ˈژاکوب زوماˈ رییس جمهوری آفریقای جنوبی روز سه شنبه گفت که کشورش مصصم به پیشبرد طرح ساخت بزرگترین تلسکوپ رادیویی جهان است .
بگزارش ایرنا ، وی در جریان بازدید از طرح ساخت بزرگترین تلسکوپ رادیویی جهان (اس کی ای ) در شهر ˈکارنارونˈ واقع در استان کیپ شمالی، به خبرنگاران گفت: اجرای این طرح ، یک فرصت خوب برای تربیت جوانان آفریقای جنوبی برای رسیدن به مدارج بالای علمی و فناوری شمرده می شود.
زوما گفت: همزمان با اجرای این طرح عظیم از سال 2005 میلادی ؛ نزدیک به 42 میلیون رند (نزدیک به 5میلیون دلار) صرف تربیت مهندسان و افراد متخصص مرتبط با این طرح شده است.
رییس جمهوری آفریقای جنوبی گفت که در راستای این طرح علاوه بر ایجاد یک مرکز دانشگاهی از سال گذشته ، قرار است 26مرکز علمی در سراسر کشور ایجاد شود .
ساخت بزرگترین تلسکوپ رادیویی جهان ( اس کی ای ) در منطقه کارو آفریقای جنوبی ، بخشی از یک طرح عظیم 2میلیارد و 500 میلیون دلاری است که در حال حاضر علاوه بر آفریقای جنوبی در استرالیا نیز در ال اجرا است.
رادیو تلسکوپ نوعی آنتن رادیویی است که در نجوم رادیویی به منظور پیداکردن و جمع آوری اطلاعات از ماهواره ها و کاوشگرها و منابع اطلاعاتی دیگر در فضا استفاده می شود.
بگفته محققان ، این تلسکوپ همچنین برای جستجو در کیهان به منظور یافتن پاسخ هایی در مورد چگونگی تشکیل ستاره ها و کهکشان ها و چگونگی تکامل کهکشان ها و کیهان در حدود 14 میلیارد سال قبل مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
درهمین حال بگزارش شبکه تلویزیونی آفریقای جنوبی، ˈ دریک هانه کومˈ وزیر علوم و فناوری این کشور نیز روز سه شنبه گفت: با اجرای این طرح، آفریقای جنوبی مبدل به میزبان بزرگترین و حساس ترین تلسکوپ رادیویی جهان خواهد شد.
وی با بیان اینکه انتظار می رود که این تلسکوپ تا سال 2023 -2024 میلادی تکمیل شود ، گفت که این طرح سبب می شود آفریقای جنوبی همچنین به یک کانون بزرگ علمی و فناوری در جهان تبدیل شود.
بگفته وزیر علوم و فناوری آفریقای جنوبی در فاز اول این طرح 254 دیش رادیویی ساخته خواهد شد .
وی عنوان کرد : این دیش بزرگ که قابلیت و حساسیت آن بیش از 50 برابر سایر تلسکوپ های رادیویی جهان خواهد بود ، فضایی در حدود یک کیلومتر مربع اشغال خواهد کرد.
دکتر ˈبرنی فاناروف ˈ مدیر اجرای بزرگترین تلسکوپ رادیویی جهان در آفریقای جنوبی نیز روز سه شنبه به خبرنگاران گفت که اجرای این طرح سبب جلب سرمایه های خارجی شده است.
وی افزود: این تلسکوپ رادیویی به عنوان بزرگترین ابزار علمی جهان سبب خواهد شد ضمن جلب متخصصان سایر کشورهای جهان مانع از رفتن دانشمندان و محققان آفریقای جنوبی که علاقه مند به مطالعات اختر شناسی هستند به خارج شود.
بگفته وی در حال حاضر نزدیک به یکصد محقق و مهندس جوان در این طرح مشغول به فعالیت هستند .
مدیر اجرایی این طرح گفت: درحال حاضر هفت دیش در منطقه ˈکارنارون ˈ ساخته شده است و تا سال 2016 تعداد این دیش ها که قطر آنان 13 متر و نیم است ، به 64 عدد می رسد.
وی اضافه کرد: در سال 2024 میلادی که سال پایانی طرح تعیین شده، قرار است شمار این دیش ها به حدود 2هزار عدد برسد.
بگفته دست اندرکاران این طرح، انتخاب منطقه کارو در استان کیپ شمالی ، برای احداث این تلسکوپ رادیویی بزرگ ، کم جمعیت بودن این منطقه و با کمترین مداخله امواج رادیویی در جهان است .
بگفته آنان این منطقه در قسمتی از زمین واقع شده است که به محققان امکان رصد دورترین نقاط جهان را میدهد وقادر به مطالعه خاصیت مغناطیسی کیهانی، تکامل کهکشانی و ماده سیاه می کند.
برخی از دست اندرکاران این طرح عنوان کرده اند که شمار دیش ها در این منطقه در نهایت به 3هزار دیش به هم پیوسته خواهد رسید.
در اجرای این طرح بزرگ به میزبانی آفریقای جنوبی و استرالیا ، کشورهای دیگری چون انگلیس ، کانادا، چین ، هند ، هلند ، سوئد، آلمان مشارکت دارند.
به گفته دست اندرکاران این طرح انتظار می رود که کشورهای ژاپن و کره جنوبی نیزدر این طرح علمی جهانی مشارکت کنند.