"جمهوری موریس" کشوری مجمعالجزایری در جنوب غربی اقیانوس هند، در حدود ۹۰۰ کیلومتر در شرق ماداگاسکار است. این جمهوری کوچک بجز جزیره موریس شامل جزیرههای "سنت برندون" و "رودریگوئس" و "جزائر آگالگا" نیز میشود. موریس بخشی از جزایر ماسکارین بشمار میرود و جزیره فرانسوی رئونیون در ۱۶۰ کیلومتری جنوب غربی آن قرار دارد پایتخت موریس شهر پورت لوئیس است. این جزیره را پرتغالیان در ۱۵۰۵ میلادی کشف کردند و سپس در سال ۱۶۳۸ به مستعمره هلندیان تبدیل شد. هلندیان این مستعمره را به افتخار شاهزاده موریس ناساو، جزیره موریس نامیدند. در خلال سده هجدهم این جزیره در دست فرانسویان بود که به آن نام «ایل دو فرانس» (جزیره فرانسه) دادند. این جزیره در سال ۱۸۱۰ به دست بریتانیاییها افتاد و آنها نام پیشین آن را برگرداندند. موریس اکنون عضو اتحادیه کشورهای همسود (مشترکالمنافع بریتانیا) است. این جزیره بیش از 1,264,000 جمعیت دارد که 50 درصد آنها هندو ، 25 درصد مسیحی ، 20 درصد مسلمان و 5 درصد پیروان سایر مذاهب هستند. آنچه در پی میآید گزارش مختصری است درباره وضعیت شیعیان در این جزیره مشهور:
تاریخ حضور اسلام
ردپای مسلمانان در این جزیره به دوران استعمار پرتغالیها باز میگردد. در واقع عربها نخستین گروه مسلمانان بودند که به این جزیره آمدند. شواهد زیادی هم وجود دارد که نخستین مسلمانانی که به موریس آمدند ، پیروان اهل بیت علیهم السلام بودند. وجود «کربلاییها » و «قوم یادگاران امام حسین علیه السلام» که در جزیره به صورت پراکنده وجود دارند نشان میدهد که شیعیان زیادی در این جزیره بودهاند ولی به علت ضعف تبلیغ ، مکتب شیعه آنطور که باید و شاید نضج نگرفته و گسترش نیافته است.
جمعیت شیعیان
به غیر از عربها و شیعیان بومی، در زمانی که هند تحت سلطۀ استعمار فرانسه بود نیز گروهی از ملوانان شیعۀ هندی به موریس آمدند. آنها حتی دستههای عزاداری به راه میانداختند که تا امروز هم این مراسم همچنان وجود دارد.
هماکنون بیش از دویست هزار شیعه با اصالتهای گوناگون عربی، هندی و آفریقایی در این کشور زندگی میکنند. خوجههای اثنیعشری هم ـ مانند کشور "ماداگاسکار" همسایه موریس ـ حضور متمرکز و مؤثری در این کشور دارند.
زندگی مسالمتآمیز با مذاهب دیگر
شک نیست که امامان ما ـ علیهم السلام ـ همواره توصیه به وحدت مینمودند ؛ و علمای ما هم با تأسّی به آنان ، همیشه منادی وحدت مسلمین بودهاند. شیعیان موریس با درک این ضرورت، به دنبال زندگی مسالمتآمیز با پیروان مذاهب دیگر اسلامی و نیز ادیان دیگر هستند.
البته حساب سلفی ها و وهابیهای تروریست و متعصب که همه غیر از خود را کافر میدانند از بقیه اهل سنت جداست؛ سلفیها اسلام را نردبانی برای نیل به مقاصد شوم دنیوی خود کردهاند و مورد حمایت صهیونیستها و ابرقدرتهای زورگو هستند. آنها این اعمال را برای مخدوش کردن چهرۀ اسلام انجام میدهند.
عاشورا ؛ رمز بیداری
برادران اهل سنت در روز عاشورا قلوبشان نرم و متمایل به امام حسین و اهل بیت ـ علیهم السلام ـ است ـ میباشد و خودشان همچنین مراسمی را اداره میکنند. لذا همین مناسبت ، موقعیت خوبی برای تبلیغ معارف اهل بیت علیهم السلام و ذکر مناقب و فضایل آنان و نیز ترویج سجایا و خصلت های اخلاقی و اجتماعی پسندیده در میان جامعۀ مسلمین موریس و توصیه به آنها در جهت دوری از فرهنگ های منحط سایر مذاهب ضالّه میباشد.
اهل سنت موریس برای 12 امام احترام قائلند و مخصوصاً به حماسۀ کربلا و هدف عالیۀ امام حسین علیه السلام که خون خود را در راه آن فدا نمود ، خیلی علاقمندند.
همین مفاهیم هستند که میتوانند زمینۀ خوبی برای شناساندن بیشتر اهل بیت علیهم السلام به اهل این دیار باشند.
استراتژی تبلیغی
نهج البلاغه و صحیفۀ سجادیه از مهم ترین کتب مورد علاقه مردم در قاره آفریقا هستند که بسیاری از افراد به واسطه همین دو کتاب به مذهب شیعه گرویدهاند.
بنابراین، استراتژی و تاکتیک تبلیغی برای نشر و گسترش مذهب اهل بیت علیهم السلام "بیان احادیث و محاسن کلام ایشان" است . اهل بیت ـ علیهم السلام ـ مانند خورشیدی تابان هستند و کلام آنان همچون اشعه خورشید است که نیازهای معنوی انسانها را برآورده میسازد.
لذا ما باید با جدیت از یکسو به نشر و تبلیغ معارف اهل بیت متمسک شویم و از سوی دیگر مودّت و محبت آنان را در قلوب مسلمین بارور نماییم.
استفاده از رسانه
چند سالی است که شیعیان موریس اجازه دارند برنامههایی را از شبکۀ رادیویی ملی در ماه محرم برای سراسر جزیره پخش کنند. البته ما چشم انتظار روزی هستیم که شبکه رادیو و تلویزیونی مستقلی داشته باشیم که در سراسر طول سال برای کل جزیره موریس برنامه پخش کنیم.
نیازها
1. ضرورت تشکیل یک کتابخانۀ اسلامی عمومی توسط شیعیان بشدت احساس میشود. درِب این کتابخانه باید به روی همگان باز باشد تا بتوانند برای آشنایی با مکتب اهل بیت ـ علیهم السلام ـ به آنجا بیایند.
2. انتشار کتب مهم تشیع مانند نهجالبلاغه، صحیفه سجادیه و کتب مربوط به زندگی ائمه اطهار و قیام عاشورا.
3. با توجه به اهمیت رسانههای گروهی در عصر حاضر، لازم است که شیعیان موریس شبکه رادیو و تلویزیونی مستقلی داشته باشند.
نويسنده: سجاد حکیم ـ رییس جماعت شیعیان خوجه اثنیعشری موریس