جوار محمد کارشناس مسائل اتیوپی در نیویورک گفت نخست وزیر فقید اتیوپی را نمی توان فردی رنسانسی در صحنه سیاست و اقتصاد به شمار آورد.
به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی محمد درباره اینکه زناوی رهبری رنسانسی با مشتی آهنین بود گفت من در این خصوص شک دارم زیرا وی را مردی با میراثی متناقض می دانم.
وی وقتی روی کار آمد اصلاحاتی بسیار جالب در نظام سیاسی انجام داد و فدرالیسمی خوب را روی کار آورد و به گروه های قومی نوعی خودمختاری داد.
وی همچنین تغییراتی اقتصادی را در کشور پدید آورد که می توان اینها را میراثی خوب برای وی دانست.
البته میراثی تاریک نیز از وی به جای مانده است؛ وی دیکتاتوری بی رحم بود که مخالفانش را به زندان می انداخت.
وی ادامه داد زناوی همچنین گروه های قومی را از قدرت و نهادهای امنیتی و نظامی حذف کرد و اقتصاد را در تسلط یک گروه قومی خاص قرار داد. این کشور میان گروه های مختلف قومی به شدت منشق شده است و خصومتی شدید بین گروه های به قدرت رسیده و محروم از قدرت وجود دارد.
وی نه به عنوان رهبری رنسانسی بلکه به عنوان کسی یاد می شود که فرصتی بزرگ را برای انتقال اتیوپی از دست داد و کشور را به زندانی بزرگ تبدیل کرد.
کارشناس مسائل اتیوپی تاکید کرد الزاما مردم اتیوپی با دیدگاه غربی ها درباره رهبر کشورشان موافق نیستند.
البته مرگ وی برای کشورهای غربی و البته چین نوعی زیان به شمار می آید زیرا وی چهره ای بسیار باهوش بود و چین روی وی به عنوان یک فرد باهوش بسیار حساب و به جای اتحاد به نظام، با فرد ائتلاف می کرد.
وی تصریح کرد به نظر من کشورهای خارجی اشتباه های بسیار بزرگی کردند و روی این اشتباه ها نیز اصرار داشتند.
این کشورها به جای سرمایه گذاری روی تقویت نهادهای مردمسالاری و اقتصادی و اجتماعی که دولتی پایدار در اتیوپی پدید آید، روی فرد و شهرت فردی یک فرد سرمایه گذاری کردند و حال این فرد از میان برداشته شده است.
از این رو در حال حاضر سوال هایی درباره نقش اتیوپی در سومالی و سیاست منطقه ای پدید می آید.
محمد ادامه داد اکنون ما در وضعی به سر می بریم که نمی توانیم روی هیچ فردی به عنوان جانشین نخست وزیر فقید اتیوپی انگشت بگذاریم. کشورهای خارجی با شخصی کردن سیاست و کمک به یک فرد خاص در صحنه سیاست اتیوپی، اشتباهی بزرگ را مرتکب شدند.