خبرگزاري فارس: شورشيان شرق كنگو به دنبال سيطره بر منطقهاي در شرق ليبي خواستار مذاكره با دولت براي پايان دادن به خشونتها شدند.
به گزارش فارس به نقل از خبرگزاري فرانسه، رهبر شورشيان كنگو پس از يك روز سيطره اين گروه بر شهركي در شرق اين كشور و در نزديكي مرز با اوگاندا خواستار مذاكره با دولت براي پايان بخشيدن به خشونت ها در شرق اين كشور شد.
يك گروه از شورشيان كنگو موسوم به جنبش 23 مارس جمعه گذشته در جريان درگيري با نيروهاي دولتي در شهرك مرزي بوناجانا در جمعه گذشته هزاران نفر را مجبور به ترك خانه و كاشانه خود كردند و آنجا را تحت سلطه خود گرفتند.
اين گروه شورشي اعلام كرد در صورتي كه گفتوگوهاي با دولت به پيش برود به سوي مناطق ديگر پيشروي نمي كند.
درگيري هاي جديد در شمال ايالت كيوو كه منطقه غني از معادن است اميدها براي بهبود اوضاع و رشد و شكوفايي اين منطقه كه به دنبال آتش بس كوتاه مدت حاصل شده بود از ميان برد و به دوران 20 ساله جنگ بازگردانده است.
با ازسرگيري اين درگيري ها احتمال اينكه دولت كنگو بار ديگر رواندا را به حمايت از شورشيان متهم كند وجود دارد.
"واياني كاراراما" نماينده سياسي جنبش 23 به رويترز گفت:ما به دنبال پيشروي به ديگر شهرها نيستيم ما مي خواهيم همين جا بمانيم و از دولت بخواهيم با ما در اينجا مذاكره كند.
كارشناسان سازمان ملل ادعا كرده اند برخي از شورشيان وابسته به اين گروه اعتراف كرده اند در رواندا آموزش نظامي ديده اند و برخلاف خواستشان به كنگو فرستاده شده اند. براي اولين بار است كه ارتش كنگو مدرك مستندي عليه دولت روآندا در اختيار دارد كه حاكي از مداخله در تحولات داخلي كنگو است.
در روزهاي اخير، سربازان ارتش كنگو توانستند ضمن تقويت مواضع در ايالت كيوو شمالي نواحي مرزي كنگو در جوار اوگاندا را از شورشيان پاكسازي كنند. نيروهاي تقويتي ارتش در فاصله 90 كيلومتري شمال گوما Goma مركز ايالت كيوو شمالي پيشروي موفقيت آميزي به دست آوردند.
اين در حالي است كه دولت جمهوري دمكراتيك كنگو اخيرا بار ديگر پيشنهاد مذاكره از سوي نظاميان شورشي را رد كرد.
به گفته دولت كنگو در پي حملات سنگين نيروهاي ارتش كنگو عليه مواضع شورشيان آنان شكست سختي را متحمل شده اند؛ از اين رو قرارگرفتن نظاميان شورشي در موضع ضعف علت اصلي درخواست آنان براي مذاكره با دولت كنگو است.
از سال 1996 كنگو درگير جنگ داخلي شد كه تا سال 2002 ادامه يافته و منجر به كشته شدن 4 ميليون نفر و آوارگي دهها ميليون نفر از مردم كنگو به ويژه در مناطق شرقي آن شد.
جنگ داخلي اين كشور در سال 2003 به پايان رسيد، اما نواحي شرقي آن به علت فعاليت دهها گروه شورشي همچنان بيثبات است.
در سال 2002 لوران كابيلا در حالي كه مشغول مذاكره در دفتر كار خود بود، توسط يك ستوان نظامي از محافظين خود به نام رشيدي كاسريكا ترور شد و پسر وي به نام ژوزف كابيلا از تمام سران شورشي خواست تا از جنگ دست بردارند. هم زمان با اين تحول و در پي تلاشهاي چند كشور عمده و سازمانهاي بينالمللي و منطقه اي سرانجام موافقتنامه درياچههاي بزرگ در سال 2003 به امضا رسيد و جنگ داخلي پايان يافت.
به موجب اين موافقتنامه دولت ائتلافي به رياست جمهوري ژوزف كابيلا و 4 رهبر عمده شورشي اين كشور به عنوان معاون وي تشكيل شد. بر پايه اين موافقتنامه دولت با كمك سازمان ملل و ديگر كشورهاي كمك كننده بايستي تا سال 2006 زمينه برگزاري انتخابات براي تعيين رئيس جمهور اين كشور را فراهم ميساخت.
سرانجام در ژوئن 2006 انتخابات رياست جمهوري و پارلماني اين كشور برگزار شد. ژوزف كابيلا رئيس جمهور و ژان پير بمبا يكي از معاونان وي بيشترين آراء را بهدست آورده و به دور دوم راه يافتند.
دور دوم انتخابات در 29 اكتبر 2006 برگزار گرديد و با توجه به ائتلاف برخي از احزاب در پارلمان با يكديگر به نفع كابيلا و راي 44 درصدي او در دور اول انتخابات، وي توانست بر رقيب نيرومند خود چيره گردد و از ماه دسامبر 2006 رسماً به عنوان رئيس جمهور اين كشور برگزيده شود.