عضو شورای مشورتی جماعت اخوانالمسلمین مصر تاکید کرد که ازسرگیری روابط بین مصر و ایران به نفع دو ملت است.
«جمال خلیفه» در گفتوگو با خبرنگار فارس در قاهره اعلام کرد که پس از انقلاب 25 ژانویه خواستههای انقلاب و شعار آن یعنی «زندگی آزادانه و کرامت انسانی» محقق شده است.
وی اظهار داشت که در پیشنویس قانون اساسی جدید اختیارات رئیس جمهور کاهش یافته است و این یک نکته مثبت است که در دوره قبلی نبود.
دکتر خلیفه افزود که قضیه برکناری دادستان کل تنها یک سوء تفاهم بود اما روز 12 اوت که رئیس جمهور دستور برکناری «محمد حسین طنطاوی» رئیس شورای عالی نظامی مصر را صادر کرد، یک لحظه تاریخی بود.
وی همچنین تاکید کرد که برقراری روابط بین تهران و قاهره منافع ملی مصر و نیز منافع ملی ایران را محقق خواهد کرد.
متن گفتوگوی دکتر جمال خلیفه با خبرنگار فارس در قاهره به شرح زیر است
فارس: نظر شما درباره مجلس موسسان تدوین قانون اساسی و صدور نخستین پیشنویس قانون بویژه بخش مربوط به نظام حکومتی و آزادیها چیست؟
من کارشناس امور حقوقی نیستم اما به عنوان یک شهروند در پی مسائلی هستم که برایم اهمیت دارد و من در خصوص مبحث آزادیها، حقوق و وظایف تحقیق کردم و به این نتیجه رسیدم که خواستههای انقلاب و شعار آن یعنی «زندگی آزادانه و کرامت انسانی» محقق شده است؛ کرامت انسانی حق هر انسانی است و هیچ کس حق ندارد تحت هیچ شرایطی به کرامت انسانی یک نفر اهانت کند و به نظر بنده این مسئله بسیار مهم است و این مبحث شامل مواری از قبیل حقوق و آزادیها اعم از حقوق فردی و جمعی(حق برگزاری نشست، حق تظاهرات، حق تشکیل انجمن و سندیکا، حق داشتن روزنامه خواه از سوی شخصیتهای حقوقی یا حقیقی و انتشار روزنامه است که به خواست خداوند همه خواستههای انقلاب در مبحث آزادیها مورد توجه قرار گرفته است و من که نظرات مردم در این باره را در شبکههای ماهوارهای و مطبوعات دنبال میکردم، متوجه شدم که تقریبا مورد اجماع همه گروههای سیاسی است.
اما در خصوص نظام حکومتی باید گفت که دیدگاه ما از ابتدا بر این بود که بهترین نظام باشد و ایدهآلترین نظام نیز همان نظام پارلمانی است اما در دوره کنونی که دوره انتقال در کشور است ما ده سال زمان نیاز داریم تا بر اساس نظام پارلمانی ریاستی عمل کنیم و به عقیده بنده ما این موضوع را در نظام حکومتی لحاظ کردیم و اینکه نظام پارلمانی ریاستی با توزیع اختیارات باشد اما در این مبحث ملاحظه میشود که اختیارات رئیس جمهور کاهش یافته است و این خواسته مردمی است؛ در دوره قبلی اختیارات زیادی به رئیس جمهور داده شده بود و همین باعث بوجود آمدن فرعونها شده بود بنابراین کاهش اختیارات رئیس جمهور در حال حاضر یک نکته مثبت است تا فرعون دیگری به وجود نیاید.
فارس: نظر شما درباره تصمیمات مرسی در خصوص عزل برخی شخصیتها که از 12 اوت آغاز شده است و از جمله آن برکناری طنطاوی و نیز ابقای دادستان کل چیست؟
اولا همانگونه که میدانیم تصمیم اخیرا را نمیتوان برکناری دادستان نامید زیرا معروف است که برکناری دادستان کل ممکن نیست و من تصور میکنم که نهاد ریاست جمهوری نیز از این موضوع مطلع است بنابراین برکناری در کار نبود بلکه انتقال به یک سمت دیگر بود اما رسانهها از آن به برکناری تعبیر کردند، منصب دادستان کل مصونیت دارد و دادستان تنها با استعفا و یا انتقال به یک سمت دیگر از سمتش کنار میرود و این موضوع درباره «عبدالمجید محمود» نیز همین طور بود و تنها یک سوء تفاهم پیش آمد.
اما در خصوص برکناری طنطاوی و عزلهای اینچینی باید گفت که این خواسته مردمی و تصمیمی تاریخی برای کشور از سال 1952 است که ارتش به پایگاه های خود برای دفاع از مرزها و امنیت ملی بازگشت و روز 12 اوت که رئیس جمهور دستور برکناری طنطاوی را صادر کرد، یک لحظه تاریخی بود.
فارس: روابط بین مصر و آمریکا را چگونه میبینید و آیا هنوز هم یک رابطه وابستگی است؟
مرسی در برنامه انتخاباتی خود اعلام کرد که برقراری روابط بینالمللی بر اساس احترام متقابل و روابط برابری از برنامههای وی است و این امر نیز به مصلحت کشور است و عقیده من بر این است که سفرهای خارجی مرسی نیز با همین هدف انجام شد و در این باره من به این سخن «عمرو موسی» اشاره میکنم که وی در پاسخ به ارزیابی سفرهای خارجی مرسی گفت که مرسی ابتدا به آسیا بعد به آفریقا و سپس به اروپا سفر کرد و وی برای شرکت در اجلاس غیرمتعهد به تهران رفت و بعد به آدیس آبابا مقر اتحادیه آفریقا و سپس به اروپا و مقر اتحادیه اروپا و پس از آن نیز به آمریکا سفر کرد که این ترتیب سفر وی دارای معنا و مفهوم است.
فارس: به نظر شما روابط کنونی مصر و ایران چگونه است؟
آنگونه که ما اطلاع داریم سفر مرسی به تهران تنها برای شرکت در اجلاس غیرمتعهدها بود اما به نظر بنده داشتن روابط متوازن با همه کشورهای جهان به مصلحت مصر است و برقراری روابط بین تهران و قاهره منافع ملی مصر و نیز منافع ملی ایران را محقق خواهد کرد.