حضور شورشیان ام بیست و سه و نیروهای مسلح ارتش جمهوری دموکراتیک کنگو در مناطق شرقی این کشور به ویژه در شهرهای گوما،ساکه و مینووا باعث شده است تا این مناطق دستخوش ناامنی ،قتل و غارت و تجاوز جنسی به زنان شود.
شبکه خبری فرانس بیست و چهار در گزارشی درباره اوضاع حاکم بر مناطق شرقی جمهوری دموکراتیک کنگو اعلام کرد از زمانی که شورشیان ام بیست و سه کنترل شهرهای مهم این مناطق مانند گوما و ساکه را به دست گرفته اند ، نیروهای ارتش کنگو کینشازا در شهر مینووا واقع در پانزده کیلومتری خط مقدم شورشیان موضع گرفته اند.
گزارش ها حاکی از آن است که نیروهای ارتش کنگو در این منطقه همزیستی خوبی با غیرنظامیان ندارند. چند روز است ساکنان مینووا پذیرای نیروهای شکست خورده و در حال عقب نشینی ارتش کنگو هستند. از قرار معلوم،فرار از خدمت در ارتش کنگو نیز روند فزاینده ای گرفته است.
از همین رو فرمانده نیروی زمینی ارتش کنگو برای نظم بخشی به نیروهای خود به این منطقه آمده بود. او در اظهار نظری تاکید کرد : دولتی که اکنون در کینشازا حاکم است به طور دموکراتیک و با رای مردم کنگو سر کار آمده است. او با اشاره به بی نظمی هایی که در بین نیروهای تحت امرش رخ داده است هم گفت:« ما ارتش ملی کنگو هستیم و نباید همان کاری انجام دهیم که شورشیان ام بیست و سه انجام می دهند و نباید مانند کسانی رفتار کنیم که از متجاوزان به ما حمایت می کنند».
به هر حال، تا زمانی که فرمانده نیروی زمینی ارتش کنگو ،فرمان حرکت به سوی گوما را صادرکند، هزاران نظامی و سرباز این ارتش درخیابان های مینووا گشت می زنند. اما این گشت زنی ها به ساکنان این شهر نه تنها اطمینان خاطر نمی دهد بلکه برای آنها درد سرهایی نیز ایجاد می کند. برخی از ساکنان این شهر، نظامیان ارتش را به دزدی ،چپاول و تجاوز جنسی به زنان متهم می کنند.
یکی از ساکنان این شهر که در بخش بهداشت کار می کند می گوید تا کنون شاهد بیش از چهارده مورد تجاوز جنسی بوده است. وی افزود مغازه و فروشگاه ها نیز توسط نظامیان غارت می شوند.
یکی دیگر از ساکنان این شهر می گوید نیروهای ارتش کنگو حتی دام و احشام مردم را نیز می دزدند و تاکنون چندین نفر در این چپاول ها کشته شده اند.
در این شهر اوضاع تیره و تار است.مردم از دزدی ، چپاول ، ناامنی به ویژه در شب توسط سربازان بی انضباط ارتش شکایت دارند.
در همین رابطه ،منوج مونوبای سخنگوی
ماموریت نظامی سازمان ملل در جمهوری دموکراتیک کنگو(monusco) در گفتگویی تلفنی از کینشازا با این شبکه خبری در پاسخ به سئوالی با این مضمون که چرا کلاه آبی های سازمان ملل از شهر گوما در مقابل حمله شورشیان ام بیست و سه دفاع نکردندگفت:«اینگونه نبود که ما از گوما دفاع نکنیم.شهر گوما یک شبکه دفاعی داشت که مسئولیت آن برعهده نیروهای مسلح ارتش کنگو بود.اما نیروهای مسلح ارتش کنگو از مواضع خود در این شهر عقب نشینی کردنددر نتیجه خود به خود دیگر شبکه ای برای دفاع وجود نداشت که ما از آن حمایت کنیم».
وی در پاسخ به سئوالی که چرا کلاه آبی های سازمان ملل در جمهوری دموکراتیک کنگو از خشونت های اعمال شده،قتل و غارت در شهر گوما جلوگیری نکردند و آیا این ناشی از ناتوانی آنها بود، گفت:«نمی توان گفت از ناتوانی نیروهای ما بوده است .زیرا در همین شهر گوما یک میلیون نفر جمعیت وجود دارد و کل نیروهای
ما در این شهر حدود هزار و پانصد نفر است. در نتیجه با این تعداد نیرو نمی توان امنیت یک میلیون نفر را به طور صد درصد تامین کرد.وی افزودحضور ما باعث شد تا
از وقوع نقض موارد حقوق بشر و اعدام های خودسرانه جلوگیری شود».