رئیس تجمع ملی دمکراتیک لبنان با اشاره به برگزاری نشست سران غیرمتعهدها در تهران و اهمیت این نشست با توجه به شرایط حاکم بر منطقه از ائتلاف مشترک مصر، ایران، عراق و سوریه برای مقابله با تهدیدات رژیم صهیونیستی خبر داد.
«غسان جعفر»، رئیس تجمع ملی دموکراتیک لبنان و رئیس اتحادیه پزشکان این کشور در گفتوگو با خبرنگار فارس در بیروت با اشاره به نشست سران غیرمتعهدها در تهران و اهمیت این نشست با توجه به شرایط حاکم بر منطقه سفر رئیسجمهوری مصر به تهران را نقطه عطفی برای از سرگیری روابط دو کشور دانست.
وی از سرگیری روابط تهران-قاهره را به سود دو کشور و در راستای منافع ملی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی دو کشور خواند و تاکید کرد با توجه به اینکه ایران و مصر از کشورهای بزرگ منطقهای هستند، بیتردید برقراری رابطه بین دو کشور بر تحولات جاری در منطقه از جمله سوریه و فلسطین نیز تاثیر خواهد گذاشت.
غسان جعفر همچنین از کشورهای عضو جنبش تعهد خواست با رهایی خود از قید و بند استعمار و در اولویت قرار دادن منافع ملی خود بار دیگر تاثیرگذاری این جنبش در عرصه بین المللی را بیش از پیش تقویت کنند.
آنچه در زیر میآید، مشروح این گفتوگوست:
فارس: لطفا نظر خود را درباره دیدار رئیس جمهوری مصر از ایران برای شرکت در اجلاس سران غیرمتعهدها بفرمایید و به نظر شما این سفر بر از سرگیری روابط دو جانبه تهران – قاهر تا چه حد تاثیرگذار خواهد بود؟
جعفر: دیدار محمد مرسی از ایران نقطه عطفی در از سرگیری روابط دو کشور ایران و مصر تشکیل میدهد که دو کشور دوست و مسلمان بوده و مردم دو کشور در مسائل بیشماری از جمله مبارزه با دشمن صهیونیستی و حضور کشورهای استعمارگر در منطقه به خصوص آمریکا با یکدیگر اتفاق نظر دارند. بیتردید این سفر زمینه بازنگری در این روابط بر اساس احترام متقابل و عدم دخالت در امور یکدیگر و بنا به خواست و مطالبات مردم دو کشور را فراهم میکند. این درحالی است که باید توجه داشت، مصر و ایران دارای روابط برادرانه گستردهای در طول تاریخ براساس منافع اقتصادی مشترک بودهاند و همین سوابق موجب میشود تا همکاری بین تهران – قاهره گسترش نیز بیابد.
فارس: اهمیت از سرگیری روابط ایران و مصر و افتتاح سفارتخانه در کشورهای یکدیگر را چگونه ارزیابی میکنید؟
جعفر: از سرگیری روابط تهران-قاهره پیش از هر چیز در راستای منافع اقتصادی، فرهنگی، علمی و اجتماعی دو کشور است و افتتاح سفارتخانه در دو کشور به معنای ایجاد تغییر و تحول در روابط تهران-قاهره است که به توسعه و گسترش همکاریهای دو جانبه در تمام سطوح کمک میکند و به شهروندان دو کشور اجاره میدهد، با سفر به کشورهای یکدیگر بیش از پیش با فرهنگ و تمدن هم آشنا شوند.
فارس: ائتلاف و اتحاد بین مصر، ایران، عراق و سوریه و به طور کلی کشورهای مسلمان عربی را علیه رژیم صهیونیستی چگونه ارزیابی می کنید؟
جعفر: طبیعی است که باید چنین ائتلافی جهت مقابله با رژیم صهیونیستی صورت گیرد و غیرطبیعی این است که چنین ائتلافی وجود نداشته باشد، به شرط آنکه برخی از کشورهای عربی خود را و ابسته و مجری خواستهها و اهداف استعمارگران در منطقه نکنند و منافع ملتهای خود را بر هر امر دیگری ترجیح دهند. کشورهای اسلامی باید با اتحاد و ائتلاف با یکدیگر از قضیه فلسطینی و مقاومت ملت فلسطین حمایت کنند و زمینهساز آزادی کامل سرزمینهای اشغالی از وجود صهیونیستها شوند یا کشوری مستقل به نام فلسطین و پایتختی قدس شریف تشکیل شود.
فارس: نگرانی آمریکا و رژیم صهیونیستی از سفر مرسی به تهران را چگونه ارزیابی میکنید؟
جعفر: کاخ سفید و محافل سیاسی آمریکا هیچگاه نتوانستهاند، نگرانی خود از سفر محمد مرسی به تهران را پنهان کنند، چون این سفر همانطور که در سطور بالا گفتم، نقطه عطفی بزرگ در از سرگیری روابط دو جانبه است و بر قدرت منطقهای ایران و مصر به عنوان دو کشور بزرگ منطقه و همچنین جهان اسلام خواهد افزود.
فارس: تصور میکنید که اجلاس سران غیرمتعهدها در تهران چه نقشی را در تغییر و تحولات منطقه به ویژه در قضیه فلسطین و سوریه ایفا کند؟
جعفر: جنبش عدم تعهد همواره نقش مهمی را در طول تاریخ تشکیل خود تاکنون ایفا کرده است که این ایفای نقش را میتوان در حمایت از حق تعیین سرنوشت ملتها و دفاع از آزادی و کرامت و ثروتهای ملی آنها در قبال استعمارگران غربی و رهایی آنها از چنگال استعمار ملاحظه کرد. درباره قضیه فلسطینی نیز باید بگویم که قضیه فلسطینی هم اکنون مهمترین قضیه جهان اسلام است و به نظر من این اجلاس بار دیگر بر پایبندی به اصول و مبادی گذشته خود برای تحقق اهداف کامل ملت فلسطینی تاکید خواهد کرد. در خصوص بحران سوریه هم باید گفت که اجلاس بر ضرورت یافتن راه حلی مسالمتآمیز و داخلی از طریق مذاکرات ملی بین تمام طیفهای سیاسی سوری و براساس رد هرگونه دخالت خارجی و از جمله دخالت نظامی و محکومیت استفاده از خشونت و فتنهانگیزی طایفهای و مذهبی تمرکز خواهد کرد.
فارس: کشورهای جنبش عدم تعهد چگونه میتوانند، نقش واقعی خود را بازیابند و در تصمیمگیریها منطقهای مشارکت داشته و در قبال تغییر و تحولات جاری در منطقه مواضع قاطعی اتخاذ کنند؟
جعفر: کشورهای عضو جنبش عدم تعهد باید از طریق تقویت روابط برادرانه خود براساس منافع مشترک و متحد کردن مبارزات خود در برابر استعمارگران غربی و به ویژه آمریکا و رژیم صهیونیستی گام بردارند و به این ترتیب با تقویت پایگاه و جایگاه بین المللی این جنبش جهان را از وضعیت دو قطبی خارج کنند.
فارس: نظر شما درباره اصلاح ساختار سیاسی سازمان ملل و شورای امنیت چیست و کشورهای عضو جنبش عدم تعهد چگونه میتوانند در این اصلاح ساختار نقش ایفا کنند؟
جعفر: طرح تعدیل ساختار سیاسی سازمان ملل و شورای امنیت به این جهت ارائه شد تا این سازمان عدالت و مساوات را سطح بین المللی و در میان کشورها صرف نظر از وسعت و حجم و میزان جمعیت آنها محقق کند و از این حیث از کشورهای عضو جنبش عدم تعهد انتظار میرود که در این اقدام نقش داشته باشند تا جایگاه و موقعیت بین المللی آنها را بیش از پیش تقویت کند.