عزل ژنرال طنطاوي و روي كار آوردن وزير دفاعي جديد در مصر از سوي مرسي چندان كاخ سفيد نشين ها را ناراحت نكرد
در شرايطي كه مقام هاي امريكايي تلاش مي كنند تبعات فرمان مرسي در بركناري مقام هاي ارشد نظامي مصر را هضم كنند، به نظر مي رسد كه چندان هم از روي كار آمدن ژنرال عبدالفتاح السيسي ناراحت و ناراضي نباشند. وزير دفاع جديد مصر سابقه ارتباط نزديك و صميمي با امريكا در پست قبلي خود يعني رياست اطلاعات ارتش را دارد . حركت محمد مرسي در به راه انداختن تغييرات نظامي در مصر ظاهرا امريكايي ها را شوكه كرده است. اما اين بازنشستگي هاي اجباري و انتصاب هاي جديد زنگ هاي خطر را در كاخ سفيد به صدا درنياورد. امريكايي ها به اين تغيير و تحولات به چشم كنار رفتن يك نسل از سياسيون در مصر و روي كار آمدن نسلي ديگر نگاه مي كنند. مرداني كه اخيرا تنفر عمومي از خود را به دليل عملكردهاي پس از انقلاب مصر، جذب كرده و اندك اندك انزواي عمومي از جانب مردم را تجربه مي كردند ، به حاشيه رانده شدند.
مقام هاي امريكايي بلافاصله ادعاها در خصوص تعلق السيسي به طيف اسلام گراي مصر و به تبع آن اخوان المسلمين را رد كردند. برخلاف اين شايعات ، مقام هاي امريكايي ادعا كردند كه السيسي با گذراندن يك دوره يكساله آموزش هاي حرفه اي در خاك ايالات متحده ، چهره اي شناخته شده در واشنگتن است و در زمان رياست بر اطلاعات ارتش هم به خوبي با امريكا همكاري مشترك داشته است.
بي شك اخوان المسلمين كه محمد مرسي سابقه عضويت طولاني مدت در آن را دارد ، اندك اندك قدرت بيشتري را به قبضه خود در مي آورد. اين حركت يا نمونه اي از دموكراسي در عمل است كه بر مبناي آن كنترل مدتي در اختيار ارتش قرار مي گيرد و يا نشانه اي از كودتاي اخواني ها در عرصه سياسي و نظامي مصر . بنا به سليقه سياسي خود مي توانيد هركدام از اين برداشت ها را داشته باشيد.
به نظر امريكايي ها جايگزيني مقام هاي كهنسال نظامي در مصر جاي نگراني نيست . اما اگر محمد مرسي در راستاي خانه تكاني در سيستم قضايي مصر هم برآيد آن وقت است كه زنگ خطرها به صدا درخواهد آمد. سيستم قضايي مصر از پيش از 11 فوريه 2011 كه انقلاب در مصر شكل گرفت تا به امروز وجهه مستقل خود را حفظ كرده است. مرسي با انتصاب محمد مكي قاضي ارشد سيستم قضايي به عنوان مشاور خود اندكي ديگران را نگران كرده است. ژنرال محمد طنطاوي كه پيش از اين بركناري عنوان وزير دفاع را به خود اختصاص داده بود از منظر بسياري از تحليل گران و مردم چهره اي غيرقابل قبول در قامت رياست شوراي نظامي مصر بود. شورايي كه با بركناري حسني مبارك در جريان انقلاب مصر نقش اصلي را بر عهده گرفت. روزهاي طنطاوي از مدت ها پيش به شماره افتاده بود. اما زمان اين اتفاق به گونه اي بود كه آن را به كوتايي تمام عيار شبيه كرد. به نظر نمي رسد كه امريكايي ها اين اقدام مرسي را كودتايي از جانب اخوان المسلمين بدانند. ظاهر امر حاكي از اين است كه مرسي از حادثه شبه جزيره سينا كه در آن 16 مرزبان مصري كشته شدند ، به عنوان فرصتي براي جابه جايي هاي مورد نياز خود استفاده كرد.
نخستين چالش را مرسي با اخراج ژنرال مراد موفي رئيس اطلاعات مصر به رخ نظاميان كشيد. اين ژنرال پيش از اين تحسين مقام هاي امريكايي و اروپايي را برانيگخته بود. امريكايي ها وي را چهره موثري در مبارزه با گروه هاي شبه نظامي حاضر در شبه جزيره سينا مي دانستند. السيسي كه اكنون بر مسند وزارت دفاع به جاي ژنرال طنطاوي تكيه داده است با رئيس سابق اطلاعات مصر كه به راي مرسي بركنار شد، همكاري هاي بسيار داشت هرچند در ماجراهاي دفع عمليات هاي تروريستي در سينا كمتر نقش داشت. السيسي با جان برنان كه رياست مركز مبارزه با تروريست كاخ سفيد را عهده دار است ديداري داشته است. يك مقام امريكايي در خصوص السيسي مي گويد: مردي سرسخت كه همكاري هاي مشترك بسياري با ما داشته است.
السيسي همچنين با مقام هاي اسرائيلي نيز مذاكراتي در خصوص مسائل امنيتي داشته است. به نظر مي رسد كه اسرائيلي ها بيش از امريكايي ها از اخراج ها و انتصاب هاي مرسي نگران شده اند. اين حركت هاي مرسي به تقابل با منافع اسرائيلي ها منجر مي شود. با اينهمه براي امريكايي ها و اسرائيلي ها به نظاره نشستن آنچه در مصر مي گذرد مانند ببر سواري است: خطرناك اما قابل مهار.