زمینههای همکاری با مصر به طور جدی وجود دارد، ولی اینکه از این زمینهها چه بهرهبرداری کنیم بستگی به تعهد طرفین و علاقمندیشان دارد
روابط کشورمان با مصر که بیش از سه دهه یعنی از انقلاب تاکنون به خاطر خطاهای حاکمیتهای مختلف طرف مصری به وضع عادی باز نگشته، وارد مسیر تازه میشود. قرار است که امروز قاهره مرکز این کشور میزبان نشست «بررسی تحرکات ایران در آفریقا» باشد و از سوی دیگر فتحی سرور رئیس مجلس مصر خاطرنشان کرده است که «نباید بین ایران و مصر هیچ اختلافی بروز کند». اینکه آیا دو کشور در آینده نه چندان دور دور جدیدی از روابط را آغاز میکنند یا نه؟ بررسی «خبر» در گپ و گفت با جواد جهانگیرزاده نماینده ارومیه و عضو کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی است که در ادامه میآید.
با توجه به اظهارات مقامات دو کشور ایران و مصر، آیا برقراری روابط مجدد سیاسی دو کشور در آینده محتمل است؟
بله! زمینههای همکاری چه به لحاظ مسایل و اشتراکات فرهنگی، مذهبی، تاریخی به طور جدی وجود دارد، ولی اینکه از این زمینهها چه بهرهبرداری کنیم بستگی به تعهد طرفین و علاقمندیشان به گسترش ارتباطات دارد. متأسفانه در تاریخ روابط پس از انقلاب دو کشور به دلیل حمایتهای غیرقابل توجیح حاکمیت مصر باعث بروز زمینه تخاصم سیاسی میان دو کشور گردید که گذشته سه دهه از انقلاب به هیچ وجه به این موضوع کمک نکرد. در عین حال در میان حاکمیت سیاسی مصر یک دیدگاه در خصوص ایران وجود ندارد و اظهارنظرهای متفاوتی انجام میگیرد. البته زمینههای ساختاری نیز وجود دارد که به ایجاد توسعه روابط لطمه میزند. حاکمیت پادشاهی مصر، موضعگیری حاکمیت مصر در قبال جهادهای اسلامی، وابستگی به ایالات متحده و. . . همهای اینها نشاندهنده این است که تنظیم روابط دو کشور سخت و آسان نیست. بنابراین اراده بسیار قوی از سوی دو کشور میخواهد.
چگونه زمینههای اختلاف بین دو کشور حل میشود؟
به مرور زمان این گمان میرود که دو کشور با ایجاد زمینه همکاری مشترک با درنظر گرفتن همه تفاوتها بستر مناسبی را فراهم کنند. اما دیگرانی هستند، به ویژه نیروهای فرامنطقهای که مانعاند. به هر حال نسبت به توسعه روابط دو کشور نظرهای مختلف وجود دارد که با یک اظهارنظر یا دیدار مسئولی از آن کشور حل نمیشود.