نیروهای القاعده در مالی در حالی حرکت خود به سمت جنوب را آغاز کردهاند که کشورهای غربی تلاش دارند تا سریعتر شرایط دخالت نظامی را فراهم کنند.
به گزارش خبرگزاری فارس، بحران در مالی درحالی وارد مراحل جدیدی میشود که کشورهای غربی تلاش دارند از این مسئله در راستای اهداف خود بهره برداری کنند.
شمال مالی که پس از کودتا در این کشور شاهد ناآرامیهای گسترده بود اکنون تحت کنترل القاعده است.
فعالیت القاعده در این منطقه از جمله گروگان گرفتن اتباع خارجی، اجرای قوانین خاص خودشان و درگیری با نیروهای دولتی منجر به نگرانی کشورهای منطقه غربی آفریقا و برخی کشورهای شمالی از جمله الجزایر شده است.
اتحادیه کشورهای غرب آفریقا با حمایت فرانسه تلاش کرد تا با کسب مجوز از شورای امنیت برای سرکوب القاعده در این منطقه وارد عمل شود و تجربه سومالی در شرقی ترین بخش آفریقا را این بار در مالی به اجرا درآورد.
تجربه سومالی تجربه ای موفق برای نیروهای چند ملیتی در آفریقا بود که طی آن کشورهای اتحادیه آفریقا به نیروهای کنیایی و اتیوپیایی با هماهنگی شورای امنیت اجازه دادند تا برای مقابله با شبه نظامیان الشباب وارد عمل شوند و توانستند این گروه را از موگادیشو بیرون کرده و مواضع اصلی آنرا تحت کنترل درآورند.
این بار کشورهای غرب آفریقا به رهبری نیجریه و ساحل عاج میکوشند تا تهدید القاعده را با همین روش از بین ببرند با این تفاوت که در مالی فرانسویها نقش فعال تری دارند.
فرانسه با توجه به حساسیت نسبت به تحولات غرب آفریقا به دنبال این است تا به بهانه القاعده وارد مالی شود و حضور نظامی خود را در غرب آفریقا تثبیت کند.
تنها کشوری که با ورود نیروهای خارجی به مالی مخالف است الجزایر است که این کشور نیز تاکنون نتوانسته اقدامی عملی در قبال این بحران انجام دهد.
از سوی دیگر نیروهای القاعده با اعلام اینکه آتش بس با دولت لغو شده درحال نبرد با نیروهای ارتش هستند و تلاش دارند به سمت جنوب پیش روی کنند.
نیروهای القاعده در مالی میکوشند با تا دستیابی به پیروزی های میدانی عرصه نبرد را برای نیروهای چند ملیتی سخت تر و از سوی دولت را وادار به گفتوگو کنند.
دولت جدید مالی که پس از کودتا تشکیل شده و با خود عنوان دولت وحدت ملی را حمل میکند پیش از این گفته بود که حاضر به گفتوگو با شورشیان نیست.
این در شرایطی است که نیروهای القاعده اکنون در نزدیکی شهر «مبطی» هستند، شهری که پایگاههای متعددی از ارتش در آنجا واقع شده است و نیروهای دولتی در آنجا منتظر لحظه نبرد هستند.
نکته قابل تامل درباره بحران مالی این است که حضور نیروهای القاعده در این کشور شورای امنیت و غرب را واداشته تا به بهانه مقابله با تروریسم به خود اجازه حمله نظامی به یک کشور را بدهد و این درحالی است که همین کشورها در سوریه از القاعده حمایت میکنند و حتی اگر امکان داشت برای حمایت از القاعده در مقابل دولت سوریه دخالت نظامی میکنند.