واحد مرکزی خبر - فرمانده ارتش مصر روز یکشنبه پس از دیدار با هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا، خصومت خود با اخوان المسلمین را افزایش داد و گفت: ارتش اجازه نخواهد داد مصر به دست یک گروه خاص بیفتد.
روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی به قلم کریم فهیم نوشت: ارتشبد محمد حسین طنطاوی در اظهارات خود نامی از اخوان المسلمین نبرد اما به طور گسترده گمان می رود این اظهارات اشاره ای به این گروه و محمد مرسی رئیس جمهور جدید مصر است که یکی از رهبران سابق اخوان المسلمین است. این اظهارات تنها چند ساعت پس از دیدار هیلاری کلینتون با طنطاوی در قاهره در تلاش برای تشویق ارتش مصر به تحویل قدرت به غیر نظامیان صورت گرفت. مناقشه فزاینده بین ارتش و اخوان المسلمین با تازه ترین تحول غیر قابل پیش بینی در انتقال قدرت پر هرج و مرج مصر و چالشهایی که کلینتون در سفر دو روزه خود به مصر با آنها روبرو بود نمایان شد. کلینتون که بی اعتمادی تقریبا کامل به انگیزه های ایالات متحده وی را مقید کرده بود مجبور شد از دعوتهای آشکار برای پایان دادن سریع به حکومت نظامیان خودداری کند. وی در عوض خواستار راه حلهای مصری به همراه رعایت حقوق اقلیتها شد. کلینتون که اهرمی به جز وعده کمک اقتصادی نداشت تلاش کرد با زبانی نرم از ارتش و مرسی بخواهد به اختلافات خود پایان دهند. وی همچنین با خشم رهبران مسیحی از جمله بعضی از آنها که دیدار با وی در روز یکشنبه را تحریم کردند مواجه شد. آنها به آنچه مداخله ایالات متحده در سیاست مصر برای کمک به قدرت گرفتن اسلامگرایان نامیدند معترض بودند. با آنکه شواهدی دال بر اینکه اسلامگرایان برای رسیدن به قدرت به کمک آمریکا نیاز داشتند یا اینکه این کمک را دریافت کرده اند وجود ندارد این شکایتها نشاندهنده سیاست نگران مصر و نگرانیهای فزاینده در میان بسیاری از مسیحیها و مصریهای سکولار درباره حکومت اسلامگرایان است.
کلینتون پس از دیدار با مرسی در روز شنبه، روز یکشنبه با ارتشبد طنطاوی دیدار کرد. شورای نظامی به ریاست طنطاوی پس از سرنگونی حسنی مبارک در سال گذشته قدرت را به دست گرفته است. ارتش که اختیارات قانونگذاری و اجرایی گسترده ای دارد پیش از انتخابات ریاست جمهوری در ماه ژوئن اختیارات بیشتری به دست آورد. یک مسئول ارشد وزارت امور خارجه آمریکا پس از دیدار کلینتون و طنطاوی که کمی بیش از یک ساعت طول کشید ، گفت: ارتشبد طنطاوی و خانم کلینتون درباره اقتصاد، امنیت منطقه ای ، انتقال قدرت سیاسی و گفتگوی کنونی ارتش با مرسی گفتگو کردند. این مسئول افزود: ارتشبد طنطاوی تاکید کرد مصریها برای بازگرداندن اقتصاد به وضعیت خود به کمک نیاز دارند. کلینتون نیز بر اهمیت رعایت حقوق همه مصریها از جمله زنان و اقلیتها تاکید کرد. اما تنها چند ساعت پس از این دیدار، به نظر رسید کلینتون به مصالحه ناچیزی بین دو طرف دست یافته است. ارتشبد طنطاوی در مراسمی نظامی گفت: مصر سرنگون نخواهد شد. این کشور متعلق به همه مصریها است نه یک گروه خاص. نیروهای مسلح اجازه این کار را نخواهند داد. دیدار بعد از ظهر کلینتون با رهبران اقلیت مسیحی مصر یکی از عصبهای حساس انتقال قدرت را تحریک کرد. این عصب حساس نگرانی از این است که مرسی و متحدانش به سرعت پایه های یک حکومت اسلامی و مذهبی را پی ریزی کنند. این نگرانیها باعث شده است برخی لیبرالها و رهبران قبطی از خصومت ارتش با اخوان المسلمین حمایت کنند و حتی از ژنرالهای ارتش بخواهند تا برگزاری انتخابات جدید پارلمانی قدرت را در دستان خود نگه دارند.
لیبرالها متهم به تلاش برای کاهش قدرت اسلامگرایان و همچنین مخالفت با اراده مصریها که در انتخابات پارلمانی اکثرا به اسلامگرایان رای دادند هستند و با وجود موفقیتهای پیاپی اسلامگرایان در انتخاباتها برخی هنوز ایالات متحده را مسئول می دانند.
یوسف سیدهُم که بعد از ظهر یکشنبه در میزگردی با کلینتون در سفارت آمریکا در قاهره شرکت کرد گفت: بخشی از نارضایتی در زمانبندی بیانیه های آمریکا ریشه دارد. به نظر رسید در این بیانیه ها در حالی که اسلامگرایان در حال پیروزی بودند از دمکراسی تجلیل شد.
سیدهم که سردبیر روزنامه ای است که به نگرانیهای قبطیها می پردازد افزود: کلینتون تکرار و تاکید کرد قصد جانبداری از طرفی را ندارد. وی با اشاره به مهارتهای سیاسی اخوان المسلمین از رهبران مسیحی خواست به نیروی سیاسی سازمان یافته تری تبدیل شوند.
یک مسئول ارشد وزارت امور خارجه آمریکا درباره دیدارهای یکشنبه با بازرگانان، گروههای طرفدار زنان و رهبران مسیحی گفت: خانم کلینتون تلاش کرد موضع ما را درباره انتقال قدرت سیاسی کاملا روشن سازد. موضع ما حمایت از انتقال کامل قدرت به حکومت دمکراتیک غیر نظامی و قانون اساسی ای است که از حقوق بشر و آزادیهای همه مصریها محافظت کند. اما در اوضاع سیاسی کنونی آشفته مصر دستیابی به این اهداف دشوار است. گروههای انقلابی و فعالان حقوق بشر هشدار داده اند مداخله مستمر ارتش که بسیاری از مردم مصر آنرا به اجرای کودتا متهم می کنند مشروعیت قانون اساسی را زیر سؤال می برد. اما دیگران از جمله رهبران مسیحی که کلینتون روز یکشنبه با آنها دیدار کرد ارتش را به عنوان تنها تضمین کننده قانونی اساسی ای می دانند که از حقوق اقلیتها محافظت می کند.
عماد جاد نماینده سابق پارلمان که گفته از دیدار با کلینتون خودداری کرده است افزود: او هر چه می خواهد می تواند درباره این مسئله بگوید. ما در مرحله ای بی ثبات به سر می بریم. اگر نظامیان به پادگانها بازگردند اخوان المسلمین کنترل همه چیز را به دست خواهند گرفت.
وی افزود: این مسئله متعلق به مصریها است نه به وزیر امور خارجه آمریکا.