جبهه آزادی بخش پولیساریو که برای استقلال صحرای باختری از مغرب تلاش میکند تاکید کرد اگر سازمان ملل برای حضور صلحبانان ناظر بر حقوق بشر در این منطقه اقدامی نکند درگیری مسلحانه از سر گرفته میشود.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه خبری الجزیره، عمر منصور، عضو هیات رئیسه جبهه پولیساریو در صحرای باختری گفت: اگر سازمان ملل در صدور مجوز برای استقرار نیروهای صلحبان سازمان ملل برای نظارت بر حقوق بشر در صحرای باختری جدی نباشد ما به سوی جنگی پیش می رویم که پیامدهای آن منطقه را تهدید می کند.
مناقشه بر سر صحرای باختری به سال 1975 باز می گردد که مغرب را در برابر جبهه پولیساریو قرار داد که مورد حمایت الجزایر قرار دارد.
آمریکا پیشنهاد داده است که نیروی صلحبان وابسته به سازمان ملل که در منطقه مورد مناقشه صحرای باختری مستقر است در امور مربوط به اوضاع حقوق بشر در این منطقه نیز نظارت داشته باشد.
در حالی که این پیشنهاد با مخالفت و ابراز تاسف مغرب از سیاست آمریکا در قبال صحرای باختری روبه رو شده است.
پیشنهاد آمریکا در قالب پیش نویسی به شورای امنیت سازمان ملل ارائه شده است و واشنگتن آمریکا، فرانسه، اسپانیا، انگلیس و روسیه را به طور کامل در جریان پیش نویس قرار داده است.
بر اساس این پیش نویس ماموریت نیروی صلحبان سازمان ملل در صحرای باختری برای یک سال دیگر تمدید می شود.
قرار است این پیش نویس آمریکا در همین ماه جاری میلادی در شورای امنیت به رای گذاشته شود.
از سوی دیگر دولت مغرب این پیشنهاد واشنگتن را با لغو مانورهای جنگی سالیانه مشترک با آمریکا موسوم به شیر آفریقایی جواب داد.
دولت مغرب تاکید کرد: ما اطمینان داریم که اعضای شورای امنیت با دوراندیشی خود در ایجاد ساختار مناسب برای برای محفوظ نگاه داشتن روند سیاسی در صحرای باختری از هر گونه اقدامات بدی که می تواند پیامدهای وخیم و خطرناکی بر ثبات منطقه داشته باشد، توانمند هستند.
صحرای باختری منطقه ای به وسعت 226 هزار کیلومتر مربع و 267 هزار نفر جمعیت مسلمان در شمال غرب آفریقا است که از هنگام خروج استعمار اسپانیا از منطقه در سال 1975 میلادی، از نظر سیاسی در حالتی بحرانی و بلاتکلیف به سر می برد.
با خروج استعمار اسپانیا؛ «جبهه مقاومت پولیساریو» در صحرای باختری اعلام استقلال کرد و نام «جمهوری دموکراتیک عربی صحرای باختری را بر آن نهاد، اما دولت مراکش با تاکید بر اینکه صحرای باختری بخشی از خاک این کشور است، همه منطقه را به اشغال خود درآورد. به گونه ای که هم اکنون یک سوم خاک صحرای باختری شامل نواحی مرکزی تا مرزهای الجزایر و موریتانی در اختیار جبهه پولیساریو قرار دارد و باقی مناطق مجاور مراکش طی سال های متمادی توسط این کشور اشغال شده است.
پس از مدت ها درگیری نظامی بین دو طرف که به مهاجرت بیش از نیمی از جمعیت حدود نیم میلیون نفری صحرا منجر شد، سازمان ملل در سال 1991میلادی برای حل این مساله فعال شد و از آن زمان تاکنون حالت «نه جنگ، نه صلح» در منطقه وجود دارد.
پس از آن، پنج طرح متفاوت برای برون رفت از وضعیت کنونی مطرح شده است که مهم ترین آن، طرح «جیمز بیکر» نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل برای صحرا به شمار می رود.
این طرح، خواستار اعطای حق خودمختاری به منطقه و سپس انجام یک همه پرسی در صحرای باختری برای تعیین سرنوشت آن است. از سوی دیگر دولت مغرب همواره با استقلال صحرای باختری مخالف بوده، اما پس از مطرح شدن این طرح اعلام کرد که آمادگی اعطای خودمختاری به صحرای باختری را دارد.
موضع گیری دولت آمریکا در قبال صحرای باختری در برهه های مختلف متفاوت بوده است، به گونه ای که با روی کار آمدن هر دولتی مواضع متفاوتی از سوی دستگاه دیپلماسی و سیاست خارجی این کشور اتخاذ شده است. به منظور حل مسئله صحرای باختری تا کنون 4 دوره مذاکرات میان سران جبهه پولیساریو و مراکش در نیویورک صورت گرفته، اما نتوانسته منجر به حل نهایی مساله گردد.