كه عربستان سعودي و رسانه‌هايش تنها به تبريك پيروزي مرسي در انتخابات اكتفا كنند و در بيم و هراس آن باقي ماندند تا رئيس جمهوري اسلامگراي مصر خط مشي سياسي خود در عرصه سياست خارجي مصر را اعلام كند.

"عبد الرحمن الراشد"، روزنامه‌نگار برجسته عربستاني كه به دواير سياسي سعودي نزديك است، پيروزي جماعت اخوان المسلمون در انتخابات رياست جمهوري مصر را با انتشار مقاله‌اي در روزنامه‌ فرامنطقه‌اي الشرق الاوسط اين‌گونه تبيين و تفسير كرد:

هم اكنون مرسي در مصر به پيروزي رسيده است و اين حق اوست و كسي نمي‌تواند در آن به خود شك و ترديد راه دهد،‌ اما آنچه هست اينكه ما در برابر تغيير و تحول تاريخي بزرگي در مصر قرار داريم كه بايد به آن به عنوان يك حقيقت غيرقابل انكار اعتراف كنيم.

اين عجيب نيست كه در قبال روي كار آمدن جماعت اخوان المسلمون در مصر در ميان كشورهاي عربي بيم و هراس‌هايي مشاهده مي‌شود،‌ چون با روي كار آمدن اخواني‌ها بي‌ترديد ما بايد شاهد تغيير و تحولات عميق در سياست خارجي مصر باشيم. اما اين تنها مختص اخوان المسلمون نيست، بلكه هر نامزد اسلامگراي ديگري همچون "عبد المنعم ابو الفتوح" يا هر نامزد سلفي در مصر جاي مرسي به قدرت مي‌رسيد، چنين تغيير و تحولاتي را موجب مي‌شد.

اين روزنامه‌نگار سعودي تاكيد مي‌كند كه سياستمداران مصر هم اكنون با زبان سياسي جديدي وارد عرصه مي‌شوند كه بيانگر درك و فهم آنها از اين واقعيت است كه آنها در مرحله تاريخي جديدي در كشور خود بسرمي‌برند و بايد با حقايق موجود تعامل واقع‌بينانه داشته باشند و با استفاده از شرايط پيش آمده نظامي را در مصر مستقر كنند، بتواند با شرايط موجود داخلي و منطقه‌اي و فرامنطقه‌اي و مابقي نيروهاي سياسي رقيب بتواند تعامل داشته باشد.

عبد الرحمن الراشد سپس اين سوال را مطرح مي‌كند كه آيا بايد اين تغيير و تحولات را صرفا تحولي صوري برشمرد يا واقعا تحولي واقعي؟ و خود در پاسخ مي‌گويد، نمي‌دانم شايد گذر زمان بسياري از مسائل را به اثبات برساند.

سپس اين روزنامه‌نگار سعودي به اولين سخنراني رسمي محمد مرسي در دانشگاه قاهره و پس از اداي سوگند رياست جمهوري اشاره مي‌كند و ادامه مي‌دهد: به نظر مي‌رسد بايد به رئيس جمهوري جديد مصر فرصت داد، چراكه وي در سخنراني خود پس از اداي سوگند رياست جمهوري بر احترام به توافقنامه‌هاي منعقده بين رژيم سابق مصر و با طرف‌هاي خارجي و از جمله معاهده كمپ‌ ديويد تاكيد كرد.

وي افزود: "انور سادات"، رئيس جمهوري اسبق مصر پيمان كمپ ديويد را با اسرائيل امضا كرد و پس از ترورش و روي كار آمدن حسني مبارك به جاي وي مبارك متعهد شد همچنان به اين معاهده پايبند باشد، اما هر دوي اين روساي جمهور به دليل عدم محبوبيت مردمي نتوانستند جز حداقل را به انجام رسانند و به دليل احساسات ضد صهيونيستي مردم آنها همواره در رابطه خود با اسرائيل جانب احتياط را مراعات مي‌كردند، در حالي كه اخوان المسلمون به دليل جايگاه و محبوبيتي كه در مصر دارند،‌ اين توانايي را دارند كه بسيار فراتر از سادات و مبارك عمل كنند و تصميم‌گيري‌هاي آنها نه تنها مصر كه تمام جهان عرب را دربرخواهد گرفت.

اين روزنامه‌نگار سعودي در ادامه تاكيد مي‌كند: با اينكه مرسي وعده داده به معاهدات بين المللي پايبند باشد،‌ با اين حال افق روشني در اين‌باره در رابطه با معاهده كمپ ديويد مشاهده نمي‌شود

اما "جهاد الخازن" در مقاله‌اي كه روزنامه الحيات، ديگر روزنامه فرامنطقه‌اي سعودي درباره پيروزي محمد مرسي در انتخابات رياست جمهوري مصر نوشت كه من با اسرائيلي‌ها و بيم و هراس‌هايشان به دليل پيروزي مرسي در مصر موافق و همراه هستم، چون صرف نظر از معاهده كمپ ديويد و خطرهايي كه اين معاهده را تهديد مي‌كند، بايد به اين نكته نيز اشاره كرد كه روي كار آمدن اخوان المسلمون در مصر بي‌ترديد به معناي نزديكي آنها به ايران و به تبع آن نزديكي قاهره به تهران است، به ويژه آنكه تهران در اين ارتباط تمايل بسياري به از سرگيري روابط با قاهره دارد و بارها به اين موضوع نيز اشاره كرده است.

الخازن در ادامه تاكيد مي‌كند كه اگرچه روابط رسمي مصر و ايران در طول سه دهه گذشته قطع بوده،‌ اما اخوان المسلمون همواره با انقلاب ايران در ارتباط بوده‌ و مورد حمايت ايران بوده‌اند، چه در غير اين صورت تهران هيچ‌گاه نام يكي از خيابان‌هايش را با وجود سردي روابط فيمابين به نام يك مصري نمي‌نهاد، اگرچه اين اعتقاد وجود دارد، "خالد اسلامبولي" يكي از دست پروردگان اخوان المسلمون است و اين نكته‌اي است كه اسرائيلي‌ها بايد به آن توجه بسيار داشته باشند.

عربي پرس در ادامه مي‌نويسد: بيم هراس سعودي‌ها از گرم شدن روابط ايران و مصر و از بين رفتن موانعي كه دو رژيم مبارك و سعودي برسر اين روابط ايجاد كرده بودند، به خوبي در مقاله "طارق الحميد"، سردبير روزنامه فرامنطقه‌اي الشرق الاوسط تحت عنوان "احمدي نژاد در مصر؟" قابل ملاحظه است.

طارق الحميد در اين ارتباط به سفر هيئت‌هاي مصري به ايران اشاره مي‌كند كه رئيس جمهوري اسلامي ايران در آن اشاره دارد كه موانع پيش‌روي برقراري رابطه بين دو كشور ايران و مصر با سرنگوني رژيم مبارك از پيش رو برداشته شده و در صورت به عمل آمدن دعوت رسمي، وي حتما به قاهره سفر خواهد كرد.

الحميد تاكيد مي‌كند: احمدي نژاد به اين ترتيب مي‌خواهد اين پيام را به مردم مصر بدهد كه اختلافات ايراني – مصري اختلافاتي شخصي و نه اختلاف برسر منافع يا امنيت ملي بوده است و حال كه رژيم سابق سرنگون شد، بنابراين موانع موجود بين روابط دو جانبه هم از پيش‌رو برداشته شده است و به اين ترتيب تلاش مي‌كند،‌ به مردم مصر بفماند، همانگونه كه شما در دوران حاكميت مبارك مورد ظلم و ستم واقع شديد ايران نيز مورد ستم واقع شد.

سردبير روزنامه الشرق الاوسط در ادامه تاكيد مي‌كند كه اين همه آن چيزي نيست كه احمدي نژاد به هيئت‌هاي مصري گفت، بلكه رئيس جمهوري ايران از توطئه‌هاي غرب جهت ايجاد اختلاف در جهان عرب و اسلام و تضعيف قدرت نظامي و استراتژيك آن نيز سخن گفته و تاكيد كرده است كه همبستگي ايران و مصر مانع نفوذ آمريكا در منطقه و در هم كوبنده قدرت رژيم صهيونيستي و ايستادگي و مقاومت مردم منطقه و در راس آنها مصر تشكيل دهنده خاورميانه‌اي جديد بدون آمريكا و اسرائيل است.

سپس عربي پرس تاكيد مي‌كند كه محمد مرسي بارها در اعلام مواضع خود در عرصه سياست خارجي بر توسعه و گسترش روابط ايران و مصر و تحقق منافع دو طرف تاكيد كرده است، موضوعي كه به هيچ عنوان خوشايند رژيم صهيونيستي نيست و بيم و هراس‌هايي را در عربستان سعودي موجب مي‌شود كه در تمام طول اين سال‌ها تلاش خود را به كار برده تا مانع نزديكي تهران – قاهره شود.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران