سمينار منطقهاي حج با شركت جمعي از مقامات حج، حجاج و مسئولين كاروانهاي حج به همت رايزني فرهنگي جمهوري اسلامي ايران و با مشاركت شوراي ملي ارگانهاي جوانان مسلمان نيجريه در لاگوس برگزار شد.
به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از اداره كل روابط عمومي و اطلاعرساني سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، سيدمحمود عظيمي نصرآباد، رايزن فرهنگي ايران طي سخناني در اين سمينار اظهار داشت: اولين سمينار حج، محلي در لاگوس با هدف آشنايي حجاج با مسائلي چون فلسفه حج، نقش كنگره عظيم حج در وحدت مسلمانان و آگاهي از مصائب و مشكلات جهان اسلام و مسائل حج نيجريه تشكيل شد.
وي افزود: كنگره عظيم حج كه بزرگترين اجتماع انسانهاي موحد و خداجو در مقدسترين و پاكترين مكانهاي كره خاكي است، علاوه بر اينكه يكي از فرايض مسلمانان محسوب ميشود، عاملي است براي تزكيه نفس و طهارت روح. در اين اجتماع بينظير اسلامي اتحاد و يكپارچگي امت مسلمان نيز محقق شده و بهترين فرصت براي شناخت مصائب و مشكلات جهان اسلام و برائت از مشركين حاصل ميشود و اين همان فلسفه حج و هدف نهايي از آن است.
عظيمي گفت: در اين گردهمايي كه با حضور برخي از مسئولين و دست اندركاران كاروانهاي حج نيجريه تشكيل شده است، علاوه بر ارائه مباحثي پيرامون فلسفه حج و نقش اين مراسم عبادي سياسي در اتحاد امت اسلامي و برائت از مشركين، در خصوص اجراي صحيح مناسك حج و مشكلات موجود در اجراي آن و ساير موانعي كه حجاج نيجريه با آن مواجهاند، بحث و تبادل نظر خواهد شد.
وي در ادامه به برنامهريزي دست اندركاران حج در ايران اشاره كرد و افزود: هر ساله يكي از بزرگترين كاروانهاي حج را ايران به مدينه منوره و مكه معظمه اعزام ميكند و سازماندهي امور حجاج ايراني از طرف سازمان حج و زيارت و فقها و مراجع بزرگ خصوصا حضرت آيتالله خامنهاي مقام معظم رهبري برنامهريزي ميشود.
در ادامه اين سمينار، پروفسور حسين عبدالكريم از اساتيد برجسته دانشگاه ايالتي لاگوس اظهار داشت: مراسم عبادي و الهي حج يكي از نعمت خداوند است.
وي افزود: حج فرصتي است كه انسانها خود را دوباره بشناسند، از پليديها و زشتيها فاصله بگيرند و به نداي دعوت ذات حق تعالي پاسخ داده و با انجام مناسك پررمز و راز حج خود را تزكيه و تولدي دوباره پيدا كنند.
الحاج مصطفي ادبلو از اساتيد دپارتمان اديان دانشگاه ايالتي لاگوس و عضو كميسيون حج ايالت لاگوس با ارائه مقالهاي با عنوان حج الگويي براي وحدت مسلمين اظهار داشت: شايد يكي از بزرگترين و با عظمتترين اجتماع انسانها آن هم با هدف اعمال روحاني و پاسخ به نداي غيب مراسم حج مسلمانان باشد. اين اجتماع عظيم بهترين و رساترين الگوي وحدت بين مسلمانان است.
وي افزود: از ويژگيهاي اجتماع عظيم حج يكپارچگي است. در اين اجتماع، اختلافات عقيدتي، قومي و نژادي به كنار گذاشته ميشود.
ادبلو تاكيد كرد: يكي از پيامهاي وحدت آفرين حج، برائت و دوري جستن از كافرين و بدخواهان و معاندين اسلام است.
ذكرالله كانله حسن، رئيس انجمن دانشجويان مسلمان نيجريه (MSSN) با ارائه مقالهاي با عنوان فلسفه حج اظهار داشت: مطابق منابع اسلامي، فلسفه حج را ميتوان در چند مورد خلاصه كرد؛ حج نوعي بازگشت است، يعني تولدي دوباره؛ رها شدن از خود و پيوستن به جمع؛ برائت از همه مظاهر زشتي و پليدي؛ علاوه بر ابعاد معنوي، حج فلسفه سياسي و اقتصادي نيز دارد.
سپس يكي از اعضاي سازمان حج نيجريه با استفاده از تجهيزات تصويري (ويدئو پرژكشن) اطلاعات و آمار ارزشمند و مهمي پيرامون ابعاد مختلف حج نيجريه و رويدادهاي مهم آن در سالهاي گذشته و مقدمات آن در سال جاري ارائه كرده و به مقايسه آماري آن با برخي از كشورهاي اسلامي پرداخت كه مورد توجه زياد حاضرين قرار گرفت.
الحاج اسحاق كونله ساني، يكي از مديران دست اندركار حج از سازمان پيشگامان تبليغ اسلامي نيجريه (Vanguard for Islamic Propagation)، اداره امور حج نيجريه و مشكلات موجود و چشماندازها را مورد بحث و بررسي قرار داد.
وي با اشاره به عدم سازماندهي مناسب مراسم حج از طرف دست اندركاران حج نيجريه، به وجود مشكلات و موانع بسيار از جمله عدم اطلاع از مسائل اسلامي و تلقي از حج به عنوان تنها نشانه مسلماني، عدم آموزش حجاج در انجام صحيح مناسك حج، اعزام غيرمسلمانان به حج، عدم همكاري و مساعدت حجاج نيجريه به هموطنان خود، عدم تهيه مايحتاج حج و اتكا به كشورهاي خارجي حتي غيرمسلمان، عدم هماهنگي بين دست اندركاران حج و همچنين عدم توجه به ابعاد معنوي حج و روي آوردن به امور تجاري و خريد كالا اشاره كرد.
در ادامه سمينار نماينده امام جماعت مسجد مركزي لاگوس، خانم الحاجيه شريفات آندو يكي از دست اندركاران حج نيجريه و الحاج منيرو بنكوله مدير يكي از كاروانهاي اعزامي به حج از شوراي ملي ارگانهاي جوانان مسلمان نيجريه نيز ضمن سخناني براي انجام مناسبتر مناسك حج و اعمال عبادي و الهي توصيههاي ارزشمندي به حجاج اعزامي ارائه كردند.
اين سمينار توسط تعداد زيادي از رسانههاي نيجريه از جمله شبكه تلويزيوني MITV، راديو ملي نيجريه در دو بخش انگليسي و عربي همچنين روزنامههاي نيشن و كمپس پوشش خبري داده شده بود.