خبرگزاري فارس: دولت خارطوم در راستاي پيشبرد مذاكرات خود با سودان جنوبي در پايتخت اتيوپي پيشنهاد جديدي را درباره حق ترانزيت نفت به دولت جوبا پيشنهاد داده است.
به گزارش فارس به نقل از پايگاه خبري "الجزيره"،"عوض عبدالفتاح"، يك مقام وزارت نفت سودان گفت: دولت خارطوم حق ترانزيتي را كه خواهان آن بود تا نفت خام جنوب از طريق دو لوله اصلي در خاك سودان به بندر "پورت سودان" و از آنجا از طريق درياي سرخ به ديگر كشورها انتقال داده شود به 32 دلار در هر بشكه كاهش داده است.
خارطوم اين اقدام خود را در راستاي تلاش براي حل و فصل يك مورد از اختلافات عديده بين دو طرف در مذاكرات جاري در آديس آبابا عنوان كرده است.
دولت سودان جنوبي پيشنهاد داده است كه سودان 9/10 دلار براي هر بشكه در مقابل استفاده از يك خط لوله و 7/26 دلار براي هر بشكه نفت در مقابل استفاده از خط لوله ديگر حق ترانزيت دريافت كند.
اين مقام وزارت نفت سودان گفت: پيشنهاد مطرح شده از سوي سودان جنوبي تنها كمتر از يك دلار براي هر دو خط لوله باقي ميگذارد چون بيشتر مبلغ حق ترانزيت به شركت هايي كه كار اين تاسيسات را برعهده دارند، اختصاص مي يابد.
حدود سه چهارم ذخاير نفتي سودان در جنوب اين كشور قرار دارد ولي خطوط لوله صادرات نفت، از شمال سودان مي گذرد اما دو طرف هنوز بر سر ترانزيت انتقال نفت به شمال سودان براي صادرات به ديگر كشورها به توافق نرسيده اند.
اين در حالي است كه دولت خارطوم مي خواهد امنيت مرزهاي مشترك در اولويت دستور مذاكرات قرار گيرد كه تاكنون دو طرف در اين موضوع به اتفاق نظر دست نيافته اند.
خارطوم همواره نسبت به حمايت دولت جوبا از شورشيان جنبش خلق در دو استان كردفان جنوبي و نيل آبي در خاك سودان شكايت دارد اما سودان جنوبي اين اتهام را رد مي كند.
اين مذاكرات كه از دو هفته پيش در اتيوپي جريان دارد اولين مذاكرات دو سودان پس از ديدار عمر البشير و سلواكر رؤساي جمهور دو كشور در آخرين اجلاس اتحاديه آفريقا در تاريخ پانزدهم ژوئيه به شمار مي رود.
دو كشور سودان و سودان جنوبي هنگاميكه مرز مورد مناقشه بين دو سودان در آوريل سال جاري شاهد بدترين خشونتها بود، در آستانه جنگ قرار گرفتند. اين درگيريها به دنبال جدايي سودان جنوبي در ژوئيه سال 2011 تحت معاهده صلح 2005 ميلادي كه به دههها جنگ داخلي در اين منطقه پايان داده بود، از سر گرفته شد.
هر دو كشور كه يكديگر را به حمايت از شورشيان در قلمرو هم متهم ميكنند، اوايل خرداد ماه به مذاكرات دو جانبه با ميانجيگري اتحاديه آفريقا رضايت دادند و اين اولين مذاكرات مستقيم از زمان درگيريهاي مرزي بين دو سودان به شمار ميآمد.
اما دو طرف در همه اين مذاكرات تاكنون نتوانسته اند درباره ايجاد منطقه غيرنظامي در امتداد مرز 1800 كيلومتري به توافق دست يابند و هيئت مذاكرهكننده خارطوم، سودان جنوبي را به ادعاي ايجاد سرزميني جديد متهم مي كند.