برنامه ائتلاف جریانها و احزاب اسلامی مصر برای شرکت در انتخابات پارلمانی آینده، به تدریج به سمت نهایی شدن در پیش است بدون اینکه نشانی از مشارکت احزاب لیبرال و جبهه نجات ملی در آن دیده شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در قاهره، تکاپوی ائتلافی جریانهای اسلامی مصر برای نهایی کردن ائتلاف انتخاباتی در حالی است که اخوانالمسلمین و حزب آزادی و عدالت بازوی سیاسی آن به مشارکت در انتخابات در قالب فهرست ویژه انتخاباتی اشاره داشتهاند.
گفته میشود که اخوانالمسلمین در جلب شریک لیبرال ناکام مانده و گروههای اصلی عضو جبهه نجات ملی نیز از مشارکت در ائتلاف اخوانالمسلمین خودداری کردند.
اخوانالمسلمین در قالب فهرستی مستقل به استقبال انتخابات میرود
به نظر میرسد موضع مخالفت جویانه جبهه نجات ملی منجر شد اخوانالمسلمین تاکنون خبری را در مورد ائتلاف با هیچ یک از گروههای اسلامی قوی اعلام نکند و بسیاری از اعضای ارشد آن از جمله «محمد سعد الکتاتنی» رئیس حزب آزادی و عدالت از مشارکت در انتخابات در قالب فهرستی مستقل در تمام استانها به منظور کسب اکثریت سخن گفته و در عین حال احتمال هماهنگی با نیروهای سیاسی و پیش ازهمه اسلامگرایان را بعید ندانسته اند.
هرچند اخوانالمسلمین تأکید کرده است که ترجیح میدهد در قالب فهرستی مستقل در انتخابات شرکت کند اما این احتمال نیز وجود دارد که نامزدهایی از جریانهای اسلامی که با اخوانیها رابطه مستحکمی دارند از جمله هیئت شرعی حقوق و اصلاح با اخوانالمسلمین همراه شوند، زیرا گروههای مزبور در انتخابات ریاست جمهوری و پس از آن در جریان بیانیه قانون اساسی و همه پرسی از اخوانیها حمایت کردند.
ائتلاف وطن آزاد درصدد تشکیل ائتلاف گسترده انتخاباتی است
در این میان ائتلاف «وطن آزاد» به ریاست شیخ حازم صلاح ابواسماعیل وضعیت روشنتری دارد زیرا به سمت ائتلاف گستردهای در حرکت است که نیروها و جریان های اسلامی متعددی را شامل می شود و در راس آن حزب الوطن به رهبری عماد الدین عبدالغفور قرار دارد.
از دیگر شرکت کنندگان در ائتلاف گسترده مزبور، حزب نوپای «الشعب»بازوی سیاسی جبهه سلفی وحزب «الاسلامی» جریان سیاسی جمیعت «الجهاد» و نیز حزب «الفضیلة» و چند حزب دیگر خواهند بود.
محمد ابوسمرة از اعضای ارشد جمیعت الجهاد دراین باره گفت: این ائتلاف گسترده در صدد است برای کسب اکثریت در پارلمان آینده با احزاب دیگر به رقابت برخیزد.
به گفته وی، اکنون نوعی توافق بر سرتشکیل این ائتلاف گسترده و تعیین سهم هر حزب در فهرست های انتخاباتی و نامزدهای آنان وجود دارد.
موضع جمعیت اسلامی و حزب سازندگی و توسعه مبهم است
در میان جنب وجوشی که در صحنه سیاسی مصر برای ائتلاف انتخاباتی آینده به چشم می خورد، موضع جمیعت اسلامی و حزب سازندگی و توسعه بازوی سیاسی آن همچنان با ابهام همراه است زیرا این گروه تا کنون پیشنهاد بسیاری از جریان های سیاسی برای ائتلاف را رد کرده است.
منابع نزدیک به حزب سازندگی و توسعه اعلام کردند: پیشنهاداتی که برای ائتلاف مطرح شده است پاسخگوی خواسته های ما نبوده و در آن به پیروزی های ما در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری توجهی نشده و از این موضوع غفلت شده است که ما در برخی استانها بیشترین میزان تایید قانون اساسی جدید را بدست آوردیم.
جمیعت اسلامی در انتظار تصویب قانون انتخابات است
اما شیخ عبود الزمر عضو جمعیت اسلامی در این خصوص نظر متفاوتی دارد و به گفته وی، جمیعت اسلامی در انتظار تصویب قانون انتخابات است تا پس از آن ائتلاف انتخاباتی را در خصوص حوزه ها و فهرست انتخاباتی و نیز سطوح هماهنگی خود را سرو سامان داده و شکل نهایی آن را تعیین کند.
الزمر هرگونه اختلاف با نیروها و جریان های اسلامی را تکذیب کرده و گفت: جمیعت اسلامی بر اساس منافع خود حرکت نمی کند بلکه مشی آن مبتنی بر خدمت به طرح اسلامی است و با ادامه رایزنی با نیروهای اسلامی مختلف در تلاش برای ایجاد وحدت بین آنان است.
وی اعتراف کرد که جمعیت اسلامی در قالب فهرست ویژه ای که برخاسته از محبوبیت مردمی آن در برخی استان ها است در انتخابات آینده شرکت خواهد کرد اما تا کنون تصمیم نهایی در این خصوص اتخاذ نشده است.
در مورد احزاب «الوسط» و «مصر قوی» ابهام بیشتری وجود دارد زیرا الوسط هنوز شکل ائتلاف انتخاباتی خود را مشخص نکرده و مشخص نیست که آیا در قالب فهرست ویژه در انتخابات شرکت می کند یا با توجه به رابطه نزدیک با اخوان المسلمین در صدد ائتلاف با حزب آزادی و عدالت است.