شبکه تلويزيوني الجزيره قطر روز سه شنبه اعلام کرد: جديدترين درگيريهاي مسلحانه بين قبايل جنوب سودان به علت نزاع هميشگي قبايل فقير منطقه بر سر تصاحب گاوهاي يکديگر، حداقل 177 قرباني و 20 مجروح داشت.
به گزارش گروه اخبار صوتي و تصويري ايرنا، اين شبکه با بيان انکه در جريان نبردهاي ماه مارس گذشته (اسفند 87 - فروردين 88) نيز به گفته هاي مقامهاي محلي حدود 700 نفر در اين درگيريها جان باختند، افزود: دولت جنوب سودان (تشکيل شده توسط ارتش آزاديبخش جنوب سودان) همچون يک تماشاچي در قبال درگيريهاي مسلحانه قبايل اين منطقه و تعداد روزافزون قربانيان آنها بي تفاوت است.
اين شبکه سپس با اشاره به فقر اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي مردم جنوب سودان افزود: گاوها در جنوب سودان، مظهر قدرت و ثروت هستند و حتي به عنوان مهر براي دختران قبايل تعيين مي شوند.
نبرد خونين بين قبايل اين منطقه بخصوص دو قبيله "النوير" و المورليا" با هدف تصاحب گاوهاي قبيله مخاصم آغاز شده و تداوم يافته است.
اين دو قبيله همواره سرگرم حملات متقابل هستند و عده زيادي از افراد دو طرف را قرباني اين هدف کرده اند.
هيچ تصويري از قربانيان تهيه يا منتشر نمي شود، جزئيات صحنه جنگ از سوي هيچ کس اعلام نمي شود، هيچ بيمارستاني هم براي مداواي مجروحان وجود ندارد و کشته ها و مجروحان صرفا در حد اعداد و ارقام باقي مي مانند.
شبکه الجزيره در ادامه گفت: ستيزهاي قبايل النوير و المورليا در حالي ادامه دارد که قرار است مناطق جنوبي سودان بر اساس موافقتنامه نواشا در سال 2011 سرنوشت خود را تعيين کنند و تصميم بگيرند که جزيي از کشور سودان باقي بمانند يا به کشوري مستقبل تبديل شوند.
اگر در هر نقطه از جهان، اين تعداد بالا از افراد قرباني مي شدند، نيروهاي امنيتي دولتي تمام توجه خود را به سوي اين منطقه متمرکز و براي حل مشکل تلاش مي کردند اما در جنوب سودان، قتل دسته جمعي افراد نشانه اي از ناتواني دولت جنوب در ايجاد امنيت و ثبات و جلوگيري از وقوع چنين جنگهايي است.
اين در حالي است که از چهار سال پيش تا کنون دولت جنوب سودان، بتنهايي اداره مناطق جنوب را بر عهده دارد ولي نتوانسته کوچکترين تغييري در شيوه زندگي بدوي قبايل اين منطقه ايجاد و آنان را از بندهاي ناداني آزاد و از جنگلها به جاهايي ببرد که با شعارهاي دولت جنوب مبني بر آزاديبخش بودن تناسب داشته باشد.
اين شبکه خبري افزود: يکي ديگر از مشکلات امنيتي در مناطق جنوب سودان، حضور هزاران تن از جنگجويان ارتش آزاديبخش سودان است که به علت نبودن برنامه هاي توسعه در اين مناطق، به خيل بيکاران مست تبديل شده اند.
پس از آنکه جنگ بين شمال و جنوب سودان با امضاي موافقتنامه نواشا از سوي دولت خارطوم و جنبش آزاديبخش سودان به رهبري جان گارانگ پايان يافت، بايد از تواناييهاي جنگي بالقوه جنگجويان در اجراي طرح هاي توسعه اجتماعي و اقتصادي جنوب استفاده مي شد اما جنگجويان در حالي به قبايل خود بازگشتند که عقده شکست در تحقق شعار آزادسازي سودان در دل آنان رشد کرد.
آنان که از بدو تولد در جنوب با شعارهاي انقلابي آزادسازي سودان رشد کرده بودند، اکنون فقط مي خواهند توانايي جنگي خود را به کار بگيرند و برايشان تفاوتي ندارد که جنگ براي آزادي سودان باشد يا براي تملک گاوها.
معاون فرماندار ايالت جونگلي (منطقه درگيري قبايل النوير و المورليا) اعلام کرده است که امروز آمار قطعي قربانيان نبردهاي اخير دو قبيله اعلام مي شود.
وي گفت مهاجمان قبيله المورليا از روستاهاي قبيله النوير عقب نشيني کرده اند. آنان همه چيز را در اين روستاها به آتش کشيده اند و هنوز تعداد مفقودان اين نبردها بخصوص کودکاني که در رودخانه بيبور غرق شده اند، مشخص نشده است.
اين مسول تاکيد کرد که افراد مسلح دو قبيله که قبلا با چوب و چماق به جان يکديگر مي افتادند، اکنون به کلاشينکوف مجهز هستند.
ایرنا