واحد مرکزی خبر - خبرگزاری رویترز در گزارشی از آدیس آبابا به قلم آرون ماشو نوشت :
سودان روز جمعه اعلام کرد در مذاکرات نفتی با همسایه تازه استقلال یافته خود یعنی سودان جنوبی امتیازهایی را داده است اما دو کشور همچنان درباره یک موافقتنامه به منظور حل و فصل مناقشات بین دو طرف که خرطوم و جوبا را پیشتر در آستانه جنگ با یکدیگر قرار داده است ، دچار اختلاف هستند .
یک مقام وزارت نفت سودان گفت خرطوم مبلغی را که برای عبور نفت خام سودان جنوبی ازطریق خاک سودان درخواست کرده بود کاهش داد تا یکی از موارد اختلاف بین این دو کشور رقیب حل شود .
سودان جنوبی سال گذشته به عنوان بخشی از یک موافقتنامه صلح که به چند دهه جنگ داخلی بین شمال و جنوب سودان پایان داد ، از سودان جدا و به یک کشور مستقل تبدیل شد .
اما این دو کشور بدون دستیابی به توافق درباره مسائل مهم مورد اختلاف ازجمله مسائل نفتی ، مرز مشترک و مالکیت بر سرزمین های مورد مناقشه ، هر کدام راه خودشان را دنبال کردند . همین اختلاف های حل نشده باعث شد تا ارتش های دو کشور از زمان جدا شدن سودان جنوبی ، چند بار با یکدیگر درگیر شوند.
سودان جنوبی روز دوشنبه در خلال مذاکراتی که با میانجی گری اتحادیه آفریقا بین دو سودان برگزار شده بود اعلام کرد این کشور مبلغی را که آماده بود برای عبور نفت خام خود از طریق دو خط لوله مهم در بندر سودان در دریای سرخ پرداخت کند افزایش داده بود .
مبلغی که کشور محصور در خشکی سودان جنوبی پیشنهاد کرده بود نه دلار و ده سنت برای هر بشکه نفت خام از طریق یکی از خطوط لوله و هفت دلار و بیست و هفت سنت برای هر بشکه نفت خام ازطریق دیگر خط لوله است .
عواد عبدالفاتح معاون وزیر نفت سودان روز جمعه پس از این مذاکرات که در آدیس آبابا پایتخت اتیوپی برگزار شد به خبرنگار رویترز گفت : « ما نیز پیشنهادی را مطرح کردیم و اکنون خواستار سی و دو دلار و بیست سنت برای عبور هر بشکه نفت از هر خط لوله هستیم . »
سودان پیشتر اعلام کرده بود خواستار دریافت سی و شش دلار برای عبور هر بشکه نفت سودان جنوبی از این خطوط لوله است .
یک مقام بلندپایه سودان جنوبی روز جمعه در آدیس آبابا این پیشنهاد جدید سودان را رد کرد و گفت این پیشنهاد « چیز جدیدی » نیست .
نفت حدود نود و هشت درصد از درآمد سودان جنوبی را به خود اختصاص می دهد .
دور جدید مذاکرات بین سودان و سودان جنوبی با میانجی گری تابو امبکی رئیس جمهور پیشین آفریقای جنوبی بارها با بن بست روبرو شد .
سودان اعلام کرده است امنیت مرزی اولویت اصلی این کشور در مذاکرات با سودان جنوبی است .
بن بست در مذاکرات صلح بین این دو کشور ماه آوریل آغاز شد یعنی زمانی که نیروهای سودان جنوبی کنترل منطقه نفت خیز هجلیج را از نیروهای سودان بدست گرفتند و این منطقه را برای مدت ده روز به تصرف خودشان درآوردند . اما فشار جامعه بین المللی باعث شد تا سودان جنوبی از این منطقه خارج شود.
اتحادیه آفریقا پیشتر به سودان و سودان جنوبی هشدار داده بود اگر نتوانند ظرف مدت سه ماه اختلاف هایشان را کنار بگذارند ، این اتحادیه احکام الزام آور خود را درمورد این دو کشور صادر خواهد کرد .
اتحادیه آفریقا در تلاش ها برای میانجی گری به منظور حل بحران بین سودان و سودان جنوبی با حمایت سازمان ملل متحد و آمریکا ، پیشتاز بوده است .