واحد مرکزی خبر- عملکرد سیاستمداران سودان در یک هفته اخیر تعجب مطبوعات و مردم این کشور را برانگیخته است.
به گزارش واحد مرکزی خبر از خارطوم، دولت سودان روز پنج شنبه اعلام کرد همزمان با مذاکره با سودان جنوبی، آماده است با شاخه شمالی جنبش جنوب هم در آدیس آبابا مذاکره کند.
شاخه شمالی جنبش جنوب، به آن دسته از اعضای جنبش آزادیبخش جنوب اطلاق میشود که پس از جدایی جنوب، تصمیم گرفتند در شمال بمانند و شاخه شمالی جنبش جنوب را تاسیس کنند. البته این تشکل هرگز از سوی دولت سودان به عنوان یک حزب به رسمیت شناخته نشد. از نظر خارطوم، این تشکل و سردمداران آن مسئول اصلی وقوع جنگ در دو ایالت نیل آبی و کردفان جنوبی هستند که باعث شدند بحرانی بین المللی در این دو منطقه بوجود آید و خسارات سنگینی روی دست مردم و ارتش سودان گذاشتند.
دولت سودان در ماههای اخیر همواره گفته بود هرگز حاضر نیست با شاخه شمالی جنبش جنوب مذاکره کند و اتحادیه علمای سودان هم فتوای محارب بودن را علیه روسای این تشکل سیاسی- نظامی صادر کردند. یکی از رهبران اصلی این تشکل، مالک عقار است که علنا از رژیم صهیونیستی حمایت میکند و با آمریکا روابطی گرم دارد.
با این وجود، اکنون دولت سودان می گوید هیاتی را به آدیس آبابا فرستاده تا با شاخه شمالی جنبش جنوب مذاکره کند. این خبر، بهت مردم و مطبوعات سودان را به دنبال داشته که انتظار چنین تغییر موضع ناگهانی و غیر قابل تفسیری را از دولت نداشتند. ائمه جمعه مساجد مختلف خارطوم در خطبه های نماز جمعه اخیر، به شدت از این تصمیم دولت انتقاد کرده و بر محارب بودن افرادی مانند مالک عقار تاکید کردند. مطبوعات سودان هم در دو روز اخیر مقالات ضد دولتی تندی در این خصوص منتشر کرده اند.
در این حال دیروز اعلام شد محمد عثمان میرغنی رئیس حزب اتحاد دمکراتیک سودان ، که حزبش حدود یک چهارم دولت را تشکیل میدهد، میخواهد به منظور تلاش برای عادی سازی روابط با جنوب، به جوبا سفر کند.
میرغنی که پیش از این نخست وزیر سودان بود، از رهبران یکی از مهمترین گروههای صوفی این کشور است که البشیر هم از مریدان وی به شمار می رود.
اما در مذاکرات جاری دو سودان هم که بخش اعظم آن در سکوت کامل خبری در آدیس آبابا در جریان است، خارطوم عقب نشینی های عجیبی داشته است. در حالیکه در ظاهر در پرونده نفتی ، جنوبی ها حاضر شده اند امتیازاتی بدهند، در زمینه تعیین مناطق صفر مرزی، شمالی ها از بسیاری از خواسته های خود عقب نشینی کرده اند. تلویزیون الشروق وابسته به حزب حاکم سودان، شنبه شب از آدیس آبابا گزارش داد که خارطوم با برگزاری همه پرسی تعیین سرنوشت در منطقه ابیه موافقت کرده است. این در حالی است که خارطوم، پیش از این منطقه ابیه را جزء لاینفک خود اعلام کرده و البشیر بارها در سخنرانی هایش گفته بود که ابیه شمالی خواهد ماند.
چهارشنبه گذشته مطبوعات سودان نوشته بودند سودان جنوبی به شمال پیشنهاد داده که در قبال موافقت با برگزاری همه پرسی در ابیه، 8 میلیارد دلار از جوبا پول نقد دریافت کند اما سودانی ها با آن موافقت نکردند.
در خصوص دیگر مناطق مورد اختلاف هم، بر اساس آنچه که مطبوعات سودان نوشته اند، خارطوم با ادامه مذاکرات موافقت کرده در حالیکه پیشتر، این مناطق را جزء خاک خود می دانست که اصلا قابل مذاکره نیستند.
به هر حال مشخص نیست دلیل این همه عقب نشینی ناگهانی خارطوم چیست. برخی مطبوعات سودان معتقدند نزدیک شدن به تاریخ دوم آگوست، که از سوی شورای امنیت به عنوان ضرب العجلی برای به نتیجه رسیدن مذاکرات دو سودان تعیین شده، و نگرانی خارطوم از تشدید تحریمهای بین المللی از یکسو، و مشکلات گسترده سیاسی و اقتصادی فعلی سودان از سوی دیگر، دلیل اصلی عقب نشینی های پیاپی مقامات حزب کنگره ملی است.