دعوت رئیس جمهور آمریکا از همتای مصری خود برای سفر به واشنگتن و همزمان درخواست وزارت خارجه آمریکا از جبهه نجات ملی برای شرکت در انتخابات پارلمانی، این جبهه را که به حمایتهای واشنگتن دل بسته بود، به چالش کشیده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در قاهره، برخی منابع اعلام کردند که دعوت اوباما از مرسی بیانگر حمایت مستقیم آمریکا از مرسی است و آن هم در این شرایط که مرسی با چالش دشواری طی ماههای اخیر اعم از استمرار نافرمانی مدنی در استان پورت سعید و وجود تنشهایی در استانهای دیگر و همچنین تصمیم جبهه نجات ملی برای تحریم انتخابات پارلمانی مواجه است و این دعوت اوباما از مرسی میتواند پایانی برای تنشهای بوجود آمده بین آمریکا و مصر، ملاحظات واشنگتن نسبت به نزدیکی بین مصر و ایران و مخالفت با دخالت سفیر آمریکا در امور داخلی مصر باشد.
بنابر این گزارش این دعوت اوباما، مرسی را به برگزاری انتخابات پارلمانی آینده ترغیب کرده و احتمالا وی تضمینهای جدی در این باره خواهد داد از جمله اینکه با نظارت بینالمللی و ایفای نقش موثر سازمانهای جامعه مدنی برای نظارت بر انتخابات و اجتناب از هرگونه دخالت در قوه مجریه موافقت خواهد کرد و مرسی پیش از سفر «جان کری» وزیر خارجه آمریکا به قاهره این تصمیمات را اتخاذ کرده است و بنا به گفته دکتر «طارق فهمی» استاد روابط بینالملل دانشگاه قاهره، کری قصد دارد در جریان این سفر از مرسی برای پذیرش نظارت بینالمللی بر انتخابات و تضمین برگزاری سالم و شفاف انتخابات دعوت کند.
وی افزود که تقاضای «ویکتوریا نولاند» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا از جبهه نجات ملی برای شرکت در انتخابات آینده بیانگر رضایت واشنگتن و حتی حمایت آن از راهکارهای مرسی در اداره امور و تایید اصلاحاتی است که مرسی و دولت وی بر قانون انتخابات و قانون اساسی اعمال کردهاند و این امر نیز موضع معارضان را تضعیف مینماید.
فهمی اشاره کرد که این موضع واشنگتن ممکن است جبهه نجات ملی را به بازنگری در بسیاری از گزینههای خود از جمله تحریم انتخابات و گفتوگوی ملی سوق دهد به خصوص اینکه تعدادی از رهبران این جبهه از جمله «عمرو موسی» رئیس حزب کنگره نیز مشارکت در انتخابات را ترجیح میدهند.
از سوی دیگر اختلاف نظر در داخل جبهه نجات ملی درخصوص درخواست نولاند برای منصرف شدن از تحریم انتخابات، بوجود آمده است و از دیدگاه حزب کنگره این مسئله با توجه به تمایل واشنگتن برای ایجاد ثبات در مصر قابل پیشبینی بود.
دکتر «محمد العرابی» وزیر سابق امور خارجه و نایب رئیس حزب کنگره نیز در این باره گفت که این درخواست نولاند سیاسی است و واشنگتن برای ایجاد ثبات در مصر و تلاش جدی در راستای تحول دموکراتیک حقیقی قدرت در مصر تلاش میکند.
از سوی دیگر «عزازی علی عزازی» از رهبران جبهه نجات ملی بر مخالفت این جبهه با هرگونه دخالت آمریکا در امور داخلی مصر تاکید و اشاره کرد که واشنگتن با تایید قانون اساسی و برگزاری انتخابات مجلس نمایندگان از تلاشهای اخوانالمسلمین برای سلطه بر کشور حمایت میکند و ما با این کار مخالف هستیم و با هر وسیلهای برای حفظ انقلاب و جلوگیری از بازگشت به نظام استبدادی در مصر تلاش خواهیم کرد.