معاون رئیسجمهور سودان با اشاره به درخواست کشورش از رئیسجمهور مصر برای بازپس دادن منطقه مورد مناقشه حلایب در مرز بین دو کشور به سودان گفت: مرسی وعده حل اختلاف در این زمینه را داده است.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روزنامه القدس العربی، موسی محمد احمد، معاون رئیس جمهور سودان در نشستی خبری با اشاره به سفر اخیر محمد مرسی، رئیس جمهور مصر به کشورش تاکید کرد: روابط خارطوم-قاهره قوی و ریشه در تاریخ دارد.
وی بر اهمیت نقش مصر در سودان به خصوص در شرق این کشور تاکید کرد.
معاون عمر البشیر گفت: ما از رئیس جمهور مصر خواستیم که اوضاع در شهر حلایب (منطقه مورد مناقشه دو کشور) را به قبل از سال 1995 میلادی بازگرداند و مرسی نیز با قدردانی از موضع سودان در قبال مصر وعده داد که این مساله تنش زا در روابط دو کشور را رفع خواهد کرد.
گزارش های خبری حاکی از این بود که مرسی در جریان سفر اخیر خود به سودان به مقامات این کشور وعده داد که منطقه حلایب را به سودان باز می گرداند اما ریاست جمهوری مصر این اخبار را رد و تاکید کرد که درباره این موضوع با مقامات سودانی گفتوگو نشده است.
منطقه حلایب به طور کامل تحت حاکمیت مصر است؛ در این منطقه مرکز پلیس و ثبت احوال مصر حضور دارد و ساکنان آن نیز اوراق هویت مصری دارند.
مصر از دوره حسنی مبارک تاکنون معتقد است که این منطقه در شمال خط عرضی 22 که حد فاصل مرز مصر و سودان است، قرار دارد و جزء خاک مصر است و حاکمیت مصر بر این منطقه از سال 1992 قطعی شده است، اما سودان خود را دارای حق تقدم در این منطقه میداند و این مسئله به سال ها به تیرگی روابط دیپلماسی دو کشور منجر شد.
مساحت منطقه حلایب که به دریای سرخ متصل است حدود 25 هزار کیلومتر مربع است و از دهه نود موجب اختلاف میان مصر و سودان است.
میتوان گفت تاریخ اختلاف میان دو کشور به توافقنامهای باز میگردد که اشغالگران انگلیسی در سال 1899 به امضا رساندند و حلایب را جزء خاک مصر اعلام کردند، اما در سال 1902 آمریکا این منطقه را با این استدلال که به خارطوم نزدیکتر است، جزء خاک سودان اعلام کرد. این منطقه تا سال 1992 تحت حاکمیت سودان بود، اما در این سال مصر به دولت سودان برای اعطای حق استخراج نفت به یک شرکت کانادایی در آبهای مقابل حلایب، اعتراض کرد و اختلافات میان دو طرف بار دیگر شدت یافت.
دو کشور در دهه نود نیروهای خود را از منطقه خارج کردند، اما مصر تلاش کرد با اداره منطقه و سرمایه گذاری در آن حاکمیت خود را در این منطقه اثبات کند.
در سال 2004 سودان اعلام کرد که به طور کامل از این منطقه خارج نمیشود و آن را به مصر نخواهد داد و برای اینکه نیروهای مصری از آن خارج شوند، درخواستی را به دبیر کل سازمان ملل ارائه می دهد.