تايم نوشت: آيا رئيس جمهور مصر موفق خواهد شد چالشي را كه شروع كرده است به سرانجام برساند و يا اينكه اين بار هم ، ارتش براي كنترل اوضاع وارد صحنه عمل خواهد شد؟
نشريه آمريكايي تايم ˈ در مطلبي در شماره روز چها رشنبه خود به قلم
ˈ اشرف خليلˈ به تحولات مصر پرداخته است و مي نويسد:
ˈمحمد مرسيˈ رئيس جمهور مصر هفته گذشته طي حكمي همه تصميمات رياست جمهوري و به انضمام آن مجمع تدوين قانون اساسي جديد كشور مصر را از نظارت و كنترل قضايي معاف ساخت.
اين اقدام كه مغاير با نص صريح قانون اساسي مصر است، زلزله اي سياسي در كشور به راه انداخته است: افزون بر اعتراضات مردمي در ميدان ˈالتحريرˈ قاهره كه تاكنون دو كشته برجاي گذاشته است، دو تن از مشاوران برجسته مرسي هم استعفا كرده اند و اوضاع به نحوي مشهود رو به وخامت پيش مي رود. بسياري از مدارس خصوصي تعطيل شده اند و تعطيل عمومي هم امكان پذير مي نمايد.
با همه اين اوصاف، فعلاˈ احتمال بروز خشونتهايي شديد در قاهره ناممكن به نظر مي رسد.
مرسي سخت در تلاش است اوضاع را به نحوي مديريت نمايد؛ وي به منظور حل و فصل اين مشكل، روز دوشنبه با جمعي از قضات عاليرتبه كشور ديدار كرد . قضات مصر به طور دسته جمعي عليه اين حكم مرسي دست به قيام و اعتراض زده اند و مي گويند كه مرسي پا را را از اختيارات قانوني اش فراتر نهاده است.آنها تهديد به اعتصاب سراسري كرده اند اما فقط عده اي انگشت شمار آنها تصميم به اعتصاب گرفته اند.
پس لرزه هاي اين جنجال سياسي، حتي بازار بورس مصر را هم بي نصيب نگذاشته است. روز يكشنبه بلافاصله بعد از شروع اعتراضات مردمي به حكم مرسي ، اين بازار به يك باره سقوط كرد .و كار مبادلات در اين بازار قطع شد و ارزش سهام بورس در پايان روز يكشنبه 10 درصد سقوط كرد و مجدداˈ در روز دوشنبه احيا شد.
هر چقدر بحران مصر رو به جلو پيش مي رود، كانون شكل گيري اين نبرد سياسي هم چرخش پيدا مي كند . علاوه بر ˈاخوان المسلمينˈ، حزب سلفي ˈنورˈ متحد اصلي مردمي مرسي در حال تشكيل يك ائتلاف با بازيگران سياسي است كه زير چتر ˈجبهه نجات مليˈ قرار دارند.
ˈمحمد البرادعيˈ يكي از بنيانگذاران اوليه اين جبهه بعد از صدور حكم جديد مرسي ، حتي از ملاقات با او امتناع ورزيده است.
البرادعي گفته است:ˈ خشم و خروش و آشوب و هرج و مرج در كشور موج مي زند. خشونت به بسياري از نقاط سرايت كرده است و دولت به تدريج در حال از دست دادن قدرت حاكمه خود در كشور استˈ.
مرسي از خارج از كشور هم تحت فشارهاي فزاينده قرار دارد.
تايم در ادامه اين مطلب مي نويسد: سناتور ˈجان مك كينˈ از باراك اوباما رئيس جمهور آمريكا خواسته است كمك سالانه يك ميليارد دلاري به مصر را به عنوان اهرم فشار عليه مرسي استفاده كند.
به نوشته تايم ، مك كين روز يكشنبه درمصاحبه با شبكه خبري ˈفاكس نيوزˈ نظرش را راجع به تاسيس يك رژيم اسلامگرا در مصر اينگونه بيان كرد: ˈبه نظر من مصر در اين سمت رو به حركت است البته اگر روند امور در مسيري نادرست پيش برود مي تواند مانند گذشته به سمت تشكيل يك حاكميت نظامي هم پيش برود. سناريوي استمرار هرج و مرج و آشوب هم قابل مشاهده استˈ.
تايم افزود :گمانه زني مك كين، احتمال تصرف قدرت بدست نظاميان كه كارت آزاد اصلي باقي مانده در منازعه سياسي مصر است را يك بار ديگر طرح مي كند .
اگر خشونتها از كنترل خارج شود ،آيا ارتش وارد عمل خواهد شد؟
تا اين لحظه ارتش هنوز آشكارا در صحنه وجود ندارد . ارتش بعداز بيش از يك سال اداره امور كشور ، در ماه اوت بعد از آنكه مرسي در چالش قدرت با شوراي عالي نيروهاي مسلح، قدرت را در دست گرفت و ˈحسين طنطاويˈ وزير دفاع و معاونانش را زودهنگام بازنشسته كرد، كلاˈ از حضور در جامعه كنار رفت.
تايم در پايان اين مقاله افزود: در اين روزها كه قاهره صحنه آشوبها و اعتراضات گسترده سياسي است ، گمانه زني ها راجع به سلطه نظاميان بر همه شئون كشور تقويت شده است. پرواز جت هاي نيروي هوايي در چند روز اخير بر فراز آسمان قاهره، اين مدعا را ثابت مي كند.