تحلیلگران اعلام کردند یک « نیروی بیطرف » که جمهوری دموکراتیک کنگو و رواندا خواستار تشکیل آن هستند ممکن است هرگز محقق نشود و حتی اگر چنین نیرویی تشکیل شود ، نمی تواند درمانی برای دردهای جمهوری دموکراتیک کنگو باشد .
پل کاگامه و جوزف کابیلا روسای جمهوری رواندا و جمهوری دموکراتیک کنگو پس از ماهها درگیری بین شورشیان و نیروهای ارتش در تپه ها و جنگل های شرقی جمهوری دموکراتیک کنگو بطور اصولی درمورد چنین نیرویی به توافق رسیدند .
اما برخی ناظران هشدار داده اند وجود چنین نیرویی در منطقه ای که در گذشته نیز نوزده هزار نیروی سازمان ملل متحد در آن مستقر بوده است تاثیر چندانی نخواهد داشت .
ژرار پرونی یک تاریخ نویس که تحولات در این منطقه را دنبال می کند گفت استقرار این نیروی بیطرف کاملا بیهوده است .
وی با اشاره به نیروی سازمان ملل متحد در جمهوری دموکراتیک کنگو افزود چنین نیرویی پیشتر در این منطقه مستقر بوده است و استقرار دوباره آن بیهوده خواهد بود .
پرونی تصریح کرد برای بهتر کردن مزه یک سوپ ، به آن سبزی بیشتر اضافه نمی کنند .
به گزارش خبرگزاری فرانسه از نایروبی ، کیگالی و کینشازا درمورد چگونگی ایجاد یک نیروی حائل دچار اختلاف نظر هستند بطوریکه کینشازا در ابتدا از به کار گیری نیروی سازمان ملل متحد که از قبل در منطقه مستقر بوده است حمایت اما کیگالی با آن مخالفت کرده بود .
از آن زمان تاکنون قدرت های منطقه ای دو مرتبه گردهم آمدند تا جزئیات مربوط به استقرار یک نیرو را در منطقه مشخص کنند اما هنوز نتوانسته اند به پیشرفت محسوسی در این زمینه دست یابند .
نتیجه تازه ترین نشست که روز چهارشنبه در کامپالا پایان یافت تنها تعهد درمورد نشست مجدد طی یک ماه آینده بود .