مصر كه در گذشته از آن با نام كشور فاطمي ياد مي كردند از گذشته هاي دور داراي فرهنگ و تمدن غني بوده و از مردمان اين كشور به عنوان انسانهاي فرهيخته و انديشمند ياد مي شود هرچند طي بيش از سه دهه 2 ديكتاتور بر اين كشور حكومت كردند، ولي از عزت مردم اين كشور هيچگاه كاسته نشد.
يكي از شاخصه هاي مردم كشور مصر در بين كشورهاي اسلامي ارادت و احترام مردم اين سرزمين به اهل بيت عصمت و طهارت (ع) است.
در گذشته هاي دور، اين كشور صاحب يكي از تمدن هاي باشكوه بود كه قرن هاي بعد، بر اثر ستم فرعونها آن تمدن نابود شد؛ بعد از فتح مصر توسط مسلمانان، اين كشور مركز فرهنگ و علوم اسلامي شد.
اوج شكوفايي اين مرحله، از زمان حكومت فاطميان آغاز شد؛ حكومتي شبه شيعي كه براي چند قرن عدالت و شكوفايي و پيشرفت را براي مردم مصر به ارمغان آورد. يكي از هديه هاي دولت فاطمي به مصر امروز، دانشگاهي بود كه به عنوان بزرگترين دانشگاه جهان اسلام شناخته مي شود؛ ˈدانشگاه الازهرˈ در زمان دولت فاطمي تأسيس شد و تاكنون به فعاليت خود ادامه داده است و هم اكنون بيش از 130 هزار دانشجو دارد.
در كنار دانشگاه الازهر، مدارس الازهر نيز فعال است و دهها هزار دانش آموز مصري در آن تحصيل مي كنند.
نكته جالب و حايز اهميت اين كه نام دانشگاه الازهر از نام اقدس دخت و دردانه پيامبر اسلام(ص)، حضرت فاطمه زهرا(س) به نام ˈازهرˈ يا ˈالازهرˈ برگرفته شده است.
درباره ويژگي هاي مصريان، مي توان گفت كه آنان نزديكترين افراد، به اهل بيت(ع) و شيعيان هستند؛ حضور شيعيان در مصر، به اندازه حضور اسلام در آن قدمت دارد.
شخصيتي به نام ˈمحمد حسنين هيكلˈ، از روزنامه نگاران معروف و مشاور جمال عبدالناصر (رييس جمهور پيشين مصر) مي گويد: ˈشما شيعيان به خاطر محبتي كه به اهل بيت(ع) داريد، اسم حسن و حسين را بر اولاد خود مي گذاريد، ما هم همين طور هستيم، اما ما هر دو اسم را يكجا براي بچه هايمان انتخاب مي كنيم، حسنين.ˈ
جمله اي زيبا و پرمعنايي، از امام علي (ع)، درباره اهل مصر، در نهج البلاغه در عهد نامه محمد بن ابوبكر هست كه ميفرمايد: ˈتو را براي فرمانروايي، به جايي مي فرستم كه نزديكترين افراد به من هستند. آنان اهل مصرند.ˈ
شيعيان مصر بيش از يك ميليون نفر تخمين زده مي شوند ولي آمار رسمي در اين زمينه منتشر نشده است در بين مردم مصر چند شخصيت مشهور وجود دارد كه درباره اهل بيت و ائمه اطهار (ع) كتابهايي را چاپ كرده اند، مثل ˈدمرداش العقاليˈ، ،ˈصالح وردانيˈ و يا دكتر ˈراسم نفيسˈ كه نزديك به بيست جلد كتاب، درباره تشيع و اهل بيت (ع) نوشته است.
همچنين، دكتر ˈعلي ابوالخيرˈ كه درباره حضرت علي(ع) و پيامبر اسلام(ص) كتاب دارد.
در زمان حاكميت سه دهه اي حسني مبارك در مصر، وي اجازه هيچ نوع فعاليتي را به شيعيان نمي داد. رژيم مبارك به فرقه ضاله و منحرف بهاييت كه موجب دوري جوانان مصري از اسلام مي شد، اجازه فعاليت مي داد اما به شيعيان اجازه هيچگونه فعاليتي نمي داد.
ˈاحمد راسم نفيسˈ، متفكر مصري و استاد دانشگاه، درباره شيعيان مصر مي گويد: ˈمردم مصر در اصل پيرو مذهب شيعه بودند و بعد به مذهب اهل تسنن گرويدند.ˈ
وي در گفت وگو با روزنامه مصري الناصريه مي افزايد: در مصر شيعيان زيادي قبل از فاطميون وجود داشتند، اما نظام سياسي با ورود فاطميون به مصر شيعه شد.
به گفته اين انديشمند مصري، شيعيان مصر قبل از فاطميون مورد ستم قرار مي گرفتند. زماني كه دولت شيعه فاطميون در مصر روي كار آمد، اجازه داد كه دو مذهب شيعي (اسماعيليه و اماميه) و دو مذهب سني (شافعي و مالكي) در اين كشور مطرح شوند.
اين متفكر مصري، مي افزايد: بسياري از استادان بزرگ دانشگاهها، دانشمندان فاضل و پزشكان و مهندسين مصر همگي شيعه هستند كه اين امر نشان از نفوذ مذهب شيعه در بين فرهيختگان و انديشمندان مصر دارد.
همانگونه كه مقام معظم رهبري در فرمايشات بيش از يكسال پيش خود در بين جوانان و انديشمندان جهان اسلام در خصوص بيداري اسلامي در مصر فرمودند، انتظار مسلمانان جهان از مردم مسلمان مصر بيش از اين بود و انتظار مي رفت كه پس از پيروزي انقلاب اسلامي ايران، مردم مصر عليه ديكتاتور اين كشور بپاخيزند كه اين امر با تاخير طولاني انجام شد.
بالاخره مردم مصر پس از تحمل سال ها رنج و تحمل وادادگي رژيم حسني مبارك سال گذشته وي را از حكومت ساقط كردند و گروه اخوان المسلمين توانست با پيروزي در انتخابات پارلماني و همچنين در دست گرفتن رياست جمهوري مصر از سوي محمد مرسي وارد مرحله اي جديد در تاريخ اين كشور شوند.
با روي كار آمدن دولت اخوان المسلمين در مصر و قرار گرفتن محمد مرسي بر مسند رياست اين كشور تغيير زيادي در وضعيت شيعيان حاصل نشد.
شيعيان مصر كه از انقلابيون اين كشور به حساب مي آيند و در براندازي حكومت ديكتاتوري حسني مبارك نقش فعال و چشمگيري داشتند، تاكنون نتواسنتد از ثمرات انقلاب خود بهره اي ببرند.
ˈبهاء انور محمدˈ سخنگوي شيعيان مصر به تازگي براي احقاق حقوق شيعيان و در راستاي تكميل انقلاب ژانويه، در جمع شيعيان اين كشور كه براي تحقق خواسته هاي خود در مقابل ˈمسجد الحسينˈ و ˈدوران شبراˈ تجمع كرده بودند، خواهان تحقق خواسته هاي شيعيان از جمله مقابله با نشر تفكر بدوي در اين كشور شد.
موضوع وهابيت از جمله محورهاي سخنان بهاء انور بود كه وي در اين باره گفت: وهابيون، خوارج عصر حاضر هستند زيرا آنها قبلا درصدد تخريب مزار مطهر پيامبر (ص) برآمدند و اگر ايستادگي مسلمان در برابرشان نبود، مرتكب اين امر مي شدند.
وي خاطرنشان كرد كه از شيعيان مصر، الاشراف (سادات مصر)، صوفي ها، جوانان انقلابي، قبطي ها و همه مسلمانان مصري خواسته است تا براي تكميل انقلابي تلاش كنند.
سخنگوي شيعيان مصر تاكيد كرد: درگيري در مصر ميان دو گرايش جريان دارد؛ يكي دولت مدني كه حقوق و آزادي ها را محترم مي شمارد و ديگري انديشه اي كه تمايل دارد مصر به كشوري مانند سودان، سومالي و پاكستان تبديل شود.
متاسفانه برخي جريانهاي حاكم در مصر با حمايت كشورهايي خاص تلاش گسترده اي را براي اعمال فشارهاي رواني بر شيعيان در دستور كار خود قرار داده اند كه همين امر موجب واكنش هاي زيادي نيز شده است.
در همين راستا ˈمحمد الدرينيˈ رئيس اتحاديه آل البيت(ع) مصر و شماري از شخصيتهاي برجسته شيعي اين كشور دادخواستي با موضوع ˈجنايات آلسعود و حمايت از جريان سلفي بر ضد شيعيان مصرˈ را براي ارائه به شوراي امنيت تنظيم كرده اند.
فعالان برجسته مصري معتقدند كه رژيم عربستان تلاش دارد تا انديشه هاي افراطي وهابيت را در مصر گسترش داده و با شيعيان اين كشور مقابله كند.
شبكه العربيه و ديگر شبكه هاي ماهواره اي وابسته به وهابيت براي تشديد موج ضدشيعي در مصر همواره اقدام به انتشار دروغ و فرافكني عليه شيعيان مي كنند و در ادامه سياست هاي خصمانه و ضد شيعي و براي برانگيختن فتنه طائفي در ميان امت اسلام، تلاش مي كنند.
اين شبكه ها تلاش دارند عقايدي را به شيعيان نسبت دهند كه موجب بروز اختلافات اعتقادي ميان مذاهب اسلامي شده است.
فعالان مسلمان مصري معتقدند كه واكنشهاي افراطي عليه مسلمانان شيعه ممكن است دامنه اعتراضات را در مصر افزايش دهد.