مردم سودان در اعتراض به پیشنهاد آمریکایی اتحادیه آفریقا بر سر منطقه مورد مناقشه و نفت خیز ابیی در مرز بین دو سودان تظاهرات کردند.
به گزارش فارس به نقل از روزنامه الشروق مصر، انجمن ملی منطقه ابیی امروز راهپیمایی باشکوهی را در اعلام مخالفت مردمی با پیشنهاد اتحادیه آفریقا درباره منطقه مورد مناقشه ابیی در مرز بین دو سودان در خارطوم برگزار کرد.
شرکت کنندگان در این راهپیمایی به سوی دفاتر سازمان ملل و اتحادیه آفریقا در پایتخت سودان رفتند و یادداشتی را در رد پیشنهاد تابو امبکی درباره منطقه ابیی به دفاتر اتحادیه آفریقا ارائه دادند.
در این پیشنهاد مراتب اعتراض قبایل المسیریه در محرومیت از مشارکت در همه پرسی بر سر منطقه ابیی اعلام شده است.
دولت سودان پیشنهاد «تابو امبکی»، میانجی اتحادیه آفریقا بین دو سودان برای حل اختلافات فیمابین، درباره منطقه مورد مناقشه ابیی را رد کرده است.
الحاج آدم یوسف، معاون رئیس جمهور سودان و رئیس دایره سیاسی حزب کنگره ملی حاکم بر این کشور تصریح کرد: دولت خارطوم پیشنهاد اتحادیه آفریقا درباره منطقه ابیی را نپذیرفته است چرا که این پیشنهاد با توافق دو سودان درباره چگونگی قطعی کردن پرونده این منطقه و آینده آن تناقض دارد.
تابو امبک اخیرا در نشست شورای صلح اتحادیه آفریقا پیشنهادهایی را درباره منطقه مورد مناقشه ابیی و مناطق پنج گانه مرزی مورد اختلاف بین سودان با سودان جنوبی مطرح کرد.
آمریکا پیشتر پیشنهاد میانجیگر اتحادیه آفریقا را مطرح کرده بود که خواستار ایجاد برگزاری همهپرسی درباره این منطقه در اکتبر سال آینده شده بود اما دولت خارطوم با آن مخالف است و روسیه نیز پیشنهاد دیگری مبنی بر تقسیم این منطقه بین سودان و سودان جنوبی مطرح کرده است که دولت جوبا با این پیشنهاد مخالف است.
رهبران دو سودان در 27 سپتامبر گذشته چند توافقنامه همکاری و امنیتی بین دو کشور را پس از چهار روز مذاکرات فشرده در آدیس آبابا، پایتخت اتیوپی به امضا رساندند.
این در حالی است که هنوز برخی مسائل مهم و حساس از جمله منطقه ابیی و ترسیم مرزها همچنان حل نشده باقی مانده است.
"ابیی" منطقه ای سرشار از نفت است که قریب به 70 درصد میزان نفت سودان را تامین می کند. هم اکنون نفت این منطقه از طریق لوله های نفت شمال به دریای سرخ می رسد. منطقه "ابیی" در ایالت غربی کردفان قرار گرفته که از جنوب به بحرالعرب ختم می شود. این منطقه ترکیبی از قبائل آفریقایی مانند"دینکا" و قبائل عربی مانند "المسیریة" و "الرزیقات" است و هر یک از این قبائل مدعی سیادت تاریخی خود بر این منطقه هستند. این منطقه همواره محل نزاع بین قبیله شمالی "المسیریه" و قبیله جنوبی "دینکا" بوده است. تاریخ این درگیریها به اواسط قرن هجدهم باز می گردد. رهبر جنبش مردمی مرحوم "جان گرانگ" از اعضای قبیله جنوبی "دینکا" بوده است.
این منطقه به لحاظ اداری متعلق به مناطق شمالی است اما اکنون به محل درگیری دولت مرکزی سودان و جنبش مردمی که درصدد است آن را به خود ملحق سازد، در آمده است. از منظر دولت سودان منطقه "ابیی" منطقه ای است که در آن قبایل عربی و افریقایی ترکیب شدهاند به گونهای که نمی توان آن را متعلق به یکی از دو طرف دانست.
اما از طرف دیگر جنبش آزدای بخش مردمی سودان می گوید منطقه "ابیی" تا قبل از سال 1905 متعلق به جنوب بوده است اما از طرف حاکم انگلیسی با صدور یک دستور اداری به ایالت کردفان متصل شده است. جنبش مردمی معتقد است ترکیب جمعیتی قبائل آفریقایی و قبایل عربی در زمان رئیس سابق این منطقه "ابراهیم عبود" دچار تغییر شده است؛ چرا که "عبود" تلاش نمود تا مشکل جنوب سودان را از طریق اقدامات نظامی حل کند. علاوه بر این، وی اقدامات اسلامی و عربی سازی این منطقه را شدت بخشید و همین باعث شد که تعدادی از افراد قبیله "دینکا" در این منطقه به جنبش های مسلحانه جنوب ملحق شوند.