مالک بن حارث نخعي يکي از امراي شجاع و از ياران امام علي عليه السلام بودکه به علت جراحتي که بر اثر شمشير در چشمش در جنگ يرموک ؛ اشتر ناميده شد.مالک در سال37 هجري قمري در راه ماموريت به مصر به تحريک معاويه مسموم شد و به شهادت رسيد.با آنکه آرامگاه مالک در مصر است اما اندک کساني هستند که در اين کشور وي را مي شناسند.بارگاه ساده مالک که يادآور غربت اوست در روستاي الجبل الاخضر در منطقه القلج قاهره قرار دارد.
عواطف بهاء الدين استاد رشته پژوهشهاي اسلامي در مصاحبه با خبرنگار واحد مرکزي خبر گفت اگرچه نمي توان گفت مردم مصر مالک را مي شناسند اما همه دوستداران خاندان پيامبر در اين کشور به خوبي مي دانند مالک چه کسي است و مراسم منظمي به ياد وي برگزار مي کنند و مقام وي را ارج مي نهند. علاوه بر آنها اهل علم و ادب و فرهيختگان هم به خوبي اين يار امام علي(ع) را مي شناسند.
مالک اشتر در بسياري از جنگ ها مثل جمل و صفين حضور داشت. امام علي (ع) در وصف وي گفت مالک براي من چنان بود که من نسبت به رسول خدا بودم.
ابن ابي الحديد در شرح نهج البلاغه افزوده است اگر کسي سوگند ياد کند که خداي متعال در ميان عرب و عجم کسي را مانند مالک خلق نکرده است مگر استادش علي بن ابي طالب ، گمان نمي کنم در سوگند خود گناهي کرده باشد.با اين همه، مظلوميت تاريخي وي موجب شده است که در کشورهاي اسلامي شناخت کمي درباره مالک وجود داشته باشد.
علوى امين استاد رشته تاريخ - دانشگاه جامعة الازهر در اين باره افزود امام حسين (ع) در روز شهادت مالک فرمودند امروز سردار دلاوري به شهادت رسيد که مردم از فقدان او غمگين شدند و در حاليکه امام حسين از شهادت مالک مي گريست معاويه و يارانش جشن گرفته بودند.
اگر چه در تاريخ به سيره اين يار وفادار امام علي (ع) کمتر پرداخته شده است و اگرچه مردم مصر شناخت زيادي از مالک و خدمات او به اسلام و مسلمين ندارند اما چيزي از جايگاه رفيع او کم نمي کند.
ايمان ، شجاعت ، وفاداري و تواضع، صفاتي هستند که همگي در مالک اشتر، مدافع پر افتخار و بزرگ اسلام جمع است.
اگرچه درتاريخ ، مطالب زيادي درباره او گفته نشده است اما همين که به عنوان يکي از ياران وفادار امام علي (ع) شناخته مي شود براي درک جايگاه و عظمت او کافي است.