سفیر جمهوری اسلامی ایران در الجزایر در مقاله ای تحلیلی درباره جنبش غیر متعهدها به تاثیر این جنبش در تغییر سیستم ناعادلانه جهانی پرداخت.
به گزارش ایرنا، دكتر 'محمود محمدی' در این مقاله تحلیلی كه روز یكشنبه در روزنامه معتبر و پرشمارگان 'الفجر' الجزایر به چاپ رسید، نوشت: جنبش غیر متعهدها در مدت بیش از 60 سال فعالیت خود، تاثیر بسزائی بر تغییر رویكرد سیستم جهانی داشته است.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در الجزایر در این مقاله تحلیلی، فعالیت این جنبش را در قالب سه دوره 'شكل گیری هویت و همگرائی جنبش و ایفای نقش در سازمان ملل متحد و نظام دو قطبی جهان' ، 'سمت گیری جدید جنبش عدم تعهد در معادلات جدید بین المللی بعد از پایان جنگ سرد' و 'دوره تاثیر گذاری و ایفای نقش جنبش عدم تعهد در معادلات جهانی' مورد بررسی قرار داده است .
در ابتدای این مقاله آمده است: در دوره شكل گیری هویت و همگرائی جنبش و ایفای نقش در سازمان ملل متحد و نظام دو قطبی جهان، اولین كنفرانس جنبش در بلگراد در سال 1961 میلادی و سه نشست مقدماتی از جمله اجتماع برگور در دسامبر سال 1954 در باندوگ اندونزی تشكیل شد.
وی افزود : در باندونگ نمایندگان 29 كشور آسیائی- آفریقائی گرد هم آمدند كه مبتكرین اولیه جنبش عدم تعهد بودند و رهبران هند، مصر، اندونزی و غنا توانستند بنیان قدرتی نوین را بین دو قطب قدرت شرق و غرب بنا نهند.
محمدی یادآورشد كه اجلاس چهارم جنبش نیز به دلیل برگزاری آن در الجزایر پس از كسب استقلال این كشور از استعمار، روح تازه ای به تلاش های كشورهای عضو جنبش عدم تعهد دمید و استعمار زدائی، توسعه اقتصادی، رفع تبعیض نژادی در آفریقا، شكاف میان كشورهای غنی و فقیر، رفع اختلافات منطقه ای در آسیا- آفریقا - خاورمیانه و حذف و محدود كردن حق وتو برای پنج عضو دائم شورای امنیت و همچنین ایجاد دفتر هماهنگی بین جنبش و سازمان ملل از تصمیمات اساسی اجلاس الجزایر بود.
دیپلمات ارشد كشورمان در بخش دیگر مقاله خود می افزاید: خاطرات تلخ برخی كشورهای عضو جنبش عدم تعهد از سیاست های استعماری كشورهای غربی موجب شده بود تا برخی اعضای جنبش از فشار غرب بطور مقطعی به شرق گرایش یابند.
محمدی یادآورشد كه این دوران برای كشورهایی نظیر مصر، الجزایر، كوبا، هند، آفریقای جنوبی، افغانستان و ویتنام كه به طرق مختلف برای كسب استقلال، آزادی، رفع تبعیض نژادپرستی و آپارتاید و مقابله با حملات اسرائیل علیه حق حاكمیت ملی با كشورهای دارای حق وتو در شورای امنیت در ستیز بودند، دوران سختی بود، زیرا حتی درخواست عضویت آنان نیز در سازمان ملل توسط این قدرتها بر خلاف منشور ملل متحد وتو می شد.
وی در ادامه با اشاره به اینكه اصلی ترین موضوع جنبش در دهمین اجلاس در جاكارتا (سال 1992 ) تغییر نظام دوقطبی و نگرش و سمت گیری جدید جنبش به سیستم نوین بین المللی بود، اظهارداشت : مهمترین تصمیم جنبش در این دوره ارتقای نقش خود در تحولات جدید بین الملل بود.
سفیر كشورمان همچنین با اشاره به موضوعات اجلاس های جاكارتا ، كلمبیا و آفریقای جنوبی با محوریت اختلاف منطقه ای، نژادپرستی و تبعیض نژادی، مشكلات اقتصادی جهان سوم، تجدید ساختار سازمان ملل متحد با همكاری های جنوب-جنوب، گفت وگوی تمدنها و استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای، افزود: خوشبختانه اجلاس جنبش غیر متعهد ها در سال 1998 با حضور 114 كشور در آفریقای جنوبی (پس از لغو آپارتاید) به ریاست نلسون ماندلا تحول بزرگی را در این جنبش و اتحادیه آفریقا موجب گردید.
وی فعالیت جنبش غیر متعهدها در سال های 2001 تا 2012 میلادی را دوره تاثیرگذاری و ایفای نقش این جنبش در معادلات جهانی ارزیابی كرد و افزود: در اجلاس مالزی كه یك ماه بعد از حادثه 11 سپتامبر و حمله آمریكا به عراق در سال 2003 میلادی برگزارشد، توجه سران كشورهای عضو را به مبارزه جدی با تروریسم و حمله آمریكا به عراق معطوف داشت.
محمدی همچنین اجلاس چهاردهم در سال 2006 در كوبا و اجلاس پانزدهم در سال 2009 میلادی در مصر را از اجلاس های موفق جنبش عدم تعهد دانست و یادآورشد كه اعضای این جنبش در این نشست ها با شعار همبستگی بین المللی برای صلح و توسعه و حل عادلانه مسئله فلسطین- خلع سلاح هسته ای، استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای- غنی سازی اورانیوم در ایران و حق استفاده صلح آمیز كشورها از انرژی هسته ای- اصلاح ساختار سازمان ملل به مهمترین و محوری ترین موضوعات جهانی پرداختند .
به اعتقاد سفیر كشورمان درالجزایر اگرچه جنبش عدم تعهد تاكنون موفق به حذف وتو نگردیده، اما در اصلاح ساختار سازمان ملل متحد در سال های 2002 تا 2005 نقش تعیین كننده ای داشته است.
وی معتقد است كه حتی كشورهای دارنده حق وتو نیز اصلاح ساختار سازمان ملل را بیشتر معطوف به طرح افزایش اعضای جدید و ایجاد مكانیسم برای مداخلات بشر دوستانه و ارتقای حقوق بشر با تشكیل شورای حقوق بشر نمودند.
محمدی افزود ، موضوع اصلاح ساختار سازمان ملل هرچند كه در ابتداء به لحاظ تبلیغاتی و روانی مطرح شد اما در عمل به دغدغه اصلی قدرتهای مسلط بر شورای امنیت و قدرت های نوظهوراقتصادی نظیر ژاپن، آلمان و هند تبدیل شده است.
محمدی با اشاره به میزبانی شانزدهمین اجلاس جنبش غیر متعهدها از سوی جمهوری اسلامی از هفتم تا نهم شهریورماه سال جاری آورده است :تاكنون بسیاری از كشورها برای حضور در این اجلاس اعلام آمادگی كرده اند كه انتظار می رود جمهوری دمكراتیك خلق الجزایر و بویژه رئیس جمهوری این كشور در این اجلاس حضوری فعال داشته باشد.
سفیر كشورمان در پایان این نوشتار ابراز امیدواری كرده است كه آقای 'عبدالعزیز بوتفلیقه' رییس جمهور الجزایر با حضور در اجلاس سران جنبش غیر تعهد در تهران در كنار سایر سران كشورهای عضو به عنوان فردی مطلع از وقایع بین المللی از زمان تاسیس جنبش تاكنون ایفای نقش نماید.