خبرگزاری فارس: شورشیان شرق کنگو به دنبال سیطره بر منطقهای در شرق لیبی خواستار مذاکره با دولت برای پایان دادن به خشونتها شدند.
به گزارش فارس به نقل از خبرگزاری فرانسه، رهبر شورشیان کنگو پس از یک روز سیطره این گروه بر شهرکی در شرق این کشور و در نزدیکی مرز با اوگاندا خواستار مذاکره با دولت برای پایان بخشیدن به خشونت ها در شرق این کشور شد.
یک گروه از شورشیان کنگو موسوم به جنبش 23 مارس جمعه گذشته در جریان درگیری با نیروهای دولتی در شهرک مرزی بوناجانا در جمعه گذشته هزاران نفر را مجبور به ترک خانه و کاشانه خود کردند و آنجا را تحت سلطه خود گرفتند.
این گروه شورشی اعلام کرد در صورتی که گفتوگوهای با دولت به پیش برود به سوی مناطق دیگر پیشروی نمی کند.
درگیری های جدید در شمال ایالت کیوو که منطقه غنی از معادن است امیدها برای بهبود اوضاع و رشد و شکوفایی این منطقه که به دنبال آتش بس کوتاه مدت حاصل شده بود از میان برد و به دوران 20 ساله جنگ بازگردانده است.
با ازسرگیری این درگیری ها احتمال اینکه دولت کنگو بار دیگر رواندا را به حمایت از شورشیان متهم کند وجود دارد.
"وایانی کاراراما" نماینده سیاسی جنبش 23 به رویترز گفت:ما به دنبال پیشروی به دیگر شهرها نیستیم ما می خواهیم همین جا بمانیم و از دولت بخواهیم با ما در اینجا مذاکره کند.
کارشناسان سازمان ملل ادعا کرده اند برخی از شورشیان وابسته به این گروه اعتراف کرده اند در رواندا آموزش نظامی دیده اند و برخلاف خواستشان به کنگو فرستاده شده اند. برای اولین بار است که ارتش کنگو مدرک مستندی علیه دولت روآندا در اختیار دارد که حاکی از مداخله در تحولات داخلی کنگو است.
در روزهای اخیر، سربازان ارتش کنگو توانستند ضمن تقویت مواضع در ایالت کیوو شمالی نواحی مرزی کنگو در جوار اوگاندا را از شورشیان پاکسازی کنند. نیروهای تقویتی ارتش در فاصله 90 کیلومتری شمال گوما Goma مرکز ایالت کیوو شمالی پیشروی موفقیت آمیزی به دست آوردند.
این در حالی است که دولت جمهوری دمکراتیک کنگو اخیرا بار دیگر پیشنهاد مذاکره از سوی نظامیان شورشی را رد کرد.
به گفته دولت کنگو در پی حملات سنگین نیروهای ارتش کنگو علیه مواضع شورشیان آنان شکست سختی را متحمل شده اند؛ از این رو قرارگرفتن نظامیان شورشی در موضع ضعف علت اصلی درخواست آنان برای مذاکره با دولت کنگو است.
از سال 1996 کنگو درگیر جنگ داخلی شد که تا سال 2002 ادامه یافته و منجر به کشته شدن 4 میلیون نفر و آوارگی دهها میلیون نفر از مردم کنگو به ویژه در مناطق شرقی آن شد.
جنگ داخلی این کشور در سال 2003 به پایان رسید، اما نواحی شرقی آن به علت فعالیت دهها گروه شورشی همچنان بیثبات است.
در سال 2002 لوران کابیلا در حالی که مشغول مذاکره در دفتر کار خود بود، توسط یک ستوان نظامی از محافظین خود به نام رشیدی کاسریکا ترور شد و پسر وی به نام ژوزف کابیلا از تمام سران شورشی خواست تا از جنگ دست بردارند. هم زمان با این تحول و در پی تلاشهای چند کشور عمده و سازمانهای بینالمللی و منطقه ای سرانجام موافقتنامه دریاچههای بزرگ در سال 2003 به امضا رسید و جنگ داخلی پایان یافت.
به موجب این موافقتنامه دولت ائتلافی به ریاست جمهوری ژوزف کابیلا و 4 رهبر عمده شورشی این کشور به عنوان معاون وی تشکیل شد. بر پایه این موافقتنامه دولت با کمک سازمان ملل و دیگر کشورهای کمک کننده بایستی تا سال 2006 زمینه برگزاری انتخابات برای تعیین رئیس جمهور این کشور را فراهم میساخت.
سرانجام در ژوئن 2006 انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی این کشور برگزار شد. ژوزف کابیلا رئیس جمهور و ژان پیر بمبا یکی از معاونان وی بیشترین آراء را بهدست آورده و به دور دوم راه یافتند.
دور دوم انتخابات در 29 اکتبر 2006 برگزار گردید و با توجه به ائتلاف برخی از احزاب در پارلمان با یکدیگر به نفع کابیلا و رای 44 درصدی او در دور اول انتخابات، وی توانست بر رقیب نیرومند خود چیره گردد و از ماه دسامبر 2006 رسماً به عنوان رئیس جمهور این کشور برگزیده شود.