آمریکا روز سه شنبه دستگیری و محاکمه دو رهبر شورشی رواندا و کنگو را خواستار شد که دیوان کیفری بین المللی آنها را به اتهام جنایت جنگی تحت پیگرد قرار داده است.
دیوان کیفری بین المللی روز سه شنبه متیو انگوجولو چوی رهبر سابق شبه نظامیان کنگو از اتهام جنایت علیه بشریت و جنایت جنگی تبرئه کرد. اتهام او به فرماندهی حمله به روستایی در جمهوری دموکراتیک کنگو با دویست کشته در سال دو هزار و سه تایید نشد.
ویکتوریا نولند سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت: « ما در حال بررسی این تصمیم هستیم و این می تواند موضوع درخواست تجدید نظر باشد .»
نولند افزود: « قضات در این پرونده اعلام کردند این تبرئه شدن به معنی این نیست که جنایتی روی نداده است. آنها نتوانستند ارتباطی بین انگوجولو و این جنایات پیدا کنند .»
این نخستین حکم تبرئه دیوان کیفری بین المللی است. این دیوان تاکنون تنها یک پرونده را به نتیجه رسانده است و آن پرونده توماس لوبانگا رهبر اتحادیه میهن پرستان کنگو، یک شبه نظامی ضد متیو انگوجولو چوی است. لوبانگا به چهارده سال حبس محکوم شده است.
متیو انگوجولو رهبر سابق جبهه ملی گرایان و وحدت طلبان، یک گروه شبه نظامی کنگویی به تلاش برای « پاکساری کامل » اهالی یک روستای بوگورو در منطقه ایتوری متهم بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا خاطر نشان کرد واشنگتن همچنین به درخواست خود برای « تحت پیگرد قرار گرفتن و محاکمه عوامل نقض حقوق بشر، اعمال بیرحمانه و جنایت در جمهوری دموکراتیک کنگو » ادامه خواهد داد.
این سیلوستره موداکومورا فرمانده مظنون شورشیان نیروهای دموکراتیک آزادیبخش رواندا و بوسکو انتاگاندا ژنرال سابق ارتش کنگو را در بر می گیرد که به فرماندهی شورشیان جنبش بیست و سه مارس متهم است. جنبش بیست و سه مارس ابتدای ماه مه تشکیل شد.
هر دو آنها به اتهام جنایت علیه بشریت در جمهوری دموکراتیک کنگو تحت پیگرد قرار دارند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از واشنگتن، ویکتور نولند با ابراز تاسف گفت: « مناقشه کنونی در شرق کنگو نشان دهنده ادامه بی مجازاتی است و عوامل خشونت ها و نقض حقوق بشر در این کشور از وضع بهره برداری
می کنند .»