تونس سالگرد انتفاضه مردمی علیه استعمار فرانسه که با تظاهرات خونبار مردمی در روزهای هشتم و نهم آوریل 75 سال پیش در این کشور شکل گرفت گرامی داشت.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از نشریه الزمان، تونس هفته جاری هفتاد و پنجمین سالگرد انتفاضه هشتم و نهم آوریل 1938 علیه اشغالگران فرانسوی را گرامی میدارد.
به همین مناسبت مراسم رسمی و غیررسمی از جمله فعالیتهای فرهنگی و علمی در مراکز و نهادهای مختلف در سراسر تونس جریان دارد.
تونسی ها در روزهای هشتم و نهم آوریل 1938 با ریختن به خیابان ها و برپایی تظاهرات گسترده اعتراض خود را به سرکوبگری استعمارگر فرانسه علیه رهبران جنبش ملی اعلام کرده و خواستار ایجاد اصلاحات سیاسی از جمله تاسیس پارلمان تونس و تدوین قانون اساسی شدند.
نیروهای فرانسوی نیز در این 2 روز علیه تظاهرات کنندگان وارد عمل شده و آنها را به خاک و خون کشیدند که به کشته شدن 140 تونسی و صدها زخمی منجر شد.
در آن 2 روز شماری از برجسته ترین رهبران جنبش آزادی بخش ملی تونس دستگیر و به خارج از کشور تبعید شدند.
تونس یادبود انتفاضه مردمی نهم آوریل در این کشور را رویدادی ملی در این کشور دانسته و تعطیل رسمی اعلام کرده است.
استعمار فرانسه در تونس 74 سال یعنی از سال 1881 تا 1956 ادامه داشت.
در سدهٔ نوزدهم فرانسه و بریتانیا، شروع به دخالت در امور این کشور کردند. فرانسه برابر پیمان باردو که در سال 1881 میلادی بسته شد، تونس را مستعمرهٔ خود نمود. با آغاز جنگ جهانی دوم، ارتش آلمان برای تقویت پایگاه متحدین در شمال آفریقا، در تونس نیرو پیاده کرد. در سال 1943 نیروهای ارتش آلمان از تونس عقبنشینی کردند و تونس به کنترل متفقین درآمد. کشور تونس طی پیمان پاریس که در سال 1956 میلادی امضاء شد، استقلال خود را به دست آورد.
پس از استقلال تونس حبیب بورقیبه اولین رئیس جمهور و حاکم مطلقه این کشور بود که به دنبال یک دوره اعتراضات محدود و خیابانی مردم پس از 31 سال استبداد و حکومت با مشت آهنین، در سال 1987 به دست زینالعابدین بن علی، افسر عالی رتبه پلیس، سرنگون شد.
بن علی نیز پس از 23 سال دیکتاتوری و خودکامگی و اختناق در شرایطی مشابه، در نیمه ژانویه 2011 (24 دی 1389) سرنگون شد و به عربستان سعودی گریخت. نام این اعتراضات خیابانی مردم به انقلاب گل یاسمن شهرت یافت.