گروه بين الملل «خبرگزاري دانشجو»: هيلاري كلينتون وزير خارجه ايالات متحده آمريكا به عنوان بلندپايه ترين مقام آمريكايي پس از وقوع انقلاب در مصر شب گذشته وارد قاهره شد و به ديدار محمد المرسي رئيس جمهور اسلامگراي مصر شتافت.
هيلاري كلينتون وزير خارجه آمريكا در نخستين ملاقاتش با رييس جمهور مصر، محمد مرسي، از او خواست كه در گفتگو با رهبران نظامي مسير عبور اين كشور به دموكراسي را هموار سازد. اين در شرايطي كه حاميان محمد مرسي و رهبران نظامي مصر در بن بست سياسي و روياروي يگديگر قرار گرفته اند. كلينتون در اين وضعيت از روند انتقال قدرت به غيرنظاميان پشتيباني كرد.
به گفته وزير خارجه آمريكا، حل بحران جاري «نيازمند گفتگو و مصالحه» است و ايالات متحده از همه توان خود استفاده مي كند تا از دولت منتخب مردم حمايت كند.
كلينتون در بخش ديگري از اظهارات خود تاكيد كرده است كه آمريكا مي خواهد يك شريك خوب براي مصر و پشتيبان دمكراسي به دست آمده توسط جرات و فداكاري مردم آن كشور باشد.
وزير خارجه آمريكا، براي ديدار و مذاكره با رئيس جمهور جديد مصر به اين كشور سفر كرده است و انتظار مي رود در جريان اين سفر به دنبال گرفتن تضمين هايي از مرسي در زمينه سياست خارجي و داخلي مصر باشد. كلينتون پيشتر ضمن حمايت از مرسي، گفته بود كه مردم مصر بايد به چيزي كه به آن راي داده اند برسند.
اتخاذ سياست گفتگو با اخوان المسلمين و حمايت تلويحي از اين جريان در برابر ارتش در حالي از سوي مقامات آمريكايي لحاظ مي شود كه طي ساليان متمادي مقامات آمريكايي و غربي از هرگونه گفتگو با جريان اسلامگراي اخوان المسلمين امتناع مي ورزيدند. گويا استراتژي ايالات متحده با روي كار آمدن باراك اوباما دچار تغيير گشته و آنها به شكل لحظه اي اقدام به تصميم گيري جديد بر اساس منافع ايالات متحده مي كنند. حمايت از كناره گيري حسني مبارك در اوج اعتراضات مردمي به ديكتاتوري وي در مصر در حالي از سوي اوباما مد نظر قرار گرفت كه دولت مبارك به عنوان يك متحد كليدي طي سه قرن اخير براي واشنگتن محسوب مي شده است.
اكنون نيز مقامات آمريكايي با درك درست و واقع گرايانه از چگونگي توزيع قدرت در مصر به جاي حمايت سنتي از جريان نظاميان اقدام به تلاش براي ارتباط گيري با جريان هاي اسلامي و تامين منافع خويش از آن طريق هستند. آنها بر اين باورند كه آينده از آن جريان هاي اسلامي در مصر است از اين رو با سرمايه گذاري بر انها تلاش دارند از يكسو ضمن تامين منافع خود در منطقه، با وابسته نمودن اخوان المسلمين به حمايت هاي آمريكا حتي الامكان از مواضع ايدئولوژيك آنها بكاهند. از اين رو آمريكا در پي سقوط مبارك، براي حمايت از روند به اصطلاح دمكراسي، كمكهاي مالي زيادي به مصر كرده كه از جمله شامل بخشودگي قروض مربوط به ضمانتهاي بانكي اين كشور ميشود. اين مدل پيشتر نيز به شكلي دراز مدت و البته تفاوت از سوي دولت مردان آمريكايي در تركيه در پيش گرفته شده بود.
تحليلگران آمريكايي پيشتر در ساليان دهه هشتاد و نود ميلادي ضمن براورد موقعيت جريان هاي اسلامي در تركيه اقدام به ارتباط گيري با آنها نمودند. آمريكايي ها با لحاظ كردن موقعيت اسلامگراها در تركيه تلاش كردند طي يك دهه ضمن روابط تنگاتنگ با آنها از مواضع اسلامگرايي آنها بكاهند و به نوعي اسلامگرايان اين كشور را دچار استحاله كند.
در شرايط فعلي، اسلامگرايان مصر نيز كه با مشكلات متعددي در فضاي داخلي، منطقه اي و بين المللي مواجه اند به جاي تاكيد بر مواضع ايدئولوژيك خود اندكي واقع گرايانه به مسائل مي نگرند. شاهد چنين مدعايي سفر محمد المرسي به عربستان سعودي به عنوان اولين سفر رسمي مرسي علي رغم تفاوت فكري اخواني ها با جريان هاي سلفي و استقبال از وزير خارجه ايالات متحده درقاهره است. محمد مرسي كه پيشتر در آمريكا تحصيل و زندگي كرده است در ملاقات با خانم كلينتون به زبان انگليسي صحبت مي كرد و گفت كه «بسيار مشتاق» چنين ديداري بوده است. اخواني ها در تلاش اند با كمك از آمريكا راحت تر به اهداف خويش دستيابند، اهدافي كه با ممانعت نيروي قدرتمندي به نام ارتش با آن مواجه خواهند شد. از دو هفته قبل كه محمد مرسي رسما قدرت را از شوراي نظاميان حاكم دريافت كرد وي و هوادارانش در يك رويارويي سياسي با نظاميان قرار دارند. پيش از مراسم تحليف محمد مرسي در مقام رياست جمهوري، شوراي نظامي حاكم بخش وسيعي از اختيارات او را در اين مقام (از جمله فرماندهي نيروهاي مسلح) محدود كرد. در چنين شرايطي حمايت آمريكا از اين جريان موجب ضعف موقعيت ارتش در سطح داخلي و بين المللي مصر خواهد شد و راه را براي پيشبرد اهداف اخوان المسلمين در مصر مهيا خواهد كرد.