واحد مرکزی خبر- الاهرام نوشت راهبرد منطقه ای امریکا بر تعامل این کشور با تحولات سیاسی مصر و منطقه اثر گذاشته است.
روزنامه مصری الاهرام در پایگاه اینترنتی امروز خود در مقاله ای با عنوان «سفر کلینتون در ترازوی روابط مصر-امریکا » به قلم محمد مجاهد الزیات نوشت هیلاری کلینتون برای حمایت از روابط امریکا-مصر به قاهره سفر کرد، اما به دنبال آن جدال زیادی برسر هدف واقعی او از این سفر آن هم در این برهه از زمان به راه افتاد و این پرسش مطرح شد که آیا او در این سفر موفق شده است از این روابط حمایت کند یا در آینده عقب خواهد نشست؟
بدون شک ارزیابی ابعاد این سفر در سایه مد نظر قرار دادن چند ملاحظه امکان پذیر است و مهم ترین این ملاحظات این است که امریکا هنوز به حقیقت تغییر رژیم سیاسی مصر پس از انقلاب بیست و پنج ژانویه و به طور خاص نقش افکار عمومی در روند تصمیم گیری سیاسی پی نبرده است. این کشور هنوز هم مسیر روابط قاهره-واشنگتن را به مثلث روابط مصر-اسرائیل-امریکا مرتبط می کند. شاید اظهارات کلینتون پیش از رسیدن به مصر مبنی بر تلاش برای نزدیک کردن دیدگاه های اسرائیل-مصر و نیز سخنان سخنگوی وزارت خارجه امریکا در آستانه این سفر در مورد علاقه مندی وزیر خارجه امریکا به بررسی پایبندی مصر به معاهده صلح با اسرائیل دلیلی روشن بر این مدعا باشد.
روشن است که راهبرد منطقه ای امریکا، که بر دو هدف اصلی تضمین امنیت اسرائیل و انرژی استوار شده است و چارچوب اصلی حرکت های سیاسی این کشور را تشکیل می دهد، آشکارا در تعامل این کشور با تحولات سیاسی مصر و منطقه منعکس شده است. این بدان معنا نیست که واشنگتن بر مصر حکومت می کند ولی آیا منافع امریکا و عناصر راهبردی آن را در درجه اول تحت تاثیر قرار می دهند یا خیر.
اظهارات وزیر خارجه امریکا از ادامه دخالت این کشور در مسائل داخلی مصر پرده بر می دارد. این امر پس از نشست کلینتون با شورای عالی نیروهای مسلح و تاکید او بر بازگشت ارتش به پادگان ها برای حمایت از امنیت ملی آشکار بود.
بدون شک موضع بسیاری از گروه های گوناگون لیبرال و سیاسی مصر که به نوعی از سیاسیت امریکا در قبال تحولات سیاسی مصر اعلام نارضایتی کردند، دلیل لغو سخنرانی بود که قرار بود وزیر خارجه امریکا در دفتر اسکندریه ایراد کند.
طبق ارزیابی بسیاری از ناظران، در آینده شاهد تغییر موضع بسیاری از آندسته از گروه های سیاسی مصر خواهیم بود که واشنگتن به جلب اعتماد و همکاری با آن ها علاقه مند بود.
صرف نظر از همه ملاحظات درباره این سفر، روشن است که روابط قاهره و واشنگتن در آینده شاهد نوعی تغییر خواهد بود؛ زیرا نهادهای تصمیم گیری درباره سیاست خارجی مصر همچنان در حالت بی ثباتی قرار دارند. علاوه بر این، هنوز هم دیدگاه های دو طرف درباره این روابط ضد و نقیض است. همچنین برخی گروه های سیاسی مصر همچنان با امریکا به عنوان یک متحد در چارچوب کشمکش بر سر قدرت تعامل می کنند. این امر موجب نوعی سردرگمی در برخی زوایای روابط مصر و امریکا می شود. باید بر این نکته تاکید کرد که روابط با امریکا نیازمند مذاکره بیشتر بین همه نهادها، گروه ها و احزاب دارای دیدگاه های ضد و نقیض است. این گوناگونی و ضد و نقیضی یک عامل قدرت به شمار می آید که در نهایت منفعت مصر را محقق می کند.
احتمال می رود که واشنگتن مشتاق پاسخگویی به هر گونه رویکرد مصر در این خصوص باشد و به ویژه با توجه به تحولات منطقه خاورمیانه و اقدامات برای ترسیم مجدد نقشه موازنه های منطقه ای و تلاش برای تاسیس نظام منطقه ای جدید، یک ضرورت مشترک برای تقویت این روابط در این برهه از زمان وجود دارد.