منتقد و نویسنده الجزائری تأکید کرد، نبود برنامه و اهداف روشن و نداشتن جایگزین مناسب در ارگانهای حکومتی و نظارتی دو چالش عمده جنبش های عربی است.
«یحیی ابو زکریا» منتقد و نویسنده الجزائری در حاشیه اجلاس جهانی اساتید دانشگاهها و بیداری اسلامی تهران، در گفتگو با خبرنگار بین الملل خبرگزاری فارس تأکید کرد، جنبشهای اسلامی در منطقه با چالشهای متعددی روبرو هستند یکی از آنها نداشتن اهداف واضح و روشن است اهدافی که باید از هر جهت کامل باشد.
ابو زکریا افزود، هیچ کدام از جنبشهای عربی اهداف و برنامههای کاملی نداشته است به عنوان مثال مسأله فلسطین یکی از اساسی ترین خواستههای مردم در این جنبشها بوده و مردم به کسانی رأی دادهاند که وعده پیگیری مسأله فلسطین را داده بودند، اما همزمان با پیروزی برخی از جنبشها مسأله فلسطین به فراموشی سپرده شده است.
وی تأکید کرد، مشکل بعدی نبود جایگزینهای مناسب است به این مفهوم که کسانی که بعد از جنبشهای عربی در جایگاه قدرت هستند جایگزینهای مناسبی برای پست های حکومتی و نظارتی پیدا نکردهاند.
این همان ایرادی است که در زمینه اداره حکومت و نظارت بر ارگانها ایجاد شده و نتیجه آن چیزی جز اضطراب و آشوب در جامعه نخواهد بود، همانگونه که مصر دچار بحران شده زیرا مردم این کشور میخواستند نتایج جنبش خود را به سرعت مشاهده کنند.
تکیه آمریکا برای اسلامگرایان میانه رو برای پیشبرد اهداف خود در منطقه
وی در پاسخ به سوال فارس، در مورد تغییر موضع آمریکا در قبال جنبشهای مردمی کشورهای عربی گفت: دیدگاه و تفکر آمریکایی بر پایه پراگماتیسم و منفعت گرایی شدیدی پی ریزی شده است و در همین زمینه نظریهای در علم استراتژی آمریکایی وجود دارد که میگوید عقب نشینی سپس حمله ناگهانی که به نظریه «مکش ضربهها» معروف است.
شکی نیست که آمریکا نقشی در ایجاد این جنبش ها نداشته است زیرا از روش و خط مشی استراتژی آمریکا به دور بوده است اما وقتی که مردم شروع به حرکت کردند آمریکا احساس کرد میدان عربی از او گرفته خواهد شد بنابراین تصمیم گرفت برای کنترل این جنبشها عربی در مسیر استراتژی خاص خود، به واقعیت موجود در جهان عرب باز گردد.
این نویسنده و منتقد سیاسی در ادامه تأکید کرد، طرح و نقشهای آمریکایی برای جذب کشورهای عربی وجود دارد، که «ژوزف نای» نویسنده آمریکایی در کتاب خود به نام «قدرت نرم» آن را توضیح داده است و همانگونه که موسسه «رند» در تحقیق خود در سال 2007 درمورد چگونگی جذب اسلام گراها توضیح داده است بدون شک امروز آمریکا میخواهد از آنچه «اسلام معتدل» نامیده میشود در راه پیشبرد منافع استراتژی خود استفاده کند.
وی در پایان تصریح کرد، آنچه امروز مورد نیاز است این است که متفکران عربی و متفکران اسلامی و همه اندیشمندان برای بر حذر داشتن جامعه از خطرهای امریکایی که جامعه عربی و اسلامی را تهدید می کند متحد شوند، همچنین جامعه عربی باید اختلافات مذهبی و اختلافات سیاسی خود را کنار گذاشته تا در مرحله بعدی که مرحله بسیار مهمی در به ثمر نشاندن این جنبشهاست موفق باشند زیرا اگر با هم متحد شوند و به هم نزدیک شوند موفق خواهند بود اما اگر از هم دور شوند، فرصت مناسبی برای آمریکا فراهم خواهد شد تا قدرتمندتر از گذشته به میدان بازگردد و کنترل کشورهای اسلامی و عربی را بدست بگیرد.