روز شنبه دهها هزار نفر از اسلام گرایان در پایتخت تونس تجمع کردند تا از مشروعیت حکومت اسلام خواهان دفاع کنند.
این نمایش بزرگ قدرت در شرایطی صورت گرفت که تونس به عنوان خاستگاه بهار عربی بعد از ترور شکری بلعید مخالف لائیک، با بحران سیاسی شدیدی مواجه است.
کشته شدن بلعید در هفته گذشته به دست افراد ناشناس مقابل منزلش، تونس را وارد بدترین بحران سیاسی از زمان سرنگونی رژیم سابق در دو سال پیش کرد. بعد از کشته شدن بلعید، حمادی الجبالی نخست وزیر اسلام گرا گفت برای مهار کردن بحران، دولت تکنوکرات تشکیل خواهد داد ولی حزب اسلامی النهضه که وی عضو آن است با این پیشنهاد مخالفت کرد و او نیز به احتمال استعفا اشاره کرد.
در نخستین واکنش گسترده به پیشنهاد نخست وزیر، دهها هزار نفر از هواداران حزب اسلامی النهضه در خیابان حبیب بورقیبه تظاهرات کردند تا از مشروعیت حکومت اسلام خواهان که در نخستین انتخابات آزاد در این کشور به پیروزی رسیده اند حمایت کنند. تظاهرکنندگان شعار می دادند «ملت بار دیگر النهضه را می خواهد» و «از شریعت چشم پوشی نمی کنیم» و «به خون شهدا وفاداریم». آنها همچنین سرودهایی برای درخواست وحدت ملی خواندند و خواستار ریشه کن شدن بقایای رژیم سابق شدند.
این تظاهرات در میان تدابیر شدید امنیتی برگزار شد بدون آن که هیچ گونه درگیری به ثبت برسد. این تظاهرات بعد از شرکت دهها هزار نفر از طرفداران لائیسیته در تشییع جنازه شکری بلعید که بزرگترین تجمع از زمان انقلاب تونس توصیف شد، بیشتر به قدرت نمایی شبیه بود.
یک جوان ریش دار به نام عمر سلام گفت: «طرح نخست وزیر، کودتا علیه مشروعیتی تلقی می شود که موجب به قدرت رسیدن النهضه شد. این طرح کودتا علیه نتایج انتخابات محسوب می شود. نخست وزیر حاضر است برای جلب رضایت لائیک ها حزبش را از دولت خارج کند. این غیرقابل قبول است. کسی که می خواهد حکومت کند باید تا انتخابات بعدی منتظر بماند تا ببینیم نتیجه چه خواهد شد».
راشد الغنوشی رهبر حزب النهضه در سخنانی در مقابل دهها هزار نفر از هوادارانش گفت: «کنار گذاشتن النهضه از حکومت با نیرنگ، وحدت ملی را به خطر می اندازد. النهضه تا زمانی که مورد اعتماد مردم است هیچ گاه از حکومت کردن دست نخواهد کشید. تهدید مشروعیت برآمده از انتخابات، تهدیدی برای انقلاب تونس است».
لطفی حیدوری سخنگوی وزارت کشور تونس در گفتگو با رویترز شمار شرکت کنندگان در تظاهرات روز شنبه را بیش از یکصد هزار نفر اعلام کرد.
جنبش النهضه معتقد است تونس در شرایط کنونی به دولت ائتلافی سیاسی نیاز دارد که بیشترین تعداد احزاب سیاسی در کشور را در خود جای دهد. الغنوشی به رویترز گفت هرگونه حکومت باثبات در تونس باید از تجمع احزاب اسلام گرای میانه رو و لائیک های میانه رو تشکیل شود تا افراط گرایی به حاشیه رانده شود.
طرح نخست وزیر تونس برای تشکیل دولتی غیرحزبی با حمایت اکثر احزاب لائیک مواجه شده است که این طرح را بهترین راه خروج از بحران سیاسی در کشور می دانند اما حزب خود نخست وزیر با این طرح مخالف است.
الجبالی روز جمعه برای نخستین بار جنبش النهضه را با اکثر احزاب لائیک دور میز گفتگو جمع کرد تا درباره تشکیل دولت جدید با آنان رایزنی کند. الجبالی بعد از این نشست گفت رایزنی ها مثبت بود و روز دوشنبه آینده ادامه خواهد یافت.
منابع سیاسی به رویترز گفتند پیش بینی می شود احزاب به توافقی دست یابند که بر اساس آن دولت آینده ترکیبی از نمایندگان احزاب سیاسی و تکنوکراتها باشد.