اخیرا الجزایر شاهد تشدید فعالیت گروههای تروریستی این کشور علیه دولت مرکزی است، گروههایی که منتسب به القاعده بوده و به شدت از سوی عربستان سعودی حمایت میشوند.
به گزارش خبرگزاری فارس، «یحیی ابو زکریا»، نویسنده و اندیشمند الجزایری تاکید میکند، تمام علما و فقهای جهان اسلام از هر طایفه و مکتبی بر این نکته توافق نظر دارند که خشونت پدیدهای است که جوامع و تمدنها را به نابودی میکشاند، به همین دلیل از بعد عقلی و منطقی امری مردود و غیر مقبول است.
در این میان گروههای تروریستی و مسلحی که در الجزایر فعالیت میکنند از این امر مستثنی نیستند و هیچگاه این گروهها نتوانستهاند، در میان مردم جایگاه و پایگاهی پیدا کنند. به خصوص آنکه مشاهده میشود، مهمترین دیدگاه فکری حاکم بر این جماعتها دیدگاهها و اندیشههای جهادی تکفیری است.
مهمترین خصوصیات گروههای تروریستی الجزایری
مهمترین خصوصیات و ویژگیهای این جماعتها و گروهها را در موارد زیر ملاحظه کرد:
- منتسب بودن به اقشار پست و پایین جامعه
- فقر فرهنگی
- نبود فرهنگ گفتوگو و مناقشه و روشنگری
- برداشتهای خاص از دین اسلام بر اساس دیدگاهها و باورهای خود
- تکیه بر اصل قتل ، کشتار و تحریف مفهوم جهاد و محدود کردن آن در کشتار غیر نظامیان و بیگناهان و نیروهای نظامی حکومتی
این دیدگاهها و برداشتها به ویژه برداشت نادرست و اشتباه از اسلام و فتواهای وارداتی از کشورهای دیگر از جمله عربستان سعودی موجب شد تا استراتژی و تاکتیک و معادله خطرناکی در این جماعتها شکل گیرد که در «تضعیف دولت کنونی الجزایر و متهم کردن آن به سکولاریزم و تلاش برای تشکیل دولتی اسلامی مورد نظر آنها»، در میان این جماعتها شکل گیرد.
آغاز مبارزه با دولت مرکزی
این امر سرآغاز درگیری آنها با دولت مرکزی در الجزایر را تشکیل داد. به همین منظور این جماعتها دولت الجزایر را دولتی کافر اعلام کردند که به هر طریق ممکن باید موجبات براندازی آن را فراهم کرد و این اقدام را واجب شرعی و دینی قلمداد کردند تا پس از آن وارد جنگ رو در رو با ارتش الجزایر شوند، در حالیکه در این نبرد تنها نظامیان کشته نمیشدند، بلکه این خون غیر نظامیان و شهروندان بیگناه الجزایری بود که بر زمین ریخته میشد.
در این مرحله ارتباط گروهها و جماعتهای مسلح و تروریستی تکفیری در الجزایر با خارج که اکثرا گروههای وابسته به القاعده بودند تا شکاف بین آنها و مردم بیش از پیش افزایش یابد و به این ترتیب زمینه حضور سازمان تروریستی القاعده را در الجزایر فراهم کنند.
گروههای تروریستی الجزایری و وابستگی به رژیم سعودی
به طورکلی باید گفت که گروههای تروریستی کنونی که در الجزایر فعالیت میکنند، دستورات و اوامر خود را از خارج دریافت میکنند که مهمترین کشور در این عرصه کشور عربستان سعودی است و اطلاعات موجود به دست آمده براساس اظهارات «ریاض الصیداوی»، مدیر اندیشکده الوطن العربی که مقر آن در ژنو است، مسئولیت پرونده القاعده در الجزایر را شاهزاده «مقرن بن عبد العزیز» و وزارت کشور عربستان سعودی برعهده دارند و در این میان شبکه تلویزیونی سعودی «اوربیت» به مدیریت «عمرو ادیب» نقش بسزایی ایفا کرد.
دشمنی و خصومت عربستان سعودی با الجزایر ریشه در سالهای استقلال الجزایر دارد تا اینکه دشمنی و خصومت جدید آنها به سال 2006 میرسد، هنگامیکه حزب الله توانست بر دشمن صهیونیستی به پیروزی برسد و در حالیکه در جهان عرب همه این پیروزی را گرامیداشتند، عربستان سعودی که مواضعش در قبال حزب الله و رژیم صهیونیستی آشکار و عیان بود، از این پیروزی ناخرسند بود، این امر موجب شد تا « عبدو عبد القادر»، جوان کاریکاتوریست الجزایری تصویری از یک صهیونیست در حال توهین به ملک عبد الله پادشاه سعودی را ترسیم کرد.
این نقاشی اعتراض سفارت عربستان سعودی در الجزایر را برانگیخت تا به دنبال آن فتواهای علمای وهابی سعودی منتشر شود. در حالیکه کاریکاتورهای انتقادی عبدو عبد القادر از سیاستهای آل سعود همچنان ادامه مییافت و روزنامههای الجزایری نیز همچنان به انتشار آنها همت میگماشتند.
این موضوع فصلی تازه از خصومتها و دشمنیها بین عربستان سعودی با الجزایر را گشود به خصوص اینکه الجزایر در عرصه منطقهای و جهان عرب هیچگاه تایید کننده و حامی سیاستهای سعودی نبوده است.
این درحالی است که هیچگاه نمیتوان سازمان تروریستی ساخته و پرداخته عربستان سعودی «القاعده» را نادیده گرفت که از میان جوانان کشورهای عربی برای خود عضو میگرفت و بالطبع جوانان الجزایری از این امر مستثنی نبودند که اولین هستههای القاعده در الجزایر را هم خود این افراد پایهگذاری کردند تا با کمک اموال سعودی از یک سو جوانان الجزایری را بیش از پیش جذب خود کند و از سوی دیگر موجبات تزلزل و تضعیف دولت مرکزی در این کشور را فراهم کند. اینگونه بود که هنوز مدتی از شکلگیری القاعده در الجزایر نگذشته بود که شیوخ الجزایری مشاهده شدند که خودروهای «مرسدس بنز» سوار بودند و هر آنچه آل سعود میخواستند را در مساجد و دانشگاهها ترویج میکردند.
مهمترین جریانهای سلفی وهابی الجزایر
جریانهای سلفی وهابی الجزایر را میتوان در سه شاخه ملاحظه کرد:
1 – جریان سلفی جنبشی به رهبری علی بلحاج.
2 - جریان سلفی جهادی که در مناطق کوهستانی الجزایر فعالیت گسترده دارد.
3 - جریان سلفی علمی که رهبری آن را شیخ «محمد علی فرکوس»، ملقب به «ابو عبد المعز» برعهده دارد و پرچمدار وهابیت سعودی در الجزایر است و درگیریهای شدیدی با جریان علی بلحاج دارد.