آفریقای جنوبی که تا شش سال پیش بزرگترین تولید کننده طلای جهان شمرده می شد، به دلیل مشکلات موجود در بخش معدن این کشور به تدریج جای خود را به رقبایش داده است.
به گزارش ایرنا؛ آفریقای جنوبی درحال حاضر با رقبای سرسختی در بازارهای جهانی چون کشور چین و تولید کنندگان نوظهوری چون غنا، مکزیک و پرو مواجه شده است.
آفریقای جنوبی به دلیل افزایش هزینه ها و نیز عدم سرمایه گذاری مناسب در سال های اخیر خصوصا در زمینه به کارگیری فناورهای جدید در بخش معدن طلای این کشور و نیز مواجه بودن با مشکلات مدیریتی، با از دست دادن جایگاه سابقش، به پنجمین تولید کننده بزرگ طلای جهان مبدل شده است.
براساس آخرین آمارهای منتشر شده ؛ آفریقای جنوبی در شرایط کنونی درحدود 7 درصد از طلای جهان را تولید می کند و این در حالی است که در حدود 30 سال پیش 65 درصد از طلای جهان را تولید می کرد.
تولید طلای آفریقای جنوبی براساس گزارش اخیر مرکز آمار این کشور در سال گذشته میلادی مجددا 5درصد کاهش داشته است.
گزارش موسسه اقتصادی ˈجی اف ام اسˈ که به تازگی منتشر شد حاکی از آن است که میزان تولید طلای آفریقای جنوبی با این وضعیت با کاهش چشمگیری مجددا روبه رو خواهد شد و این کشور از جایگاه کنونی اش به رتبه ششم تنزل خواهد یافت.
براساس این گزارش ؛ در دهه 1970 میلادی آفریقای جنوبی بیش از 1000 تن طلا در سال تولید می کرد.
پیش بینی می شود میزان تولید طلای آفریقای جنوبی تا پایان سال 2012 میلادی با 5 درصد کاهش نسبت به سال 2011 میلادی به کمتر از 190 تن برسد.
کشور چین به عنوان بزرگترین تولید کننده طلای جهان؛ در سال 2011 میلادی 345 تن طلا تولید کرد.
براساس آمارهای منتشر شده، بعد از چین، کشورهای استرالیا در سال گذشته میلادی با تولید 270 تن و آمریکا با تولید 237 تن طلا ، دومین و سومین تولیدکنندگان بزرگ طلای جهان به شمار می آیند.
کشورهای روسیه و آفریقای جنوبی نیز درسال گذشته میلادی با 200 تن و 190 تن طلا ؛ چهارمین و پنجمین تولید کننده بزرگ جهان بودند.
دیگر تولید کنندگان بزرگ طلای جهان که درحال تعقیب آفریقای جنوبی هستند، کشورهای پرو، کانادا، غنا و اندونزی هستند.
نشریه ˈبیزینس تایمزˈ در شماره اخیرش به نقل از ˈکوک ˈ یک کارشناس اقتصادی نوشت که در کنار افزایش هزینه ها دربخش معدن آفریقای جنوبی و نیز وجود تنش های کارگری ؛ فرهنگ مدیریتی در شرکت های معدنی این کشور قدیمی و از مد افتاده است.
به گفته وی با توجه افزایش هزینه ها، عمیق تر شدن عمق معادن و نیز بروز ناآرامی های اجتماعی، وضعیت تولید طلای آفریقای جنوبی در سال های آتی بدتر خواهد شد مگر اینکه تحولی جدی در این بخش صورت گیرد.
براساس برآوردهای صورت گرفته ، هزینه تولید هر اونس طلا در آفریقای جنوبی به طور میانگین 958 دلار است .
این درحالی است که این رقم در کشور استرالیا نزدیک به 864دلار؛ در آمریکای شمالی در حدود 665 دلار و در آمریکا لاتین در حدود 563 دلار تخمین زده می شود.
گفته می شود کشور مکزیک موافق شده است با به کارگیری فناوری های جدیدتر، هزینه تولید هر اونس طلا را تا رقم 325 دلار کاهش دهد.
این بدین معناست که چالش های پیش روی صنعت طلای آفریقای جنوبی با آمدن رقبای جدیدتر و قوی تر، بیشتر خواهد شد.
براساس برآوردهای صورت گرفته تولید طلای مکزیک تا سال 2017 میلادی به بیش از 100 تن در سال خواهد رسید.
این کشور در سال گذشته میلادی با 22 درصد افزایش که بالاترین درصد افزایش درمیان تولید کنندگان طلای جهان بود، موفق شد تولید طلای خود را به 88 تن و 600 کیلوگرم برسد .
براساس گزارش اخیر کمیسیون مواد معدنی غنا، این کشور که دومین تولید کننده طلای قاره آفریقا شمرده می شود نیز در سال جاری بدنبال افزایش 8 درصدی در تولید طلایش می باشد.
انتظار می رود که تولید طلای کشورغنا از 3میلیون و 600 هزار اونس در سال گذشته میلادی به 3 میلیون و 900 هزار اونس طلا در سال جاری میلادی برسد.
به گزارش منابع معدنی، با توجه به افزایش یازده درصدی نرخ طلا طی یک سال گذشته، انتظار می رود که شرکت های تولید کننده سرمایه گذاری بیشتری در کشور غنا صورت دهند.
نکته جالب اینکه ˈانگلوگلد آشانتی ˈ و ˈگولد فیلدزˈ دو شرکت بزرگ معدنی آفریقای جنوبی از جمله بزرگترین شرکت های فعال در بخش معدن غنا به شمار می آیند.
اما به نظر می رسد آنچه بخش معدن طلای آفریقای جنوبی را بیش از سایر مسایل تحت تاثیر قرار داده، وجود تنش و اعتصابات گسترده کارگری به دلیل نارضایتی آنان از وضع معیشتی خود است.
اعتصابات و تنش های اخیر در معادن بزرگ پلاتینیوم و طلای آفریقای جنوبی ضمن برجای گذاشتن بیش از 50 کشته تاکنون خسارات مالی سنگینی به بار آورده است.
34نفر از این افراد کشته شده ، درجریان درگیری با پلیس در 26 مرداد ماه گذشته به قتل رسیدند.
به گفته ژاکوب زوما رییس جمهوری آفریقای جنوبی، بدنبال تنش ها و اعتصابات 9 ماهه گذشته، بیش از 543 میلیون دلار به بخش معدن این کشور خسارت وارد شده است.
اگرچه بدنبال افزایش 22 درصد حقوق معدنچیان معادن پلاتینیوم، اعتصابات کارگری در این بخش خاتمه یافت اما اعتصابات در برخی از معادن بزرگ طلا آفریقای جنوبی همچنان ادامه دارد.
به گفته سخنگوی شرکت ˈانگلوفیلدˈ هم اکنون 20 درصد از شرکت های تولید کننده معدنی در افریقای جنوبی تحت تاثیراین اعتصابات قرار گرفته اند.
برآورد می شود در حدود 15درصد از تولید طلای آفریقای جنوبی تحت تاثیر این ناآرامی های کارگری قرار گرفته است.
درحال حاضر بیش از 15 هزار تن از معدنچیان معدن ˈکی دی سی ˈ متعلق به شرکت بزرگ ˈگولدفیلدزˈ خواستار افزایش حقوقشان شده اند.
پنج هزار معدنچی معدن ˈکوپانانگˈ متعلق به شرکت ˈآنگلو گولدˈ نیز بتازگی اعتصاب خود را برای افزایش حقوقشان شروع کرده اند.
این کارگران نیز خواستار افزایش حقوق خود تا 12 هزار و 500 رند (یکهزار و 510دلار) در ماه شده اند .
گفته می شود هر چند بدنبال اعتصابات یاد شده علاوه بر پلاتین، بازارهای طلای جهان دستخوش التهاب شد اما به نظر می رسد که با افزایش تولید طلای سایر کشورهای جهان، این التهابات در ماه های آینده کاهش یابد.
ضمن اینکه شرکت های تولید کننده طلای آفریقای جنوبی با توجه به عقب نشینی شرکت ˈلونمینˈ سومین تولید کننده پلاتینیوم جهان در برابر خواسته های کارگران، چاره ای جز قبول این خواسته های معیشتی ندارند.
به رغم این مسایل، آفریقای جنوبی همچنان به لحاظ داشتن منابع ارزشمند معدنی جزو کشورهای رده اول در جهان شمرده می شود و این نکته ای است که قابل چشم پوشی خصوصا از سوی شرکت های بزرگ جهانی نیست.
درحدود 80 درصد از منابع شناخته شدن پلاتینیوم جهان در آفریقای جنوبی قرار دارد .
براساس برآورد های صورت گرفته ارزش معادن شناخته شده پلاتینیوم، منگنز و کروم آفریقای جنوبی در حدود 2 تریلیون و 500میلیارد دلار است.
طبیعتا با توجه به این ثروت عظیم دولت آفریقای جنوبی که بتازگی بدترین بحران کارگری از سال 1994 میلادی را تجربه کرد، سایر شرکت های بزرگ معدنی تلاش خواهند کرد که راه حلی برای خروج بخش معدن این کشور از بحران کنونی بیابند.
اکنون بخشی از اعضای رادیکال و جوان حزب حاکم کنگره ملی آفریقا با اشاره به نابرابری عمیق اقتصادی و نیز فقر گسترده بخش زیادی از مردم، خواستار ملی کردن معادن بزرگ این کشور شده اند.
اگرچه بیان این خواسته به تنهایی یک شوک به بخش معدن ، خصوصا به سرمایه گذاران خارجی دراین بخش شمرده می شود اما در همین حال این هشداری است که وضعیت کنونی در معادن آفریقای جنوبی به عنوان بزرگترین قدرت اقتصادی قاره آفریقا دیگر قابل تحمل نیست.