ديروز در حالي انتخابات پارلماني در نيجر در غرب آفريقا برگزار شد که جامعه اقتصادي غرب آفريقا نيز بطور همزمان نتيجه نشست شنبه گذشته خود مبني بر تعليق عضويت آن کشور در اين جامعه را اعلام کرد.
گزارش هاي مختلف رسانه هاي منطقه اي حاکي است، جامعه اقتصادي کشورهاي غرب آفريقا (Cédéao) ديروز در حالي تصميم به اعلام اين خبر گرفت که "ممدو تانجا" رييس جمهوري نيجر به رغم درخواست هاي جامعه بين الملل براي به تعويق انداختن برگزاري اين انتخابات، سرانجام انتخابات را ديروز برگزار کرد.
تلويزيون "اس.ايي.بي.سي" آفريقاي جنوبي نيز در خبر صبح امروز خود اين تصميم جامعه توسعه اقتصادي غرب آفريقا را به نقل از "محمد بن شمبس" رييس کميسيون سياسي اين جامعه تاييد کرد.
اين جامعه روز شنبه در نشست فوق العاده سران کشورهاي عضو که در ابوجا در نيجريه برگزار شده بود، رسما از تانجا خواسته بود براي فراهم آوردن شرايط گفت وگوهاي سياسي در کشور از برگزاري انتخابات ديروز سه شنبه خودداري کند که تانجا نيز توجهي به خواسته آنها نکرد و انتخابات را برگزار کرد.
بر اساس قانون اساسي نيجر، رييس جمهوري تنها براي دو دوره پنج ساله مي تواند بر مستند قدرت باشد، ولي تانجا در يک حرکت سياسي در ماه اوت امسال (مرداد ماه) سومين دوره رياست جمهوري خود را با درخواست انجام تغيير در قانون اساسي به همه پرسي گذاشت.
اين تصميم تانجا اعتراض هاي شديد احزاب سياسي کشور را برانگيخت.
در پي اين تصميم تانجا بود که احزاب سياسي کشور با خواسته هاي او در پارلمان به مخالفت برخاستند و رييس جمهوري نيز حتي در تابستان گذشته پارلمان و ديوان قانون اساسي کشور را به دليل مخالفت آنها با برگزاري همه پرسي براي انجام اصلاحات قانون اساسي و انتخاب مجدد وي به مدت سه سال، منحل کرد.
همه اين عوامل موجب شد که احزاب نيز در اعتراض به اين اقدام خودسرانه رييس جمهوري، انتخابات پارلماني از قبل اعلام شده توسط وي را تحريم کردند.
گزارش هاي تصويري ديروز رسانه هاي منطقه اي و بين المللي از نيامي پايتخت نيجر نشان مي داد که مردم با همراهي احزاب سياسي انتخابات ديروز را تحريم کرده و در پاي صندوق هاي راي حضور نيافتند.
استقبال مردمي از اين انتخابات به حدي ضعيف بود که برخي شعبه هاي راي گيري تا پايان وقت راي گيري در شامگاه ديروز تنها با تعداد انگشت شمار راي دهنده روبه رو بودند و همين امر موجب شد که تحليلگران، اين اتفاق را بزرگترين شکست سياسي رييس جمهوري در طول 10 سال زمامداري در آن کشور توصيف کنند.
اين انتخابات در ساعت 6:45 دقيقه به وقت محلي آغاز شد و تا ساعت هفت عصر خاتمه يافت و قرار است نتايج اوليه آن نيز بين سه تا پنج روز پس از راي گيري اعلام شود و 113 نماينده مردم به اين نهاد قانون گذاري کشور راه يابند.
به گزارش ديروز شبکه هاي خبري، تانجا خود با حضور در پاي صندوق راي در نيامي، با اعلام شادباش به مردم کشورش، براي برگزاري يک انتخابات شفاف و آزاد ابراز اميدواري کرد.
در هر حال انتخابات برگزار شد، اما تصميم جامعه توسعه اقتصادي غرب آفريقا خود مقدمه و آغاز تنش هاي سياسي داخلي در نيجر خواهد بود چرا که حمايت هاي منطقه اي و در نهايت حمايت هاي بين المللي از خواست احزاب و مردم مخالف با رييس جمهوري صفحه ديگري از سياست نيجر را باز کرد.
چون اين جامعه علاوه بر لغو عضويت نيجر، تحريمهاي محدودي را نيز عليه اين کشور وضع کرد که از جمله آنها مي توان به ممنوعيت نامزد شدن شخصيت هاي نيجري براي پستهاي نهادهاي بينالمللي و ممانعت از حضور آنها در جلسات اين نهاد اقتصادي منطقه اي اشاره کرد.
اين جامعه يکشنبه گذشته يک هيات رسمي را به نيامي فرستاده بود تا با رييس جمهوري اين کشور در باره اوضاع داخلي و منطقه اي مذاکره کند که ظاهرا اين مذاکرات نيز نتيجه نبخشيد.
اتحاديه آفريقا نيز مصرانه از تانجا خواسته بود تا اين انتخابات را برگزار نکند و همراه با تصميم اتحاديه افريقا، اتحاديه اروپا نيز روز يکشنبه با صدور بيانيه اي اعلام کرده بود که برگزاري اين انتخابات در شرايط کنوني به تنش ها در نيجر دامن مي زند و ممکن است پيامدهاي نامطلوبي بر صلح، ثبات و امنيت منطقه باقي بگذارد.
رييس سوئدي اتحاديه اروپا همچنين هشدار داده بود که اين انتخابات بر روابط نيجر با اتحاديه اروپا تاثير منفي خواهد گذاشت، چون انحلال دادگاه قانون اساسي، اعمال قدرت از سوي دولت بدون کنترل پارلمان و سرانجام همه پرسي درباره قانون اساسي و پيامدهاي سياسي و حقوقي آن نقض اشکار اصول دمکراسي و حاکميت قانون در نيجر است و مطلوب اتحاديه اروپا نيست.