واحد مرکزی خبر - عرب آنلاین در مقاله ای نوشت اسرائیل به بهانه پیروزی محمد مرسی در انتخابات ریاست جمهوری مصر، از باراک اوباما باج می خواهد.
پایگاه اینترنتی عرب آنلاین در مقاله ای به قلم «صالح النعامی» نوشت: نخبگان اسرائیل اخیرا به صراحت از رفتار باراک اوباما رئیس جمهور امریکا انتقاد کردند و او را در ایجاد فضای سیاسی خاص در مصر که در نهایت به پیروزی محمد مرسی نامزد اخوان المسلمین در انتخابات ریاست جمهوری این کشور منجر شد ، مقصر و مسئول دانستند.
محافل دولتی اسرائیل معتقدند این قصور دولت اوباما در ادامه اشتباهات کاخ سفید که اجازه داده تا رژیمهای معتدل و میانه روی عربی بویژه رژیم مبارک سقوط کند؛ ارزیابی می شود، در حالیکه آنان این حقیقت را می دانند که دولت اوباما به مبارک هیچ فشاری برای کناره گیری وارد نکرد تا اینکه به نتیجه رسید که مردم یکپارچه بر این هدف یعنی کناره گیری مبارک اصرار دارند، علاوه براین آخرین گزینه ای که دولت اوباما در این زمینه به آن فکر می کرد بیش از این نبود که مبارک را کنار بزند ولی رژیمش را همچنان در سر جای خود نگه دارد.
نویسنده این مقاله می افزاید: نخبگان اسرائیل از این کار خود یعنی انتقاد از رفتار امریکا در بحبوحه انقلاب های عربی به دنبال تحقق چهار هدف بودند. نخست اینکه آنان به دنبال توجیه درخواست های خود از کاخ سفید برای افزایش کمک های نظامی به اسرائیل بودند همچنین در پی این بودند که با ایجاد ترس و وحشت از انقلاب های عربی، جایگاه بین المللی تل آویو را ترمیم و اینگونه القاء کنند که به قدرت رسیدن اسلام خواهان در جهان عرب به مثابه ضربه محکمی است به آرامش و امنیت منطقه و این بدان معنی است که اسرائیل تنها طرفی است که غرب بویژه امریکا می تواند برای تأمین منافع خود به آن تکیه کند.
نویسنده در ادامه می گوید: بسیاری از مسئولان اسرائیلی معتقدند اینگونه سناریوها امریکا را مجبور می کند که حمایت نظامی واقتصادی از اسرائیل را افزایش دهد بطوری که ایهود باراک وزیر دفاع (جنگ) اسرائیل از دولت امریکا خواست بیست میلیون دلار بودجه مازاد برای تأمین امنیت اسرائیل اختصاص دهد تا اینکه در کمک به اسرائیل برای تحمل تبعات ناشی از انقلاب های عربی سهیم باشد.
نویسنده مقاله دربیان علت دوم انتقاد نخبگان اسرائیل از رفتار امریکا در بحبوحه انقلاب های عربی گفت: نخبگان می خواستند با این ابزار نقش درگیریهای عرب و اسرائیلی را در آرامش منطقه کمرنگ جلوه دهند و به همین دلیل، آنان اینگونه توجیه کردند که وقوع انقلاب های عربی نشان داد که اساسا نبود امنیت و آرامش در منطقه به اوضاع داخلی کشورهای جهان عربی بر می گردد، وحالا چه این درگیریها حل شود یا لا ینحل باقی بماند، آرامش منطقه را تضمین نخواهد کرد و اسرائیلی ها گمان می کنند که این امر نیازمند باز مهندسی سیاست امریکا بر اساس قواعد جدید است.
همچنین تلاش برای کاهش قدرت اوباما در وارد کردن فشار براسرائیل در زمینه مسائل مربوط به حل و فصل سیاسی با فلسطینیها و عربها نیز در این چارچوب قابل ارزیابی است و (اسرائیل) این مساله را هم با مسئول و مقصر دانستن اوباما در زمینه بهبود جایگاه «گروههای تندرو» در کشورهای عربی و به ضعف کشاندن رژیم های میانه رو توجیه می کند. درنتیجه نخبگان اسرائیل، اوباما را به تردید در حمایت از رژیم مبارک متهم می کنند که به از دست دادن فرصتهای حل وفصل مناقشات منجر شد.
نویسنده مقاله با اشاره به علت سوم انتقاد نخبگان اسرائیل از امریکا ادامه داد: تضعیف رئیس جمهور امریکا در محافل داخلی از طریق تحریک افکار عمومی ضد او و معرفی اوباما به عنوان چهره ای که زمینه را برای تسلط اسلام خواهان برمسند قدرت در کشورهای عربی آماده کرده و همچنین تاکید بر مضر بودن تحقق این سناریو برای منافع راهبردی خود امریکا ، از جمله این علت ها بوده است.
در ادامه این مقاله آمده است «آریا شفت» نویسنده اسرائیلی از پیروزی اسلام خواهان در کشورهای عربی به عنوان «سوگ» امریکا یاد کرده و گفته امریکا باید منتظر همان سرنوشتی باشد که اتحاد جماهیر شوروی در سال 1989، با آن مواجه شده است. وی همچنین گفته است که به قدرت رسیدن اسلام خواهان به معنای آغاز غرق شدن کشتی همه کشورهای غربی است.
این مقاله نویس در بیان علت چهارم هم می گوید: نخبگان اسرائیل در میزان پایبندی امریکا به تامین امنیت اسرائیل هم مردد هستند برای اینکه آمریکا برای نجات حکومت مبارک اقدامی نکرد زیرا سقوط رژیم مبارک و در پی آن شرکت اسلام خواهان در انتخابات به معنای تهدید معاهده صلح با مصر است که امری بسیار حیاتی برای امنیت اسرائیل محسوب می شود.
«داف فایسگلاس» مدیر دفتر نخست وزیر سابق اسرائیل که مسئولیت هماهنگی روابط راهبردی با امریکا را نیز برعهده داشت در این زمینه می گوید: مشارکت جنبش های اسلامی در فرایندها و تشکل های سیاسی کشورهای عربی در دوره بعد از انقلاب ها؛ مصیبتی برای اسرائیل است که مسئولیت بخش بزرگی از آن برعهده امریکا است و در ادامه می گوید: رفتار مقامات امریکایی با گفتارشان درباره تامین امنیت اسرائیل در تناقض آشکار است.