یک کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به درگیری مسیحیان و مسلمانان مصر تاکید کرد که یکی از علل مهم این درگیری تلاش غرب و رژیم صهیونیستی برای درونی کردن تضادها در مصر است.
«حسین رویوران» کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتوگو با خبرنگار فارس در مورد درگیریهای اخیر میان مسلمانان و مسیحیان در مصر با اشاره به تضادها در این کشور گفت: اساسا بیداری اسلامی و جنبش هایی که در کشورهای عربی به راه افتاد به دنبال بازتعریف تضادهاست. این جریان قیام مردم علیه دولت های بود که مجموعه ای از اتحاد و ائتلاف ها با غرب بود. لذا قیام علیه رابطه و ائتلاف با غرب بود و هدف نهایی آن استقلال طلبی است. غرب در یک پاتکی که بیداری اسلامی زده آمده است که و تضادها را درونی تعریف کند و این تضادها را به جای آنکه با غرب و رژیم صهیونیستی تعریف کند، آنها را درونی تعریف کند.
رویوران افزود: غرب تلاش می کند با ضعیف کردن این جنبش ها یک بار دیگر سلطه خودش را بر این کشورها تحمیل کند. به همین دلیل بحث شیعه و سنی را غرب در منطقه مطرح کرده و مدیریت می کند. مساله اختلافات مذهبی را غرب دارد مدیریت می کند. اختلافات قومی را نیز خود غرب دارد مدیریت می کند. به عبارتی دیگر غرب اکنون در یک پاتک گسترده تلاش می کند که تضادها را درونی تعریف کند.
ریشه درگیری میان مسیحیان و مسلمانان در مصر
کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به ریشه درگیری میان مسیحیان و مسلمانان در مصر تاکید کرد: در مصر متاسفانه زمینه ای از بدبینی میان مسلمانان و قبطی ها از زمان رژیم سابق در این کشور وجود دارد. رژیم سابق مصر بر اساس اصل «تفرقه بینداز و حکومت کن» این مساله را مدیریت می کرد. این رژیم تلاش می کرد که پتانسیل اسلامگراها را از طریق هدایت آن به سمت قبطی ها خنثی بکند و در نهایت حمله به کلیسا و آتش زدن کلیساها و کشتن قبطی ها یکی از مهمترین رویدادهای زمان«حسنی مبارک»رئیس جمهور مخلوع سابق مصر بود.
شکاف دینی و دامن زدن به آن
رویوران با شکاف دینی در مصر اشاره کرد و گفت: آنچه که اکنون در مصر وجود دارد متاسفانه شکافی دینی است که از زمان مبارک وجود داشت. قطعا افرادی وجود که مامور هستند به این شکاف دامن بزنند و آن را ادامه دهند و قیام مردم مصر که قیام بسیار بزرگی بود را دچار مشکل کنند و شرایط را برگردانند به شرایط وابستگی دوران سابق.
نقش نهادهای مختلف
این کارشناس در مورد نقش نهادهای مختلف برای پایان دادن به درگیری میان مسلمانان و مسیحیان در مصر خاطرنشان کرد: نقش نهادهای مختلف بویژه نهادهای مردمی و دینی برای خنثی کردن این گونه توطئه ها بسیار مهم است. ورود نهاد دینی ای نظیر الازهر به این مساله برای خنثی سازی توطئه های بسیار مهم است و تاثیرگذار است اگر چه انتظارات بیش از اینهاست. بسیاری از احزاب هم وارد باید گود بشوند و از این نوع حوادث که باعث واگرایی می شود را اساسا باید کنترل کنند و نگذارند که این حوادث وحدت اجتماعی را که انقلاب و قیام مردم مصر بوجود آورد را از بین ببرند. افزایش آگاهی و بیداری مردم تنها راه خنثی سازی این گونه توطئه هاست.
نقش غرب و بقایای رژیم در ایجاد بحران در مصر
رویوران با اشاره به نقش غرب و بقایای رژیم سابق مصر در ایجاد تنش و بحران در مصر گفت: متاسفانه ما شاهد اعتراض سلفی ها به ورود گردشگران ایرانی به مصر و حمله به حافظ منافع ایران در مصر بودیم، اینها نشان می دهد که غرب با استفاده از همه ظرفیت ها تلاش میکند که این واگرایی را فعال بکند. در مصر شکافهای زیادی وجود دارد از جمله شکاف فقیر و غنی، شکاف فرهنگی بین شهر و روستا وجود دارد از نوع بسیار شدیدش. شکاف بین اسلامگرایان و لائیک ها بسیار قوی است. شکاف دینی وجود دارد. دشمن به شدت دارد روی مساله اقلیت شیعه کار می کند و این مساله را دارد فعال می کند. در هر صورت دشمن اگر از در رانده شود از پنجره می آید تو.
وی در پایان گفت: در حال حاضر بقایای رژیم سابق در کنار احزاب چپگرای قومی به طور آشکار در حال فعالیت هستند. متاسفانه به دلیل دو قطبی شدن سیاسی در مصر زمینه برای بهره برداری از اوضاع مصر برای این افراد مهیا است. متاسفانه دولت در مصر در حال حاضر ناکارآمد است و موفق نشد است که وحدت اجتماعی قیام را حفظ کند و خود دولت در نرسیدن مصر به وحدت و ایجاد زمینه برای استفاده بقایای رژیم سابق. و ایجاد همبستگی میان نیروها و جریانهای انقلابی تنها راه مبارزه با نفوذ و سوء استفاده از بقایای رژیم سابق است.