محمد مرسي نخستين رئيس جمهوري مصر پس از دوران ديكتاتوري مطلق حسني مبارك، در حالي كه پس از دوهفته پس از پيروزي در انتخابات هنوز دولت ائتلافي كه وعده آن را داده بود تشكيل نداده است، ديپلماسي گرم اما معني داري را در پيش گرفته است. ابتدا، اخوان المسلمين مكررا تاكيد كرد كه نميخواهد در صحنه بينالمللي منزوي باشد. حال با كشورهايي نظير تركيه و عربستان روابط گرمي برقرار كرده است. به گفته اخوانالمسلمين، اين سياست ارتباطي به وابستگي مصر به ساير كشورها در صحنه تجارت بينالمللي و جهانگردي ندارد.
مرسي در نخستين سفر رهسپار رياض شد تا حمايت آل سعود را كسب كند. در باب اين سفر و پيامهاي آن تحليلهاي رنگارنگي مطرح شد اما در اصل همان طور كه حسن البنا و پيشينه تاريخي حزب اخوان المسلمين تكليف ميكرد وي وفاداري خود را به پدر خوانده ديكتاتورهاي عرب اعلام كرد. اين موضوع ممكن است به مزاج خيليها خوش نيايد اما واقعيت همان است كه سالها پيشتر بنيان گذار اين حزب دست پادشاه سعودي را بوسيده بود. البته مرسي از معارضان سوريه هم در مقابل بشار اسد در لفافه حمايت كرد و مدعي شباهتهاي انقلاب مصر و درگيريهاي سوريه شد.
در ادامه ديپلماسي جالب رئيس جمهوري مصر،وزير امور خارجه ايالات متحده ميهمان ويژه قاهره بود. آمريكا براي دهها سال حامي حسني مبارك رييس جمهور سرنگون شده مصر بود و توجيه اين سياست را در ثبات، صلح و امنيت منطقه ميدانست.
آسوشيتدپرس در انعكاس ديدار هيلاري و مرسي نوشت؛ رئيسجمهور مرسي در مقابل خبرنگاران با زبان انگليسي به هيلاري گفت: ما بسيار، بسيار علاقه مند به ديدار با شما بوديم و خيلي خوشحاليم كه شما اينجا هستيد. كلينتون و مرسي در مقابل خبرنگاران با يكديگر دست ندادند. اين موضوعي است كه موجب گمانه زنيهايي شده است. برخي گويند، مرسي به دليل پايبندياش به دين اسلام با هيلاري كلينتون وزير خارجه امريكا دست نداده است. از طرفي ديگر مقامات آمريكايي ميگويند، رئيس جمهور مصر باهيلاري كلينتون و تمام اعضاي هئيت اعزامي امريكا پشت درهاي بسته دست داده است.
هيلاري كلينتون وزير امور خارجه آمريكا پس از ديدار با محمد مرسي رئيس جمهور مصر در قاهره گفت كه ايالات متحده قويا از مصريها و انتقال دموكراتيك قدرت در كشورشان حمايت ميكند. كلينتون پس از ديدار روز شنبه 24 ژوئن (14 تير) با آقاي مرسي، حمايت ايالات متحده از "انتقال كامل قدرت به غيرنظاميان" در مصر را مورد تاكيد قرار داد.
محمد مرسي، به عنوان كانديداي حزب عدالت و توسعه، كه به گروه اخوان المسلمين وابسته است، به عنوان نخستين منتخب يك انتخابات آزاد در مصر، زمام امور را در اين كشور عربي به عهده گرفته است.كلينتون در بخش ديگري از اظهارات امروز خود تاكيد كرده است كه آمريكا ميخواهد يك شريك خوب براي مصر و پشتيبان "دمكراسي به دست آمده توسط جرات و فداكاري مردم آن كشور" باشد. كلينتون با اشاره به ايجاد صندوقي براي حمايت از مصر با مبلغ اوليه 60 ميليون دلارگفت : از مرسي به خاطر اينكه رئيس جمهوري تمام مصري ها بوده و متعهد به حفظ تمام دستاوردها است، تمجيد كردم.
كلينتون پيشتر ضمن حمايت از آقاي مرسي، گفته بود كه “مردم مصر بايد به چيزي كه به آن راي داده اند برسند.” اين در حالي است كه ظرف دو روز گذشته،جمعي از مردم مصر در اعتراض به سفر كلينتون به اين كشور در مقابل سفارت آمريكا در قاهره تجمع كردند.در اين ميان، مخالفان دولت مصر با تجمع در برابر هتل محل اقامت هيلاري كلينتون در قاهره، ايالات متحده را متهم به پشتيباني از اشخاص خاص و تنها گذاشتن انقلابيون كردند. گروهي نيز همزمان در مقابل كاخ رياست جمهوري مصر اجتماع كرده و عليه مرسي و اخوانالمسلمين شعار دادند. كاخ سفيد و اوباما، همچنين در تظاهرات روز شنبه و يكشنبه متهم به پشتيباني از نظاميان مصري شد. مخالفان ميگويند كه ايالات متحده با كمك 1.1 ميليارد دلاري سالانه به ارتش مصر، باعث افزايش قدرت شورايعالي نظاميان اين كشور ميشود. در اين ميان ديروز، روزنامه واشنگتن تايمز نوشت كه كنگره آمريكا، هياتي را به منظور تحقيق در خصوص هديه 50 ميليون دلاري دولت اين كشور به محمد مرسي و جماعت اخوان المسلمين آن هم زماني كه دور دوم انتخابات رياست جمهوري مصر را پيشرو داشتند، مامور كرد. فرانك وولف نماينده ويرجينيا در كنگره آمريكا مدعي شده است كه منابع امنيتي عالي رتبه در ايالات متحده آشكار كردند كه در اين پرنده شخص باراك اوباما و وزيرخارجه متهم هستند.عضو كنگره آمريكا تصريح كرد كه در مقابل اين كمك دولت اوباما، اخوان المسلمين متعهد شده است تا به توافقات بينالمللي و منطقهاي رژيم سابق مصر پايبند باشد، يكي از آنها، توافقنامه كمپ ديويد است.
آمريكا همچنين، جنگ قدرت بين نظاميان و احزاب اسلاميمصر را نيز با نگراني دنبال ميكند. ايالات متحده با تاكيد بر لزوم گفتوگوي طرفين براي حل مشكلات جاري، تصريح كرده كه جانب هيچ جرياني در مناقشات كنوني مصر را نميگيرد.آقاي مرسي روز هشتم ژوئيه طي فرماني خواهان بازگشايي مجلس شد و دستور داد كه مجلس تا انتخابات بعدي و تشكيل مجلس جديد به كار خود ادامه دهد.شوراي نظامي مصر ماه گذشته در پي راي دادگاه قانون اساسي، مجلس را منحل كرد.شوراي نظامي مصر در بيانيه اي در واكنش به فرمان آقاي مرسي در بازگشايي مجلس گفت كه حكم انحلال اين مجلس همچنان لازم الاجراست.
هيلاري در اين سفر علاوه بر ملاقات محمد مرسي رييس جمهور مصر و ژنرال حسين طنطاوي رييس شورايعالي نظاميان اين كشور نيز ديدار كرد.در اين ديدار كه در مقر وزارت دفاع مصر برگزار شد، دو طرف به بررسي برخي از مسائل مشترك و منطقهاي و نيز راههاي حمايت از همكاريهاي مصر و آمريكا در عرصههاي مختلف پرداختند. در اين ديدار راههاي انتقال سياسي قدرت در مصر نيز بررسي شد.همچنين دو طرف در اين ديدار به گفتوگو در خصوص تحولات كنوني مصر به ويژه پس از پيروزي محمد مرسي، رئيس جمهوري اين كشور در انتخابات رياست جمهوري پرداختند.كلينتون پس از اين ديدار به منظور افتتاح ساختمان جديد كنسولگري آمريكا در شهر اسكندريه، واقع در شمال قاهره به اين شهر رفت تا راهي سرزمينهاي اشغالي و ديدار با مقامات صهيونيستي شود.