آمریکا شرط پرداخت وام صندوق بینالمللی پول به مصر را مشروط به نزدیکی رئیس جمهوری مصر به جریانهای معارض و اتخاذ سیاستهای سخت اقتصادی در این کشور کرد که به معنای شعلهورتر کردن آتش خشم و غضب مردمی است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در قاهره، روز گذشته سهشنبه دولت «هشام قندیل» پذیرای هیئت صندوق بین المللی پول بود تا با این هیئت درباره وام 4.8 میلیارد دلاری این صندوق جهت حل بحران اقتصادی مصر بحث و گفتوگو کند.
هیئت صندوق بین المللی پول درحالی وارد قاهره شد که دولت مصر یک روز پیش از آن اقدام به افزایش بهای سوخت و حمل و نقل در این کشور کرده بود که با اعتراضهای مردمی و دلنگرانیهای آنها در این خصوص مواجه شده بود.
بنابر اظهار یک منبع رسمی مصری در سال جاری میلادی بهای بسیاری از کالاها و مواد اساسی شاهد افزایش قیمت خواهد بود که نتیجه افزایش ارزش دلار در این کشور و دیگر عوامل اقتصادی است.
«محمو الخشن»، کارشناس امور اقتصادی مصری در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در قاهره تاکید کرد که بحران کنونی که مصر با آن مواجه است، با توجه به عدم کنترل دولت بر بازار و شکل گیری بازارهای سیاه در مصر و نبود نظارت لازم بر عملکرد بانکها از جمله بانک مرکزی برای مدتی طولانی ادامه خواهد یافت.
وی مهمترین راهکارهای مقابله با این اوضاع را پیش از هر اقدامی نظارت بر عملکرد بانکها جهت توقف افزایش ارزش دلار اعلام کرد که تاثیری مستقیم بر قیمت کالاهای اساسی در مصر دارد و پس از آن دولت باید به صورت فوری اقدام به راه اندازی کارخانجات و کارگاههای تولیدی داخلی و کاهش میزان واردات محصولات غیر ضروری از خارج نماید.
وی تاکید کرد که برای کاستن از میزان وابستگی مصر به دلار دولت باید جایگزینهایی اقتصادی برای معاملات خود در میان کشورهای شرق آسیا بیابد تا چرخه اقتصاد کشور را بدون آسیب دیدن تا سر حد امکان خانوارهای آسیب پذیر بگرداند.
اما منابع آگاه مصری امروز پنجشنبه درباره گفتوگوهای انجام شده بین طرف مصری با هیئت نمایندگی صندوق بین المللی پول اعلام کردند که از مذاکرات صورت گرفته آشکار شده است که آمریکا خواستار ارائه وام مورد نظر مصر و حمایت از مواضع دولت مصر شده است، چون بر این باور است که تحت فشار گذاشتن بیش از حد مصر زمینه ناآرامیها و تنشهای شدیدتر اجتماعی در این کشور در برابر نظام حاکم را فراهم خواهد ساخت.
این منابع در ادامه تاکید کردند که با این حال آمریکا و کشورهای غربی از مصر خواستهاند، در قبال ارائه این وام توسط صندوق بین المللی پول قاهره نیز تضمینهایی به آنها ارائه دهد، از جمله اینکه حکومت «محمد مرسی»، رئیس جمهوری مصر مواضع نزدیکتری را به جریانها و نیروهای معارض این کشور اتخاذ کند و درباره تشکیل دولت وحدت ملی با آنها به توافق برسد و از هرگونه اقدامی که به آزادی بیان و آزادی سیاسی از جمله آزادی شخصیتهای سیاسی آسیب برساند، جلوگیری کند.
این منابع در ادامه افزودند: آمریکا از قاهره خواسته بود، گفتوگوهایی جدی با صندوق بین المللی پول براساس دریافت وام 4.8 میلیارد دلاری داشته باشد و در این راه گامهایی جدی برای مقابله با ناتوانی در بازپرداخت مالی دولت بردارد که افزایش بهای سوخت در مصر در این راستا قرار میگیرد و به نظر میرسد، این افزایش بها باز هم ادامه خواهد یافت که موجب ایجاد تورم در کشور و کاهش محبوبیت مرسی در میان مردم خواهد شد، به ویژه آنکه مصر هم اکنون در مرحله بسیار حساس و مهمی قرار دارد.
همچنین این منابع افشا کردند که کشورهای غربی که تاکنون موفق نشدهاند، بسیاری از سیاستهای خود را علیه مصر اعمال کنند، هم اکنون و با توجه به نفوذ این کشورها در صندوق بین المللی پول مصر را جهت اجرای سیاستهای مورد نظرشان تحت فشار قرار دهند.
«طارق فهمی»، استاد روابط بین الملل دانشگاه قاهره در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در قاهره تاکید کرد که روابط سرد قاهره و واشنگتن بر مواضع آمریکا جهت موافقت با دادن این وام تاثیر منفی گذاشته است و همانطور که مشاهده میشود، آمریکا اعطای این وام را برقراری آرامش سیاسی در مصر و نزدیکی دولت این کشور به معارضان مشروط کرده است.
از سوی دیگر «حمدی عبدالعظیم»، استاد سابق دانشگاه علوم اداری دانشکده سادات میگوید: مذاکرات دولت قندیل با هیئت صندوق بین المللی پول بسیار سخت و طاقت فرسا است و منوط کردن افزایش قیمت سوخت در مصر با اعطای وام به معنای شعلهورتر کردن آتش خشم و غضب مردم است که در شرایط بسیار سخت اقتصادی که در با آن مواجه هستند، توان فشارهای اقتصادی بیشتر را ندارند.