عبدالرئوف الریدی با اشاره به خطرناک بودن تداوم بحران سوریه برای منطقه، گفت اتحادیه عرب در جنگ عراق علیه کویت موضع واحدی داشت اما درباره سوریه تصویر روشنی وجود ندارد زیرا جهان عرب دچار چنددستگی است.
«عبدالرئوف الریدی» رئیس امور خارجه مجلس مصر و سفیر پیشین این کشور در آمریکا، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در قاهره، پیروزی اوباما در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را فرصت طلایی مصر و به طور کلی کشورهای عربی برای توسعه روابط با آمریکا دانسته و از پرونده اتمی ایران و فشارهای اسرائیل در این خصوص و نیز مشکلات اقتصادی آمریکا به عنوان مهمترین چالشهای پیشروی اوباما در دور جدید ریاست جمهوری یاد کرد.
در این میان اوباما هرچند به دنبال جنگ با ایران نیست اما نمی خواهد ایران سلاح اتمی در اختیار داشته باشد. از همین رو بیشتر در تلاش برای حل دیپلماتیک و اعمال تحریمها علیه این کشور است.
تاکنون گزینهای برای حل دیپلماتیک ارائه نشده است و در سطح بینالملل نیز بیم آن می رود که به منظور اجبار حکومت بشار اسد به کنارهگیری از قدرت و کمک به مردم سوریه در مبارزه با نظام حاکم، نیروهای بین المللی به این کشور اعزام شوند.
****متن کامل این گفتوگو در زیر آمده است****
فارس: آیا سیاست خارجه آمریکا در قبال منطقه خاورمیانه در دور دوم ریاست جمهوری اوباما، با تغییرات ریشهای همراه خواهد بود؟
الریدی: با توجه به تلاش مصر و آمریکا برای افزایش سطح همکاری بین و قولهای اوباما در این خصوص، پیروزی اوباما، تقویت روابط دوطرف را به دنبال خواهد داشت.
همچنین به نظر می رسد مهم ترین چالش پیش روی اوباما پرونده اتمی ایران است که به دلیل عدم دستیابی به راه حلی دراین خصوص، این موضوع همچنان معلق خواهد ماند زیرا ایران همچنان بر حق خود مبنی بر در اختیار داشتن فناوری هستهای تاکید دارد و در مقابل اسرائیل نیز آمریکا را برای نابودی قدرت اتمی ایران با استفاده از حمله پیشگیرانه تحت فشار قرار داده است. موضوع سوریه نیز یکی دیگر از چالش هایی است که اوباما پیش رو دارد.
فارس: در خصوص موضوع اتمی ایران چه اتفاقی خواهد افتاد؟
الریدی: اوباما نمی خواهد جنگی رخ دهد و با به کار گرفتن تحریم ها به دنبال راه حل های دیپلماتیک است اما باید دید با پیروزی اوباما در دور دوم ریاست جمهوری، ایران چه اقدامی کرده و چه واکنشی نشان خواهد داد.
در این میان اوباما هرچند به دنبال جنگ با ایران نیست اما نمی خواهد ایران سلاح اتمی در اختیار داشته باشد. از همین رو بیشتر در تلاش برای حل دیپلماتیک و اعمال تحریمها علیه این کشور است. درهر حال باید دید روابط ایران و عملکرد اوباما در آینده این موضوع را به چه سمتی هدایت خواهد کرد.
فارس: سیاست اسرائیل در قبال موضوع سوریه و سایر مسائل منطقه چگونه خواهد بود؟
الریدی: اوضاع اسفناک سوریه و کشتار و نقض حقوق مردم این کشور، بیانگر ضعف و دسته بندی کشورهای عربی و نیز بی توجهی مجامع بین المللی در قبال این موضوع است زیرا جامعه جهانی تاکنون نتوانسته راهکاری را برای حل بحران سوریه ارائه داده و مردم این کشور را از خونریزی ها نجات دهد.
من هشدار می دهم که اوضاع سوریه در سطح منطقهای رو به انفجار است و تاکنون گزینهای برای حل دیپلماتیک ارائه نشده است و در سطح بین الملل نیز بیم آن می رود که به منظور اجبار حکومت بشار اسد به کنارهگیری از قدرت و کمک به مردم سوریه در مبارزه با نظام حاکم، نیروهای بین المللی به این کشور اعزام شوند.
همچنین شدت بحران سوریه در سطح منطقهای و اوضاع بحرانی لبنان و نیز انفجار اوضاع در عراق نیز بسیار خطرناک است. باید توجه داشت که سوریه به مکانی برای درگیری منطقهای با مشارکت ایران و ترکیه و قدرتهای بزرگ تبدیل شده است.
الریدی در ادامه افزود: این تحولات در حالی است که هنگام حمله عراق به کویت، کشورهای عربی موضع یکپارچهای داشتند و اتحادیه عرب نیز در آن زمان، تصویر و موضع مشخص و یکپارچهای را عرضه کرد اما اکنون در خصوص سوریه تصویر روشنی وجود ندارد زیرا جهان عرب دچار چند دستگی است.
فارس: اوباما در دور دوم ریاست جمهوری در سطح داخلی و خارجی به ویژه در سطح سیاست خارجی چه چالش هایی را پیش رو دارد؟
الریدی:صرف نظر از دستهبندیهای موجود، رئیس جمهور همان رئیس جمهور است و علاوه بر موضوع کنگره، اوباما با چالش های اقتصادی نیز روبهرو است که یکی از مهمترین چالشهای وی به شمار می آید.