اعضای شورای امنیت سازمان ملل روز سه شنبه به اتفاق آرا به تحریم مقامات گروه شورشی «ام بیست و سه» که ساعاتی پیش شهر گوما را در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو به تصرف خود در آوردند، رای مثبت دادند.
شورای امنیت در عین حال از دو کشور (رواندا و اوگاندا) که از سوی کنگو به حمایت از شورشیان متهم شده اند، نام نبرد.
شورای امنیت با درخواست از شورشیان ام بیست و سه برای عقب نشینی از گوما، خلع سلاح و انحلال، بر لزوم برقراری مجدد حاکمیت دولت کنگو در شرق این کشور تاکید کرد.
قطعنامه تصویب شده، تحریم های هدفمند بر ضد مقامات گروه شورشی ام بیست و سه اعمال می کند که ممنوعیت مسافرت و مسدود شدن دارایی ها از آن جمله است.
این قطعنامه همچنین خواستار توقف فوری حمایت خارجی از شورشیان شده و با اعلام آمادگی خود برای اتخاذ اقدامات مناسب، از دبیر کل سازمان ملل درخواست کرده است گزارشی در خصوص اتهامات مبنی بر حمایت خارجی از شورشیان، تهیه کند.
شورای امنیت در اقدامی کم سابقه در یک قطعنامه با نام بردن از دو فرمانده ام بیست و سه یعنی اینوسنت کاینا و بادوئین انگاریو، از کمیته تحریم ها خواست فعالیت آنها و دیگر مقامات این گروه را مجددا بررسی کند.
در این قطعنامه در عین حال از رواندا و اوگاندا نام برده نشده که در گزارش یک کمیته از کارشناسان سازمان ملل که قرار است روز جمعه منتشر شود و برخی از رسانه ها به آن دسترسی پیدا کرده اند، به عنوان حامیان شورشیان ام بیست و سه معرفی شده اند.
در این قطعنامه اعلام شده شورای امنیت نگران است که «ادامه حمایت خارجی از ام بیست و سه از جمله از طریق تقویت نیروها، مشاوره تاکتیکی و تامین تجهیزات باعث افزایش قابل توجه قابلیت های نظامی ام بیست و سه شده است».
در این قطعنامه، ام بیست و سه به علت حمله به غیرنظامیان و امدادرسانان و کارکنان سازمان ملل محکوم و این گروه به متوسل شدن به«اعدام های بدون محاکمه، خشونت مبتنی بر جنسیت و جذب نیروی گسترده و استفاده از کودک سربازان» متهم شده است.
در این قطعنامه از «همه بازیگران» خواسته شده است از نفوذ خود بر ام بیست و سه برای پایان دادن به خشونت ها استفاده کنند.
روز چهارشنبه، شورای امنیت، ماموریت نیروی صلحبان سازمان ملل را در کنگو مجددا بررسی می کند که اجازه دارد بیست و دو هزار نیرو در این کشور داشته باشد ولی هم اکنون در مجموع نوزده هزار و صد نیرو از جمله هفده هزار و هفتصد سرباز و یک هزار و چهار صد پلیس بین المللی در اختیار دارد.
سخنگوی سازمان ملل اعلام کرد در حالیکه شورشیان ام بیست و سه در حال تصرف گوما بودند، تقریبا یک هزار و پانصد صلحبان سازمان ملل به منظور اجتناب از درگیری، فقط نظاره گر بودند.
به گزارش اسوشیتدپرس از سازمان ملل، سخنگوی ارتش کنگو در خصوص عدم اقدام نیروهای صلحبان ابراز ناخرسندی کرده است.