سفر اخیر وزیر امور خارجه فرانسه به لیبی و دیدار وی با رئیس کنگره ملی و نخست وزیر این کشور، نشانگر توجه ویژه فرانسه به لیبی است.
به گزارش فارس به نقل از پایگاه خبری "الجزیره"، سفر "لوران فابیوس"، وزیر امور خارجه فرانسه به لیبی و دیدار با "محمد المقریف"، رئیس کنگره ملی و "علی زیدان"، نخست وزیر این کشور ، سوالاتی را درباره نوع رابطه این دو کشور ایجاد می کند.
پایگاه خبری "الجزیره" با ارائه تحلیلی، این سوال را مطرح می کند که آیا فرانسه میوه های مشارکت در جنگ علیه "معمر قذافی"، رهبر لیبی و حمایت از انقلاب مردم لیبی را می چیند؟
در همین راستا "صالح اجعوده"، عضو برجسته کنگره ملی و نایب رئیس کمیته امنیت ملی این کشور می گوید: پی بردن به ماهیت روابط مخفی لیبی و فرانسه، سخت است، اما موضع فرانسه در حمایت از انقلاب لیبی که به براندازی دولت " معمر قذافی" منجر شد و روابط ویژه دو کشور در نتیجه اوضاع امنیتی نابسامان در کمربند صحرایی اطراف لیبی بویژه چاد، نیجر و مالی، نشانگر روابط خاص دو کشور است.
"اجعوده" یادآور شد که از امتیازات ویژه ای که به فرانسه یا سایر کشورها داده شده است، اطلاعی ندارد، اما هر توافقنامه ای که از سوی دولت "عبدالرحیم الکیب" در طول دوره انتقالی امضا شده است، بویژه در زمینه های آینده اقتصادی، امنیتی و حاکمیتی این کشور، باطل می باشد.
وی افزود: پاریس در زمینه نفت و گاز نیز به عنوان شریک لیبی است و وزیر خارجه فرانسه در سفر اخیر خود از ساخت پالایشگاه نفتی لیبی در نورماندی خبر داده بود.
اجعوده خاطرنشان کرد: فرانسه و لیبی پرونده های مشترک دیگری از جمله همکاریهای امنیتی و همکاری برای پایان دادن به پدیده مهاجرت غیر قانونی نیز دارند.
اما "سعد الشلمانی"، سخنگوی رسمی وزارت خارجه لیبی از اهمیت روابط با پاریس دفاع کرده و تاکید کرد که رابطه با فرانسه مانند روابط لیبی با هر کشور دیگری است.
اما "عبدالقادر الاجطل"، سردبیر روزنامه "لیبیا الیوم"، معتقد است که فرانسه با توجه به افزایش سلاح در شمال مالی، نقش بیشتری را در لیبی ایفا می کند، همچنین بحران های اقتصادی فرانسه موجب شده است که لیبی اهمیت زیادی برای پاریس داشته باشد.
وی افزود: سفر فابیوس در راستای محکم کردن نقش فرانسه در لیبی و در رقابت با سایر کشورهای غربی انجام شد تا پاریس بهره بیشتری از منافع موجود در لیبی داشته باشد.
اما "علاء بن دردف"، تحلیلگر مسائل سیاسی معتقد است که علت توجه فرانسه به لیبی این است که امنیت این کشور به امنیت اروپا مرتبط است؛ وی به تحرکات گسترده کشورهای اروپایی از جمله اختصاص 36 میلیون دلار برای ساخت و توسعه بخش های اداری دولت لیبی و یا درخواست ایتالیا از دادگاههای این کشور برای آزاد کردن اموال مسدود شده دولت لیبی اشاره کرد.
"بن دردف" یادآور شد که احتمالا تحرکات جدید کشورهای اروپایی به اقداماتی که برای مداخله نظامی در شمال مالی انجام می شود، مرتبط است.
وی افزود: هرگونه ناامنی در لیبی پیامدهای خطرناکی برای منطقه بویژه در صورت مداخله در مالی به دنبال دارد؛ همچنین در صورت آغاز جنگ در شمال مالی، با موافقت طرابلس، هواپیماهای فرانسوی می توانند برای نظارت بر مرزهای جنوب لیبی، پروازهای شناسایی در مرزهای این کشور انجام دهند.
وی همچنین درباری اعطای امتیازات ویژه به فرانسه تاکید کرد که این امر سابقه داشته و ممکن است فرانسه سهم بیشتری در قراردادهای نفت و گاز و یا سلاح به دست آورد.